Gastro – fűszeres májkrém

Vagy paté, de hát a májkrém az valami más, az egy esszencia, az egykori utasellátó alapköve, minden kirándulás páncélos támogatása. Viszont lehet jó is. Ha nem ilyen. (Moni pompás receptjét a kommentek között találjátok! Konyakkal!)

puki2

Az egész ott kezdődik, hogy vásároltunk egy új hűtőt, mert a réginek elég összetett problémái kezdtek felgyülemledezni, (új szó!) de a sok közül az volt a legkomolyabb, hogy nem volt hajlandó fagyasztani. Ez pedig hosszútávon nem jó, hanem sőt. Most nem térnék ki arra, hogy Csanáddal milyen kalandjaink voltak, mire egy 240 kilós, bozontos jeti belökte a céges furgonba a cajgot Otahuhuban, amivel aztán mit össze nem bénáztunk, mire a helyére került. Kis érdekesség, hogy a hűtőhöz adott kis füzetben fedeztem fel, hogy a készüléknek van úgynevezett Sabbath módja, amikor nem vesz fel semennyi áramot, tehát hűtőládaként működik. Sehr praktisch.

pate-hagyma

Na ma elmentem némi alapanyagért, és mivel szép csirkemájat is láttam, hoztam haza belőle kétszer fél kilót, aztán megkérdeztem Whatever Zsuzsit, hogy hogy kell májkrémet csinálni. Erre kaptam tőle ezt, szkájpikusan:

csetrecept

Miután feltettem egy pörköltet, gondoltam amíg az kész lesz, pont kellemes lesz kísérletezni májügyben. A májat először is nagyon alaposan megpucoltam, minden hártyát, meg izét leszedegettem, ami elég pepecs meló, de megéri babrálni vele, mert a végeredményben számít.

pate-rawmaj

Amikor ezzel meglettem, akkor három pici hagymát felvágtam, és olajra dobtam, kisvártatva melléjük a megtisztított májat is. Lefedtem és ahogy felaprítottam fokhagymát, petrezselymet meg rozmaringot, azt is rászórtam, csipet borsot meg még 2-3 babérlevelet is. Gyakori kevergetés mellett kivártam amíg átsült minden és már kezdett megfordulni a fejében a gondolat, hogy nem is lenne rossz ötlet leégni, amikor levettem és hagytam kihűlni.

pate-sul

Miután kihűlt, beletoltam az egészet a kis mixelőbe, meg még egy gerezd, apróra vágott fokhagymát, két evőkanál mustárt, egy újabb marék friss petrezselymet (kert, mi?) és majorannát, meg egy diónyi margarint, pici sót. Eztán rátoltam az ampert és zúzattam egy ideig, addig adagolva bele a margarint, amíg a kellő állagot el nem érte.

pate-turmix

Májkrémkedvelőknek mondom, hogy a jól megszokott páncélos íze és eközött a megoldás között van némi különbség. Egyrészt az enyémben nem volt ivóvíz, baromfimáj (25%), búzaliszt, szeparált baromfihúspép, libaháj, gyártási szalonna, vöröshagyma, marhafaggyú, részlegesen zsírtalanított zsírszövet, szójaliszt, sertésbőrke, konyhasó, stabilizátor (difoszfátok), fűszeraroma.* Ellenben, úgynevezett máj. Meg fűszerek. Mentségemre szolgáljon, hogy ezt mi megevésre szántuk, nem pedig nagybani értékesítésre, amely esetben én se bohóckodnék csirkealkatrészekkel, hanem részlegesen zsírtalanított zsírszövettel és (természetazonos) májkrém aromával megoldanám. Vagy difoszfátokkal.

pate-finish

A máj alapos pucolásával együtt is csak negyven perc és a hűtőben eláll napokig. A nettó negyed kiló májból két kis doboz (4 konzervnyi, nagyjából) anyag lett, amely mennyiség, – ha a lányok így folytatják – nem kell szembenézzen a napokig hűtőben lakással.

pate-dobozok

15 hozzászólás “Gastro – fűszeres májkrém” bejegyzéshez

  1. Akkor én most írok egy hosszú levelet a kedvenc barátnőmnek, aki két éve ígéri ugyanezt a receptet, hogy mos’má nem kell, köszi.
    Köszi! 🙂
    Ui: Ha nagyon akarsz extrázni, ettem már olyat is, amibe házgyárilag szilvalekvár is került. Pikáns, asszem, az a legjobb szó rá.

  2. Aztán önts rá kevés olvasztott vajat, így nem színeződik el a teteje (nem lesz „kérge”).

    Amúgy főkedvenc! Sokcsillagos Metaxával dúsítva :-)))) (Na jó, erre csak egyszer futotta, de majd lesz még megint nagykanállal zabálás!)

  3. Mármint belekevered a metaxát? Csak azért kérdem, mert nálunk itt porosodik 100 éve egy ilyen, annyi csillag van rajta, hogy lelóg a címkéről, oszt nem köll senkinek, akkor majd elfőzöm 🙂

  4. Mijazhogy, bele bizony, nem literszám azért, de kell bele. Mármint az általam favorizált változatba. Küldjek recept? Ha igen, ahhoz kellene elérhetőséget adnod, mert ide nem akarom beírni, mégiscsak Pappito gasztro-posztja 🙂

    Vagy felrakom a blogomra, ha gondolod.

