Gasztro – töltött hús

 

Tegnap, amikor a havi húsadagunkat zsákmányoltam, feltűnt, hogy szép darab sertések vannak lemészárlás utáni állapotban, legott felrémlett előttem a töltött dagadó, amit otthon is szívesen csináltam, hát még milyen szívesen ettem. 

Mivel füstölt kolbász van a háznál, hehe, nem volt vitás, hogy egy kolbit be kell áldozni, így is tettem. A letisztított husit (pork rump, legyen az bármi) felszúrtam, mindkettő darab kapott egy-egy, 20 centiméter pengehosszúságú kolbászdarabot. Ezután a recirkuláció és a környezettudatosság jegyében, fogtam azt a fűszeres, hagymás, fokhagymás, vuszterszószos olajat, amiben a tegnap kisütött szték páclódott, és belentöttem a tepszi aljába. Két paradicsomot is durvára szelve mellé szórtam, hogy ne unatkozzanak.

A megdugott húsokat sóztam, borsoztam, kaptak a hátukra egy kis majorannát meg koriendert, és a kiszáradás (ami, mint tudjuk, az egyik legkomolyabb veszélyforrás a mindennapokban) ellen betakargattam őket szalonnával. Az a munkahipotézis, mely szerint a kolbász zsírja belülről, a szalonnából kisülő zsír meg kivülről fogja átitatni a malacot, maradéktalanul helytállónak bizonyult.

Az áldozatokat vagy másfél órát hőkezeltem alufóliával lefedve, majd kaptak kisebb lángon még jó negyven percet, immáron szabadon kitéve a sütőmegpróbáltatásainak. Mielőtt végleg elkészült volna a sütemény, bedobtam egy kis rizst a rizsfőzőbe, és felszabadítottam egy jó adag, eleddig fémkoporsóba zártva senyvedő céklát is. Kszm, kszm, virágokat az öltözőmbe.

Időközben olyan zuhé lett, hogy az esőcsatorna nem tudta elvezetni a vizet, körben vízesés volt a tető szélén. Nyilván mire a kameráért szaladtam, már enyhült, de ha lesz még, akkor készítek kisvideót róla.

.

2 hozzászólás “Gasztro – töltött hús” bejegyzéshez

  1. Azt tanultam a nagyanyámtól, hogy végy egy szép adag karajt és húzzál-tolál bele egy finom házikolbást, füszerezd be és süssed meg a sütőben. Meg azt, végy egy csinos dagadót, a hentessel szúrasd fel lányom. Csinál bele egy tölteléket és töltsd meg a dgadót, majd süssed a sütőben jó sokáig. de ne ágesd el. Szeretni fogják. Ez be is vált, a VII. ker.ben kedvelték. A tölteléket már nem egészen úgy készítettem mindt nagyanyám. De azért leirom.
    Fonnyassz apróra vágott hagymát zsíron, fokhagymát, piros paprikát, sót, borsot, ételízesitőt (akkor külön só nemigen kell) majorannát, petrezselymet keverj bele
    A töltelék még kíván tejben áztatott, majd kifacsart zsemlét (kenyeret)és darabolt kemény tojásokat. Ha felvet a pénz akkor jöhet még bele elmorzsolt lángolt kolbász vagy még meg nem száradt házi kolbász, vagy füstölt hús kockázva és párolt gomba, esetleg maradék gombapörkölt, de olyannal (amig a gyerekeim otthon laktak) nem találkoztam.Ezt a mindenfélét jól össze kell dolgozni. Beletömni az ártatlan dagadóba és sütőbe tenni. A sütés folyamán néha meglocsolni a zsirjával.
    De amit most fényképeztél az nagyon gusztán néz ki. Biztosan finom is volt.A hús is nagyon szép , akartom mondani, jó alapanyagot vettetek.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.