Újabb kamatvágás

Ezzel a címmel ez a harmadik posztom ebben a negyedévben, ami azt jelenti, hogy bizony a pénzpiacnak itt is reagálnia kell a világgazdasági hatásokra. Bollard ma az 50 bázispont pengehosszúságú kamatvágóját vette elő.

Igy az OCR (official cash rate, alapkamat) a január végi és március közepei vágások után, a maival együtt elérte a 2,5%-ot. Amennyire látszik, ez még maradni is fog ilyen alacsonyan, sőt még lehet, hogy lejjebb is van élet, attól függ, hogy hogyan alakul a nagyvilág.

Aszonta a jóember:

While the New Zealand economy has not experienced the same extreme falls in economic activity as seen in a number of our trading partners, it remains weak. Business sentiment is low, investment has been curtailed and employment reduced.

Vagyis annak ellenére, hogy NZ gazdasága nem zuhant akkorát, mint számos gazdasági partneréé, továbbra is gyenge. A befektetési kedv lanyha, a foglalkoztatottak száma csökken.

Emellett mondjuk csökken az infláció is, immár csak 3% pedig az alkoholon és a cigin kívül a kaja és az energia is drágult.