Választások Új-Zélandon – eredmény

A 2008-as parlamenti választásokat a National párt nyerte (jobb), egyértelmű előnnyel. Saját erejéből 59 parlamenti széket szerzett meg, míg az eddig 9 éven keresztül kormányzó Labour párt (bal) mindössze 43 székkel szerepelt.

A Labour három, egymást követő kormányzati ciklusa véget ért, a párt elnöke és a miniszterelnöknő egy szép és őszinte beszéddel zárta le politikai karrierjét, bejelentve, hogy ő viseli a felelősséget a párt választási eredményeiért, vagyis a kormányzati pozíció elvesztéséért. Lemond pártelnöki posztjáról is, visszavonul. Beszédében azt mondta, hogy kilenc sikeres év után, ha nem tudja győzelemre vezetni a csapatát, akkor ideje menni.

A győztes párt leendő koalíciós parnerei az ACT és az United Future pártok,  amelyek fejenként szereztek 5 és 1 parlamenti helyet. Ezzel a koalíció 65 székkel fog rendelkezni és ha a Maori párt által megszerzett 5 szék is bekerül a pártszövetségbe, akkor a 122 fős parlamentben 70 kormánypárti képviselő fog ülni.

Ez azt jelenti, hogy a baloldali kormányzást fel fogja váltani egy olyan jobboldali, amelynek minden esélye megvan arra, hogy egyrészt átsegítse az országot a gazdasági válság nehézségein (bár ez nem választás kérdése, muszáj lesz) és egy kicsit hatékonyabb, gazdaságélénkítőbb magatartással vigye előre Új-Zélandot. A programjukban adócsökkentés, az állam szerepének csökkentése és hatékony gazdaság ígérete szerepel.

A szavazás különösebb izgalom nélkül lezajlott, ha jól számoltam, akkor 2 092 787 évényes szavazat született, ami nem rossz, ha figyelembe vesszük, hogy az ország lakossága megközelítőleg négymillió háromszázezer fő.