Tonga – tengeralatti vulkánkitörés live

Tongáról már volt szó a blogban, de akkor nem igazán a természeti oldaláról vizsgáltuk a szigetet. Most viszont a Tongataputól kb. hat mérföldre északra található tengeralatti vulkán kitört, a kitörés képei pedig bejárták a világsajtót.

A fővárosból, Nuku’alofából már hétfőn jeleztek felszínre törő gőzfelhőket és rengéseket, úgyhogy számos kutató és fotós igyekezett a helyszínre, hogy elkapja a nagy pillanatot. A hatalmas erejű kitörés ugyan nem veszélyezteti a lakosságot, de a kitörhéshez legközelebb eső sziget állat és növényvilágának nincsenek jó esélyei, a szél szanaszét fújja a kilövellt hamut, beterítve minden szárazföldet. Egyenlőre nem a lakott sziget felé fúj.

TONGA

A környéken 36 tengeralatti vulkán működik (nyilván a Tonga Royal Vulcan Operations kezelésében, hehe) szóval nem ismeretlen arrafelé némi buborék meg meleg hamu. A nagyobb gond, hogy a tengeri élővilág, amely a szigetlakók fő táplálékforrása, általában érzékenyen reagál az ilyesféle geológiai jelenségekre, tekintettel arra, hogy gyakran változhat a víz hőmérséklete és kémhatása.

tongavulkan2

Reggel a rádióban még aggódtak egy kicsit, hogy lesz-e cunami a kalandból, ugyanis egy 7,9 erősségű tengerrengést észleltek 200km-re délkeletre a szigetektől, hat km-es mélységben, de úgy tűnik arra Tongának nem telik. Kénytelenek beérni azzal, hogy láthatták a nagy kitörést megint (2002-ben is volt egy hasonló) és továbbra is ott laknak a törésvonal felett.

tongavulkan3

2 hozzászólás “Tonga – tengeralatti vulkánkitörés live” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.