Gyalog a Harbour Bridge-en?

Van itt ez a híd, a legnagyobb az országban, csupa sáv meg szürke. Imma írt is róla egy kicsit meg van wiki, érdekes no. A kunszt ott van, hogy a hídon csak autóval lehet átmenni, ami sokaknak nem tetszik.

harbourbridgeA helyzet az, hogy a híd remek darab, hatalmas forgalmat bonyolít naponta, de ez a forgalom kizárólag belsőégésű motorokból adódik (melyek lökettérfogata nagyobb, mint 50 köbcentiméter) és sem gyalog, sem kerékpárral a hidat használni nem lehet.

Létre is jött egy civil kezdeményezés, amely gyalogos és kerékpáros sávot szándékozott volna kialakítani a műtárgyon, de természetesen a kezdeményezés hamvába holt, ám kicsit másképp nekifutottak újra. Ebből lett a GETACROSS.ORG.NZ. Ez már nem csak a sávok szűkítésével oldaná meg a dolgot, hanem – mint ahogy a plusz sávok vannak a hídra akasztva – egy kiegészítő gyalog/kerékpársávban, így az autóforgalmat semmiben nem befolyásolná a motortalan közelekedés.

getacross1

Egyszer már átkerékpároztak sokan a hídon, amiből lett is némi hiszti, de különösebb következmény nélkül. Akkor létrejött a getacross, immár több, mint tízezer támogatóval. A hídon való gyalogos és kerékpáros közlekedés öteletét felkarolta a FAST nevű ernyőszervezet is, amely összefog minden olyan szerveződést amely Auckland jobb, hatékonyabb és környezettudatosabb közlekedéséért tevékenykedik.

A getacross szerint, ha a gyalogos kiegészítést megcsinálták volna a clip-on sávok megerősítésekor, elég lett volna 3 millió dollár az egész balhéra, (ezt szerintem csak magára a hídra kerülő kiegészítésre értik, nincs benne a fel és lehajtók, meg a sallangok) ellenben ez ugye nem készült el, és most a költségeket 24 és 43 millió dollár közé saccolják. Ez viszont már tekintélyes summa, és az érvkészletből hiányoznak egyes elemek amitől mondjuk egy Dunedin-lakó azonosulni tudna az ötlettel, márhogy az ő adójából az aucklandiak bringázzanak, válság idején.

1959cars

Az elsunnyogott ígéretekre és az el nem fogadott felmérések miatti kellemetlen érzésre, no meg az eredeti koncepcióra a getacross most egy újabb demonstrációval akarja felhívni a figyelmet, arra buzdítja a népet, hogy május 24-én, most vasárnap sétáljon, bringázzon át a hídon, így mutatva meg, hogy milyen sokan szeretnének élni egy ilyen lehetőséggel.

Az alkalom már csak azért is jól eltalált, mert ez lesz a híd megnyitásának ötvenedik évfordulója. Azon az ötven évvel ezelőtti napon, akkor egyszer a gyalogok felmehettek a hídra, azóta viszont csak motorizáltan lehet ezt megtenni. Talán most megváltozik minden, pláne, hogy a miniszterelnök is pedzegette, hogy az országos kerékpárút megépítése milyen jól hangzik…

tomegahidon

(A híd építése és története szerintem sok szempontból érdekes, ha szívesen olvasnátok, akkor ezt kommentben kéretik jelezni és megírom. érzitek, hogy interaktív, mi? Beam me up, Scotty!)

5 hozzászólás “Gyalog a Harbour Bridge-en?” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.