napelemes busz

 

Jó előre szólok, hogy a napelemes buszt nem én vadásztam ki a netről, sőt nem is ezen a szigeten megy, de úgysem ragaszkodik a szerkesztő úr mereven ahhoz, hogy izélandról szóljon a blog csak, nem vagyunk restek szétfeszengetni a műfaj falait globalice.

Csak kicsit globalice, a szomszéd szigetről van szó, akik persze béna ozzik, ráadásul a kiwik nélkül még napelemes buszt se tudnak csinálni. Naszóval van az a másik blog, az a másik fejjel-lefele amit szoktam is olvasgatni, na ők lőtték, mert közelebb vannak a tűzhöz. (amúgy a blogot javallom, szerintem jó, még ha Ausztráliáról szól is 🙂

Na, a sztori lényege, hogy az Adelaide önkormányzat kieszelte, hogy neki kell ilyen és nem voltak hurkák meg is csinálni. A lényeg nem az, hogy a busz villannyal megy, az nem kunszt, mind troliztunk már, hanem az, hogy nincs a városban kihúzva madzag neki és nem is kis csápjaival szipákolja ki a drága villanyt a drótból. Hanem! A buszpályaudvar tetejére szereltek sokcsomó napcellát és az tölti fel a buszt. Nincs kipufigógáz, nincs zaj, nincs sírás. Csak megy. 200km-t egy feltöltéssel.

42 ember fér fel rá, szóval nem egy csuklós ikarusz, de ingyen lehet rajta utazni és zöld. A neve az, hogy Tindo, ami azt jelenti valami abo nyelven, hogy Nap. Észbontóan eredeti. Na de mindegy is, a lényeg az, hogy február óta megy, öröm-boldogság, ez az első teljesen napenergiával üzemeltetett busz a világon. (szerintük karbonzéró, szerintem meg nem, de az biztos, hogy nem pufog ki sok ronda, büdös gázt.)

Ha nem izélandon készítették volna, akkor is posztolnék róla, ellenben itt sikerült megépíteni a zátonyon a DesignLine nevű cégnél (akinek az oldalán egyébként én nem láttam nyomát ennek a busznak, de hát lehet, hogy nem büszkék). Zátony a zátonynak nem vájja szemét. A járgány speckója itt elérhető pdf-ben, itt az önkormányzat önfényezése, és ami a szintén fontos, az inhabitat is írt a buszról.

 

.

5 hozzászólás “napelemes busz” bejegyzéshez

 1. A gyártása tuti nem karbonzéró, de menet közben nem növeli a footprintet ellenben egy hagyományos busszal, vagyis minél többet megy (karbantartás, pótalkatrész nélkül) , annál közelebb tart a zéróhoz, nem?

 2. persze, ez jó dolog, szó se róla. Az üzemeltetése sem karbonzérő, kenőanyagok, galvanikus korrózió, szervíz fűtése, mind beleszámít a footprintbe, szóval nincs is abszolút zérós megoldás, de szerintem nem is arra kell törekedni.

  Annál biztos sokkal-sokkal jobb, mint egy több millió kilométert futott lom dízel szörny.

 3. nem tudom, hogy otthon, mondjuk bp-en mennyi km-t tesz meg egy busz.

  Mondjuk a várbusz (ha még van olyan) az rövid volt, az eljárna 42 emberrel is, villannyal, meg lehetne rá verni a mellünket, de ilyen nem lesz soha.

  AMúgy a koncepció csak azért tetszik, mert nem isteníti a villanyautót, aminek a kibocsájtása tényleg semmi, de a villanyt csak meg kell termelni, elosztani és szállítani, amiről a méregzöldek gyakran megfeledkeznek. Ez meg megtermeli magának.

  Viszont kétlem, hogy bp napsütéses órái pariban lennének az ausztrál megoldással 🙂 Úgyhogy télen senki nem menne busszal a várba…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.