Google Street View

Mai naptól élesben nézegethető a google maps street view nevű kiegészítése, most már nem csak műholdképet (ortofotót?) és térképet kaphatunk egy-egy házszámról, nem csak útvonalat tervezhetünk két pont között, Új-Zéland utcáiról is összelinkelt fényképeket találhatunk.

Mi vagyunk a hetedik ország, ahol beindult ez a kiegészítő szolgáltatás, az utcaszinten készült, 360 fokban forgatható, príma minőségű állóképek segítenek a tájékozódásban. Az elmúlt 12 hónapban körülbelül tízmillió fotót készítettek újzélandon, ezek feldolgozása végetért, mától bárki megnézheti, hogy hogy néz ki a hely ahova menni akar vagy ahol lakik.

Természetesen ennyi fotóval nem lehet lefedni Új-Zélandot, de még mindig jobban állunk, mint Ausztrália. A Tourism New Zealand és a Real Estate Institute volt a Google együttműködő partnere a projektben, mindketten érzik a zavart az erőben, a technológiában pedig kifejezetten jó kereskedelmi lehetőséget láttak. Már eddig is be lehetett varrni a cégeknek a telephelyhez, címhez a webszájtjukat, de most már mintegy végig lehet sétálni a kiválasztott helyeket, mintha csak ott lennénk. A fotók össze vannak linkelve, házszám alapján is kereshetőek és lehet „ballagni” az utcákon, mintha csak ott lennénk, követve az utca vonalát. Közben pedig forgolódhatunk, körülnézhetünk.

A magánélethez való jog harcosai természetesen hisztirohamot kaptak, mint rendesen, de a cég szorosan együttműködött a Privacy Commissionnal és végeredményben olyasmi van csak a képeken, amit bárki láthat, aki végighajt az utcákon, ha pedig véletlenül ember is került a képre, akkor egy speciális algoritmus segítségével „elkenték” az illető arcát, hogy ne lehessen felismerni. Mivel a fotók 6-12 hónappal ezelőtt készültek, nincs rajtuk a készítés idejét jelző timestamp, az autók rendszámai a felbontásnak és a készítés szögének köszönhetően nem igazán látszanak, de ha valakié mégis, az kérheti a google-t, hogy tegye felismerhetetlenné.


View Larger Map

Bátran tartsuk ak épen lenyomva az egér gombját és nézzünk körül, természetesen az embeddelt cucc is működik szépen. Le a kalappal már megint gugliék előtt. Magától értetődő módon az összes kapcsolt színesszagos megy, link, mélben elküldhető helyszínek, az általunk tervezett útvonal bejárása képről képre…

8 hozzászólás “Google Street View” bejegyzéshez

  1. Nagyon jo volt megnezni azokat a helyeket igy, ahol 3 honapot toltottunk….. Sot….

  2. Nem tudom hogy van ez, hogy olyan ráérzésem van az ilyen dolgokra, pont akkor keresgéltem a gugli mapszon, amikor beindult a szolgáltatás. Tegnap este nézegettem Winton helységet a déli szigeten, és „megálltam” utána az egyik wellingtoni hidon a forgalom közepette:-))
    Mindenesetre szenzációs, egyedül a lassú net rontja az élményt.
    A magán életet féltőknek ott van egy link alul a képen „report a concern” vagy magyar nyelvü keresgélésben „agályai vannak ?…”

  3. Fú, kicsit megijedtem hogy tényleg egy g-vel bírták írni a magyar változatot, de szerencsére nem.

  4. Aggály az két g csak utólag nem lehet javitani a kommentet, örvendek immanéni hogy ilyen ádáz anyanyelv harcos vagy.

  5. Egyszerűen szuper
    A zemberi jogi harcosoknak ajánlom figyelmébe a gmailt meg a keresőt és a kettő kapcsolatát de h ezzel mi bajuk azt nem is sejtem. Állati nagy segítség „először arrajáróknak” 🙂

  6. hát, ha a guglin múlik, akkor nem 100 év lesz, de nem tudom a menetrendjüket… szerintem 1-2 éven belül megcsinálják a világot

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.