Gastro – tonhalsteak

Már régóta szemezek a tonhaldarabokkal a halasnál, de eddig mindig elcsúsztunk snapper vagy tarakihi irányba, de most rávettem magam, hogy kockáztassak.

A halászok background unitja a kifogott halacskát alaposan felszeleteli és a filét kb. kettő és fél centi vastag szeletekre vágja fel. Ezért nem lehet neheztelni rájuk, három szeletet haza is vittem, aztán kigondoltam, hogy majd ilyen zöld izékkel fogjuk megenni. A yellow fin tuna szép bordós árnyalatú nyersen, és legjobb állítólag nem teljesen átsütni, de hát ki hisz a halászoknak?

tonhalsteak-rawmeat

Fogtam magam, kimentem a kertbe és szakasztottam friss kakukkfüvet, friss rozmaringot és friss petrezselymet, majd ezeket összeaprítottam, és melléjük vágtam egy gerezd fokhagymát, vékony szeletekre. A halat picit sóztam, borsoztam, majd a zöld izéket rákentem a tetejére, fokhagymával együtt.

tonhalsteak-fuszer

A száraz teflonban enyhén megpörköltem egy kis morzsolt koriandert és 3-4 babérlevelet, amikor pedig kezdett az illatuk erősödni, akkor beleöntöttem egy evőkanál olívaolajat. Erre raktam a halacskákat, fűszeres oldalukkal felfelé és félig átsütöttem őket, majd megfordítottam és fűszerrel lefelé is hőkezeltem.

tonhalsteak-rawfuszer

Amíg sült – kell neki idő, mert vastag szeletek – addig összeraktam a salátát, paradicsom, búzacsíra, zöld izék, amit vödörszám lehet venni a zöldségesnél, kimérve, (rukkola meg bukkola meg mihíjják) kis olívaolaj, sóbors, kis koriander ebbe is, meg egy gerezd elkapart fokhagyma. A hal és a saláta mellé még tettem pár szelet avokádót, csak a színe miatt, meg mert szeretjük.

tonhalsteak-kesz

13 hozzászólás “Gastro – tonhalsteak” bejegyzéshez

 1. Az igazi tonhal a világ legjobb étele! Itt megfizethetetlen, és persze felettébb gyanús a nagycsarnok aljában 🙂

  Ez a milyen nap van most spam szűrő, ez NZ idő szerint van beállítva?
  Milyen vicces a világ két végén spamteleníteni!

 2. A spam szuro valami central US zona, ahol a szerver van. Mar reklamaltam tobbszor, hogy inkabb valami szam osszeados jobb lenne, azt altalaban elsore el szoktam talalni 🙂

 3. vagy csak pontosítani kéne a kérdést arra, hogy “milyen nap van most ámerikában?”, esetleg egy megfelelő világórára linkelve. Vagy mindjárt egy kis jávaszkript számolgassa ki és írja oda kisbetűvel fejjel lefelé, mint megoldást.

 4. és aztán milyen lett a tonhal? arról nem szól a fáma. mer kinézetre jóságos.

 5. ejjmá, nincs semmi baj azzal a centrál us szerverrel… még egy feladat, legalább kiderül, hogy ki akar tényleg kommentolni 🙂

 6. Fűszeres Eszter, a nagycsarnok alját nem tudom, itt a reggeli fogást árulják a bótban, kicsit több a bizalom a friss halneműek iránt 🙂

 7. Hat ez nagyon jol nez ki! Mi is halat ebedelunk, persze csak mirelit panir ize. Vegul is elmegy, de inkabb ennek a reggeli foga’sbol… 🙁

 8. az is több, mint búcsúban egy pofon… azon nem nagyon lehet segíteni, hogy itt van óceján, ott meg nincs. itt meg paprika nincs, friss hal van 🙂

 9. Konkluzio: Akkor jo kis paprikas lisztbe forgatott friss tengeri halat igazabol sehol se lehet enni.

 10. @pappito1: majdnem le(illetve fel-)Fűszeresesztereztelek, oszt látom, hogy Ő maga (csókolom, nagy rajongója vagyok a Művésznőnek) is itt van velünk szinte, és néha teljesen.

  @pappito2: ha küldessz friss tonhalat expresszborítékban, cserébe küldök kalocsait vagy édesnemest… deal?

 11. naggggyon jól néz ki 🙂 de a legfincsibb akkor is az, amikor reggel jó korán kimész a tengerre, megnézed a napfelkeltét,miközben horgászol és délután megcsinálod a frissen fogott tonhalacskát. Na jó, eddig még csak egyszer sikerült tonhalat fognom, de délután meg is ettük :):)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.