Tannin – Eighty Acres, Shiraz Viognier

A helyi borkultúra kifejezetten erős lábakon áll, a bor népszerű ital és sokat készítenek belőle. Bizonyos környékeken a bortermeléshez kiváló természeti adottságok vannak, amelyek kellemes és kiváló borokat okoznak.

Új sorozatunk, a „Tannin” rövid, de tartalmas elemzésben ismerteti a helyben feltalálható borok közül azokat, amelyekkel közelebbi kapcsolatba kerül a szerkesztőség. A helyben feltalálható borok egyébként Új-Zélandi és Ausztrál borokat is jelent, mert a szomszéd sziget sem tétlenkedik, ha mód adódik némi szőlő telepítésére.

Mivel a borokhoz egyáltalán nem értek, ezért nem lesznek itt „animális aromák”, „kerek savak”, „öblös szeder-utóíz”, meg ezek a marhaságok, ellenben kidolgoztam egy komplex (gonogo+) értékelési mechanizmust, amely támpontot adhat az olvasónak, ha a borról nem is, de az én ízlésemről mindenképpen.

Az értékelési mechanizmus három elemű, úgyismint:

  • ízlik
  • közepes
  • nem ízlik

Ebből mindenki, a nem hozzáértők is könnyen eldönthetik, hogy a bort kellemesnek, kellemetlennek, vagy pedig közepesnek találtam. A szerintem közepes borból nyugodtan vegyünk, közmegegyezés alapján a közepes mostantól vállalható, becsületes bort jelent, amely nem kápráztatott el, de máskor is vásárolnék belőle. Emellett, ha úgy alakul, akkor lehet, hogy lesz olyan verdikt, hogy ízlik (nejemnek nem), így az elemzés még árnyaltabb képet fog mutatni. Emellé még feltüntetem a címkék szövegeit is, hogy megtudjuk mit gondol a marketing osztály. Etyek, várjá’ megyek.

Alanyunk a következő:

  • Szőlészet: (Taylors) Eigthy Acres
  • Lokáció: OZ, Clare Valley (Auburn, South Australia)
  • Évjárat: 2006
  • Fajta: Shiraz Viognier
  • web (ahol a bor által elnyert díjak is megtalálhatók, valamit kóstolási feljegyzések meg minden)

Our family is pretty down-to-earth, in fact we love our soil. In 1969 my grandfather, Bill Taylor got his hands dirty planting vines on the traditional 80 acre blocks that make up our family wineyard. He named the first block „Eighty Acres” – he was pretty down-to-earth about names too. To celebrate this heritage, this range of wines has been called Eigthy Acres. This shiraz viognier has lovely juicy plum fruit flavours with a touch of spice. Match its flavours with lamb dishes or even gourmet pizza or pasta. Cellaring potential 8 years.

80-acres-shiraz-viognier

Verdikt:

ízlik

16 hozzászólás “Tannin – Eighty Acres, Shiraz Viognier” bejegyzéshez

  1. Oi, ez jó poszt. Remélem, sok lesz belőle ;-). Addig is, ha szabad, szerény javaslat: Nautilus, 2006 Pinot Gris – nyamm (www.nautilusestate.com). Tesco-ban találtuk, a kedvéért szakítottunk a sauvignon blanc-ok hosszú sorával. Teljesen el voltam csattanva, van vagy tíz féle fehér és 3-4 vörösboruk a hosszú felhő országából. A csavaros üveget pedig később elhasználom limonádé árulására, úgyhogy ideális 🙂

  2. a csavaros kupak egyébként tök jól működik, nem szárad ki, a lezárásra meg 30-40 évet garantál a gyártó…

    vannak ott ám remek itteni borok, mert az OZ/NZ export hatalmas

  3. Azt gondoltam, hogy a választék szélesebb, mint amit itt a boltok bemutatnak 🙂

    Nekem módfelett tetszett (Mao-n nem láttam ilyet), hogy a szőlőtőkesorok két végébe rózsabokrok voltak ültetve. Sok-sok zöld sor, a végén égőpiros rózsákkal… Szép volt.

  4. zolcsi, hogy gondoltad? Mutassam be a tradicionális Nz viszkiket (since 1992) a vidék legjobb szőlőjéből? 🙂

  5. Mivel kiváló a blog, nem is mertem szólni, hogy lehetne -e szőlőlés poszt is, pedig nagyon vártam mán! Köszönjük Néked Sárvár! A maláta fan-ek meg olvassanak amcsi blogokat:)

  6. a malátakérdést majd lefedem egy poszttal, az gyorsan megvan, meg tulajdonképpen majd’ minden helyi sör iható vagy jó. Arról kár többet, de a bor nemes ital, megérdemli az alaposabb (muhaha) elemzést.

  7. (Amcsi blogokat?! Ugyan kérem, mit tudnak azok a whisk(e)y-ről 🙂

    Vajon milyen lehet az NZ-viszki?

    Moni.Laphroaig.rajongó

  8. Hat a Tui szerintem ihatatlanul rossz. Vagy majd a malatasba irjam? 🙂

  9. Azt tudom, hogy te nem szereted a helyieket, úgyhogy igyad csak a jellegetlen stejnlágert vagy karlszberget 🙂 de majd a malátásban is mondd el 🙂

  10. @hobe: a Tui szerintem király egy sör, nem beszélve a nőstényekről, akikkel reklámozzák: http://www.youtube.com/watch?v=zAmJEqBSBqI

    Nyuzi bor: rosszat még nem ittam és fehérből eddig a Ransom Winery Chardonnay tette a legmagasabbra a lécet: http://fns.csokolade.hu/?p=254

    @pappito: Kóstoljál csak sokat, aztán jön majd magától ez az animális szerdes téma. A legfontosabb, hogy te próbáld meg társítani azt, amit kóstolsz saját íz és illatemlkékhez. Baromi nehéz, de gyakorolni kell.

  11. Moninak piros pont hogy (majdnem) ír létére single malt skótot szeret fogyasztani. Majdnem olyan jó választás mint a MacAllen vagy az Oban. 🙂

  12. Moni@ Úton Napierben megtanultam Pukkétól, hogy azért ültetnek rózsát a sorok végibe, mert ez a virág egészen érzékeny a talaj minőségének változására, gyorsabban meglátszik rajta, mint a szőlőn. Így tehát a rózsabokor nem is díszítőelem a szőlőben, hanem minőségügyi ellenőr.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.