Újabb kamatvágás

A gazdasági válság a zátonyt sem kerüli el, a hatásai egyelőre csak áttételesen érezhetőek az egyszeri szigetlakó számára, de van miért aggódni.

Egyelőre csak a gazdasági szakemberek sopánkodnak, de az jól látszik a proletár szemével is, hogy változnak a kamatok a buszmegállóban hirdetett jelzáloghitel-ajánlatokon. Az ország sajátos gazdasági szerkezete, jelenthet könnyebbséget, de ehhez okos gazdasági szereplők és okos fiskális politika kell. Reméljük, hogy a pénzügyi múlttal rendelkező miniszterlenök kormányzata észnél lesz.

alan-bollardA jegybank elnöke, bizonyos Alan Bollard, aki 2002 óta tölti be pozícióját, ma ismét stramm kamatvágást jelentett be. A mai, 150 bázispontos csökkentés eredménye a 3.5%-os jegybanki alapkamat lesz, és a jegybankelnök nem átallotta felhívni a kereskedelmi bankok figyelmét, – mintegy presszionálva őket – hogy az alacsony kamatokat alkalmazzák a saját ügyfeleiknél.

Tavaly július óta a jegybank, a maival együtt  három lépcsőben, összesen 475 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely egy nagyjából egy évtizedig emelkedőben volt. Ezzel igyekeztek elébemenni az egyre aggasztóbb elemzői várakozásoknak, hogy enyhítsék a világgazdaság alakulásának a sziget gazdaságára gyakorolt hatásait, amelyek úgy tűnik elkeserítőbbek, mint a decemberi várakozások voltak.

nz100

A bankok aggodalma, hogy a jegybank eljuthat a nulla kamatszintre, ahogy anno Japánban vagy az USÁban megtörtént, akkor viszont felborulhat a szokásos kiwi megtakarítási séma. A kiwik ugyanis továbbra is a legbiztosabb befektetésnek a bankba rakott pénzt gondolják, a kamatvágással viszont a betétek kamatai is zuhannak majd. A bankbetét elvesztheti tradicionális vonzerejét és ennél sokkal nagyobb baj, hogy betétesek nélkül a kereskedelmi bankok nem fognak tudni hiteleket kihelyezni (vagy csak vállalhatatlan kondíciókkal), ami tovább nehezíti a gazdaság helyzetét.

the-coat-of-arms-of-rbnz-fact-sheet00

Bollard szerint az inflációs nyomás csökkenőben van, a középtávon várható éves  infláció a tervezett, 1-3%-os sávban fog maradni. Ugyanakkor a fiskális politika középtávú tervei kissé homályosak, nem tudni van-e béterv vagy akár menekülési útvonal.

ocrjan09

Bízzunk és tartsuk szárazon.




7 hozzászólás “Újabb kamatvágás” bejegyzéshez

  1. Hát ez csak huzatnak sem mondható a mi hurrikán IMF és újabb és újabb hitelfelvételekhez képest! Már fel sem kapom a fejem bizonyos szavak, mondatok hallatán: újabb mélyponton a forint, zuhan a BUX, ismét kamatvágás, privatizáció, áremelés, zuhanás, mélypont stb stb.
    Zátony valószínűleg a világválságot nagyon rövid időn belül képes lesz átvészelni. Hétköznapi életben talán észrevehetetlen is lesz. Viszont nálunk hát finoman szólva ORIÁSI NAGY BAJ VAN! No de nem akarok ebbe belefolyni ezt úgyis tudja aki idetéved! Vagy tévedek aki kivándorolt magyarok blogjait olvassa?

  2. van külonbség hatalmas a két gazdaság struktúrájában, nem is összevethető így a két ország. (kkv-k aránya, állami vállalatok szerepe, szociális háló, export-import, stb.)
    Itt is érezhető a válság, a munkanélküliség 4.2% ami magasnak számít, az NZD sokat romlott.

    Van aki azt mondja, hogy ugrik az eddigi kiváltságos helyzet, hogy szufficites a gazdaság, a növekedés üteme lelassult. A hitelezés nehézségei kihatnak az egész gazdaságra.

    Tegnap már azt magyarázgatták a bankok, hogy miért jó ha nem csökkentik a jegybanki mértékkel a kamatokat…

    Igaz itt a szociális kiadásokat nem olyan egyszerű szavazatvásárlásra fordítani.

    A gond itt is, ott is hatalmas, a különbség talán csak a gazdaság saját erejében van, egy rosszul működő gazdaság gyorsabban romlik nagyobbat, ha válság van.

  3. Azt nem tom ott pontosan milyen a jelenlegi gazdaság romlása és azt sem milyen intézkedésekkel igyekszik az NZ kormány orvosolni a válságot! Ellenben a hazaival!

    Amit írtál egyetértek: „egy rosszul működő gazdaság gyorsabban romlik nagyobbat, ha válság van”

    NO COMMENT!

  4. Pappito!
    A második képen a két oroszlán minek a jelképe?

  5. A vágások mértéke is nagyon érdekes. Miért ilyen nagy ugrásokkal dolgoznak (általában kis lépésekkel szokás haladni)?
    Szerintem hamar megy tovább is lefelé.

    A magyarral értelmetlen összevetni az itteni változásokat/helyzetet.
    Magyarországon pl magasabb az alpkamat, mint a válság előtt. Ez nagyon durva jelentést hordoz.

    Viszont az jogos, hogy nincs szigorú középtávú terv, mivel nincs értelmes/pontos előrejelzés sem.

    Remélem jobbak rögtönzésben, mint Magyarországon.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.