Kiwi ikonok – Jandal

A Jandal, vagyis a kiwi tangapapucs/fliplop eredete kicsit homályos, különösen annak fényében, hogy az elnevezése tulajdonképpen terméknévből szervült be a köztudatba.

A Jandal márkanevet 1957 októberében védette le egy helyi gyártó, a név jelenleg a Sandford Industries tulajdonában van. Morris Yock, a fia állitása szerint, nem túl eredeti módon gyártotta le a termék nevét, az akkoriban japánban roppant népszerű lábbeli nevéből okoskodva:  Japan Sandal = Jandal.

A keleti blokkban „vietnámi papucs” néven elhiresült cucc népszerűsége azóta is töretlen, bár reneszánszát a nyolcvanas években élte, amikor a Skellerup tulajdonolta a márkanevet. Százezerszámra értékesitették a jandalokat, boldog-boldogtalan ebben járt, ezzel a szokással máig nem hagytak fel.

 

A kilencvenes években a Viking footwearhoz került a brand, a cég kényszerűen hatalmas pénzeket költött arra, hogy a márkanevet megvédje, ugyanis beindult a mindenféle másolatok gyártása. A termék előálltásához nem kell a NASA, roppant egyszerűen és olcsón lehet bálaszám gyártani. A Viking végül egy reklámkampány sorozattal akart pontot tenni a márkaháború végére, amelyben szimplán jogi lépésekkel fenyegetőzött. Maga a Jandal sem különb ám a többi ilyen plasztikterméktől, bár állitólag a speciális anyaga (zártcellás hab) megkülönbözteti mindenféle vacak másolattól.

Később a márkát megvásárolta a Sandford Industries, aki leginkább a gumicsimmagyártásáról ismert errefelé, úgyhogy a papucsgyártás tulajdonképpen nem is profilidegen számára. Érdekes módon, attól függetlenül, hogy egy húszfilléres, fröccsöntött vacakról beszélünk, millió változat létezik és komoly márkanevek születnek vagy használódnak fel a papucspiacon, a quicksilvertől a hawainas-on keresztül az O’neill-ig, a legsznobb igényt is kielégitve.

A piac örök, egy ilyen flipflop egy nyarat bir, pláne, ha az ember az utcán is jár benne, úgyhogy kár is drágát/márkásat venni belőle, úgyis elmállik és vehetjük a következőt. A kiwi utcakép jellegzetes eleme a mezitlábas vagy jandalos ember, és mivel a lábbeli népszerűsége töretlen, ráadásul könnyű hozzárendelni a hires „kiwi ingenuity”-t, most kampányolnak azért, hogy december ötödike legyen a nemzeti jandal-nap.

Az ötletet a Surf Life Saving NZ-nek köszönhetjük, akik önkéntesekkel vigyázzák a tengerpartokat és hála a szponzoroknak, akik lehetővé teszik, hogy legyen felszerelésük meg üzemanyaguk, tavaly 1440 ember életét mentették meg a partközeli vizekben. Ezért idéntől a Nemzeti Jandal Napon fogják a gyűjtést rendezni, hogy a jövőben is dolgozhassanak.

7 hozzászólás “Kiwi ikonok – Jandal” bejegyzéshez

  1. Ezt most iziben átküldtem az uramnak, ez volt az első kiwi furcsaság, aminek a nevével ott találkoztunk… Nosztalgia rulez.

  2. Azért magam elé képzelem ezeket a bátor életmentőket, hát bizony jandalban nem nagyon lehet futkározni, ha életmentés van muszáj ledobni.

  3. Az en h betuvel kezdodo brazil strandpapucsom a harmadik nyarara keszul, olyan jol birja. Telen meg jo az uszodaba. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.