Gasztro – zöldséges csirke

 

Kajás poszt már régen volt, úgyhogy most jön gyorsan kettő is, hogy lássák a nyájas olvasók, hogy nem hagytuk abba a táplálkozást. Van mindenféle a fagyasztóban, de amikor eszembe jut, hogy mit is főznék, akkor még ki is kell várni, hogy az kiolvadjon, úgyhogy nem gatyáztam, hanem a tegnapi napsütésben elsétáltam a zöldségeshez és vettem brokkolit meg zöldbabot. A zöldésgestől hazafelé pont útba esik (kis kitérővel) a hentes, oda is beugrottam friss csirketetemért. Lobbiznom kéne a tanácsnél, hogy legyen zebra a zöldségestől a hentesig.

A koncepció valami zöldséges csirke volt, de hát a konyhában sosem úgy sülnek el a dolgok (sülnek, hehe) ahogy eltervezi az ember. A brokkolit megmostam, szétszedtem és bedobtam egy lábosba főni, mellé raktam két felkarikázott sárgarépát meg egy szárnyasleves-kockát, hogy boldoguljanak, ahogy tudnak és alágyújtottam.

Amíg fentiek elvoltak a katlanban, megpucoltam a zöldbabot és 5 újhagymát felkarikázva olívaolajon megfuttattam. Amikor a hagymák már kezdték elengedni a levüket, akkor rájuk dobtam a zöldbabot és nekiláttam a csirkemell felkockázásának. Leszedtem a bőrt, a zsíros részeket meg a hártyákat, időmből kitelt, mert a zöldbab nem kapkod, nagyon nagy lángon meg nem akartam odaégetni.

A csirkét felkockáztam, egy keverőtálban besóztam, borsoztam, őröltem rá kevés koriandert és alaposan átforgattam, majd hagytam pihenni. Mire a bab félig megpuhult, addigra megfőtt a répa és a brokkoli, ezekről leöntöttem a levet és hagytam őket lefedve állni. Beraktam a csirkét a bab mellé, hogy nagyjából egyszerre legyenek készen és rászórtam két gerezd vékonyra szelt fokhagymát.

Amikor a húsnak már kezdett elfőni a leve, akkor kapott egy kis rozmaringot, két evőkanálnyi szójaszószt, amivel a sózást is letudtam, majd hozzákevertem a főt brokkolit és répát. Alaposan összedolgoztam, amikor minden lé elfőtt, akkor kapott két evőkanál gyömbéres csiliszószt, meg még öt percet folyamatosan kevergetve. (ha nem kevergetjük, akkor a csiliszósz miatt odaég)

A keverés során a brokkoli teljesen elmállik, viszont így egyenletesen biztosítja az utánozhatatlan ízt mindenütt. Mivel a főtt répa édeskés, ezt a szintén édes, karakteres csiliszósszal hangsúlyozhatjuk. Mivel nejem hazatért ebédidőben, így kapott friss, zöldséges csirkét, hogy tudja termelni a GDP-t tiszta erőből, úgyhogy kettecskén ebédeztünk, odakinn meg sütött a nap. Már nagyon éhesek voltunk, úgyhogy a tálalásról nincs külön kép, istókuccse ugyanúgy nézett ki, mint a serpenyőben.

 

.