  5. Moni, nyugodtan tedd ide a recept, legalább egy helyen lesz, majd hivatkozom a posztban a kommentedre!

  6. ja, és nem öntöttem olvasztott vajat, és nem barnult meg ami a hűtőbe került, biztos a margarin miatt.

  7. Nagyon köszönöm Pappito. Kicsit hosszú lesz, bocsánat.

    Csirkemájkrém – paté házilag, Darina Allen szerint

    A receptet 1965 óta készítik a híres Ballymaloe Cookery School and Restaurant konyháján. Kezdő háziasszony koromban ezt a receptet próbáltam ki, s azóta erre esküszöm. Íze a hozzáadott vajtól függ.

    Kell hozzá:

    225 g csirkemáj, ahogy Pappito írta, nagyon alaposan megtisztítva mindenféle zöld darabkáktól és hártyáktól
    2 (khm, 4) evőkanál brandy (esetemben Metaxa :-))
    225 g – 350 g puha vaj (ez attól függ, mennyire erős ízűek a májak), mindegy, hogy sózott vagy sótlan a vaj
    1 teáskanál friss kakukkfű
    1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
    só, frissen őrölt bors
    olvasztott vaj a lefedéshez

    Egy kevés vajat olvasszunk meg egy serpenyőben. Amikor felhabzik, tegyük bele a májakat, s kis lángon süssük meg őket. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor a májak külseje keményre, kérgesre sül. Addig süssük, amíg már sehol sem rózsaszín. Szitán törjük át a májakat. Ha alaposan megtisztítottuk őket, akkor egyenesen mehetnek a turmixgépbe. A serpenyőbe öntsük bele a brandy-t, gyújtsuk meg, majd, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, majd egy fakanállal kapargassuk fel a serpenyő aljáról az esetleg odatapadt májdarabkákat. Öntsük hozzá ezt a keveréket a májhoz. Pár percig pürésítsük. Hagyjuk kihülni.

    Nekem sosem szokott sikerülni a meggyújtás, ezért csak kevergettem-kapargattam egy kicsit a forró serpenyőben, aztán hozzáadtam a májkrémhez. Néha megdupláztam ezt a 2 evőkanálnyit, de annál többet sosem tettem a májkrémhez, nem az alkoholos íz volt a cél 🙂

    Adjuk a keverékhez a kockára vágott, puha, 225 g vajat. Pürésítsük pár másodpercig. Sóssuk, borsozzuk, ízlés szerint, közben folyamatosan kóstolgassuk. Ha szükséges, adjunk hozzá még vajat. Ez a májkrém enyhe ízű lesz és sima. Az íze folyamatosan fog erősödni, ahogy majd érik majd a hűtőben. Ízlésünktől függ, mennyi vajat adunk hozzá, hiszen van, aki szereti a máj erős ízét. Üvegedénykékbe vagy egy nagyobb edénybe tegyük, s határozottan koccantsuk oda a pulthoz, hogy ne legyen benne légbuborék. Tetejére vékony réteg olvasztott vajat öntünk, hogy ne színeződjék el, s ne legyen kesernyés. Hűtőben 4-5 napig tárolható.

  8. Köszönöm. E két nehéztüzérségi receptet felhasználva valamikor benyomulok a konyhába, oszt majd valamit kotyvasztok. Ha ehető lesz, szólok. 🙂
    Bár most erősen marhabélszín irányba jár az agyam, de sztékot nem gyártok (most még), hanem elmegyek oda, ahol megsütik nekem jól (illetve épphogy alig). Sajnos itten nem sok hely akad, ahol értenek hozzá.

  9. semmi bőrös fejhús meg ipari szalonna? akkor az nem is májrém.

  10. Készül az én verzióm is, Pappito receptúrája szerint, bár a babérlevél kimarad, mert nem szeretem túlzottan, a frissen szedett rozmaring azonban ment bele rendesen (ne lepődj meg Pappa, kicsi párom balkonládái sok meglepetést okozhatnak még), és a petrezselymet nem fonnyasztottam bele a főzetbe, azt majd csak frissiben aprítom bele.
    Most hűl.

  11. nolámcsak! tessék informálni a végeredményről!
    miután ma voltunk tápot zabrálni, megint behúztam egy kis májat meg most rendes vajat is, úgyhogy megint nekifutok, mert nagyon jó lett.

  12. Nálam nincs is margarin, trivi, hogy vajjal csinálom majd, de most kis ebéd utáni pihi jön, a májnak sem lesz baja addig.

  13. Végeredmény:
    Színre kb. olyan, mint a képeken, állaga még lehűtés előtt kanalazható massza, illata roppant kellemes, íze finomságos, ez onnan is kiderült, hogy nagyobbik gyermekem azt emelte kifogásul, hogy túlzottan májízű. Erre én ügyvédeim tanácsára védekezésül csak azt tudtam előadni, hogy ez azért történt, mert úgynevezett májból készült. 🙂
    Második bizonyíték arra, hogy jól sikerült az, hogy életem párja (aki azért már letett ezt-azt a konyhaasztalra) délutáni alvásból ébredve, közvetlen kávé után erős rábeszélésemre megkóstolta, majd úgy betolt egy vastagon megkent szelet kenyeret, hogy alig hittem a szememnek, és csak utána volt ideje megdicsérni. Azt mondja, díjnyertes.
    Hármas: nekem is ízlik.

    Köszi a recept.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.