azok a fránya domain nevek

A napokban kellett megújítanom a pappito.com domain nevet egy évre, kicsit körülszimatoltam, hogy hogy megy ez, mert fogalmam sem volt. (jó a megújítás automatikus volt, nem is ez az érdekes)

domainreg

Az árakat mindenhol átszámoltam forintba, hogy legyen valami összehasonlítási alap. A konverziót a google csinálta az aktuális, mai árfolyammal.

A .com tld alá 10 usa dollárzokért  (1992 HUF) lehet regisztrálni, boldog-boldogtalannak, sőt, bizonyos esetekben ennél kedvezőbb árat is elérhetünk, a legalja USD6.99 (1392 HUF) volt amit találtam. Ez nem vészes, csak megnéztem, hogy mi lenne, ha ide mutatna a .co.nz is, és kicsit meglepve tapasztaltam, hogy az bizony NZD28.50 (3532 HUF) lenne. Megkérdeztem Csanádot, aki regisztrált már koenzed-es címet, ő 32 helyi dollárt fizetett (3966 HUF)

Ez persze nem a legdrágább lehetőség, ha keresünk egy céget aki mindenhová regisztrál bennünket, ha szeretnénk, még furább árakat is találhatunk, az EuropeRegistry a koenzedes címet már €19-ért adja (5304 HUF) a dotkomost pedig €9-ért (2513 HUF).

Ugyanitt Kiribati címet (.com.ki) €149-ért vehetünk egy évre (41597 HUF) Moldovait (.md) €199-ért (55556 HUF) amihez viszont tényleg a zsebbe kell nyúlni az Trinidad és Tobago, ahol a .tt cím egy éves bérlete €389 (108600 HUF), bár megúszhatjuk €49-ből is (13679 HUF) ha beérjük a .com.tt vagy a .co.tt végződéssel, és ennyit kell fizetnünk egy .hu regisztrációért is. Ha ugyanezt Magyarországon csináljuk, akkor 3000 forint körüli összegből kijövünk.

Ezen a listán egyértelműen Trinidad és Tobago a legdrágább, de amúgy sem a legolcsóbbnak tűnik a cég. Ha elnézünk a Trinidad és Tobago helyi domainnév boltjába, akkor kiderül a turpisság, a helyieknek USD 500 évente a valami.tt a nem helyieknek pedig USD 1000.

Nem egészen értem, hogy ez a domainnév regisztráció miért nem egységes, vagy kicsit egységesebb. Azt még megértem, hogy az olaszoknak mázlijuk van, azt lehet jó drágán árulni, hogy http://lookat.it vagy http://find.it, de a .tt végű domain nevek nem tűnnek túl csábítónak.

7 hozzászólás “azok a fránya domain nevek” bejegyzéshez

  1. hát azt nem tudom, hogy mekkora biznic de ez már nem a tuvalui kormány gondja, ők csak behúzzák az egymillió dollárzokat negyedévente meg a cég 20%-ából ami leesik 🙂

    a http://www.pappito.tv-t 65-ért lehet megvenni egy évre… kamerun drágább 🙂

  2. dotcomot vettem mar USD5.88ert viszont a NZD28.50es dotcodotnz erdekelne, hogy mellik sarki bazrol van?

  3. hát a helyi törvények miatt nem egységes a dolog. mindenhol más a szabály.
    pl észt domaint (.ee) csak észt állampolgár vehet, bejelentett lakcímmel. magyar .hu domaint bárki vehet de 2 hét a várakozási idő, ami tök jó mert így egy kicsit tényleg szűrni lehet a domain lopásokat.

    de egyértelmű hogy ha valami gyorsan kell akkor .com/.net/.org. olcsó és gyorsan megvan (ahol én csinálom ott olyan 5-10 perc)

  4. szerintem az ado.tt kapora jöhet egy offshore cégnek, vagy a megoldo.tt egy „elintéző” vállakozónak 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.