Zöldségek ebook témában

Belefutottam ma egy „cikkbe” az indexen, amely egy új termék megjelenésének csúszásáról szól. Ez még nem lenne baj, de a szemlélet fura. Vesézek.

Rendszeres olvasóim tudják, hogy alapvetően érdekel minden az elektronikus könyvekkel, ezeket kezelő eszközökkel kapcsolatban, elég sokat olvastam a témában, megakad a szemem a kapcsolódó cikkeken. Ezen is megakadt, annak ellenére, hogy az ItCafétól vették át, na mindegy.

A sztori lényege, hogy elektronikus papírt eszeltek ki a Cambridge-i egyetemen, majd szereztek befektetőt és kifejlesztettek egy terméket amin majd elektronikus szövegeket lehet olvasni. Még mindig minden rendben, az eInk és az ePaper között van különbség, a technikai részleteket hagyjuk, a cucc a Dossier munkacímet viseli úgyis csak jövőre kerül piacra.

Ellenben a cikk. Az ITCafe egyenesen azt mondja, hogy  „kindlegyilkos” lesz a termék. Hát nem tudom, lehet.

Az egyelőre egyszerűen csak eReaderként emlegetett – de talán majd Dossier néven piacra kerülő – elektronikus könyv ugyanis sokak szerint mentes mindazoktól a gyerekbetegségektől, amelyek a ma még csak formálódó piacon legnépszerűbb és már második generációig jutó Amazon Kindle-t jellemzik

Érdekes módja a szakújságírásnak, hogy egy mondaton belül rúgjuk piofán saját szövegünket, de hát én nem vagyok ojságíró, nem tudhatom. Mindenesetre számomra elég fura, hogy a Kindle gyermekbetegségekkel rendelkezik, különösen annak tükrében, hogy a második generációnál tart. Az eladásokról meg ne is beszéljünk.

Itt jön ugyanis a másik dolog, amire felkaptam a fejem, a „ma még csak formálódó piac”. Názzük meg, hogy milyen egy ilyen piac amikor formálódik, jó?

www.worldebookfair.com : 500,000 cím érhető el, PDF formátumban, pénzért
amazon.com : több, mint 240,000 könyv, plusz nemzetközi újságok, magazinok (Kindle-re optimalizálva)
Sony Connect : 100,000 cím, köztük egydolláros ebookok, tematikus, szerzői bundle-k (Sony PRS sorozatra optimalizálva)
ebooks.com : 130,000 körüli cím
ebookmall.com 210 ezer cím (MS Reader, Palm, Adobe eBook, mobipocket formátumokban)

A formálódó piacon egy kizárólag könyvolvasásra alkalmas eszközből a sony 2008 decemberéig 300,000 darabot értékesített (USD299-ért), az amazon kindle-je se fogyott rosszul (alig drágábban, mint a sony készüléke), olyan reklámarccal, mint Oprah, 2010-re eléri az egymilliárd dolláros forgalmat, csak az eszközből és ugye ott van még a könyvesbolt… Igaz, a piac nagyrésze még csak az usát jelenti, de ez egyre kevésbé igaz. Köszöbön a nagyok európai áttörése, a kicsikből meg már magyar forgalmazó is van.

A készülék mérete az Amerikában rendszeresített – a szabványos A4-es papírnál valamivel kisebb – letter formátumnak felel meg, 215,9 * 279,4 milliméter, vastagsága pedig mindössze 7 milliméter. Az enyhén hajlítható kijelzőn a legtöbb heti- és napilap a megszokott tipográfiával jeleníthető meg, a könyvek pedig könnyen olvashatók. A készülék legizgalmasabb képessége viszont az, hogy érintéssel vezérelhető, ezért nem kellett miniatűr billentyűzetet rátervezni.

Ismét gratulálok. Az ebookreaderek legnagyobb előnye a hordozhatóság (a papírkönyvet akarják kiváltani vele a népek), amiben a kindle is, a PRS sorozat is nagy király, a 6 inches kijelző pont jó méret, elég nagy olvasáshoz, de elég kicsi a hordozhatósághoz. A 7 millimétereas vastagság nem egy áttörés, a kindle 18 mm (komplett billentyűzettel és nem kell hozzá számítógép), a PRS505 pedig 8 mm vastag. A szörnyen izgalmas képesség, hogy nincs rajta billentyűzet, az már piacon van, a PRS700 pont ezt tudja, gesture-felismerő touchscreen. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a sony is és az amazon is testreszabott linuxot rakott a masináira, a leendő Dossier pedig Windows CE-t fog kapni.

Félreértés ne essék, legyen csak minél több ilyen eszköz a piacon, legyen verseny meg minden a termékkel semmi bajom. De ne írjunk ilyen cikkeket, vagy ha már megírtuk, akkor fáradjunk a szerkesztő úrhoz a pofonunkért, hogy nem nézünk körül, csak átveszünk más portálokról cikkeket, ész nélkül.

5 hozzászólás “Zöldségek ebook témában” bejegyzéshez

  1. Az indirekt marketing korát éljük, sajnos elég alacsony a színvonal néhol.
    Remélhetőleg a forradalom elsőként rendezi az indirekt marketingesek sorsát…

  2. Es tenyleg gyerekcipoben jar az egesz, sajnos, mar 20 eve.

  3. az e-book es a konyveg digitalizalasa. Amerikaban a konyvtarak osszefogtak mar, hogy minnel tobb konyvtar elektronikus alapokra keruljon. Unioban segely nelkul nem megy a dolog. Eszkozok alig kaphatoak meg, es meg mindig sokan azongyak, hogy draga. Figyelembe veve, hogy a GSM fiatalabb az elso LCD ebook readereknel, le van maradva az iparag. Mobilt lassan a patikaban is kapsz, mig e-book readert alig par boltban. Szervizrol meg alkatreszutanpotlasrol ne is beszeljuk. De ez az en velemenyem.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.