Az áram ára

Vacak az idő, úgyhogy amíg a lányok délután szundikáltak, a kaja meg a sütőben pülledt, összeszedtem, hogy mennyit költöttünk villanyra, amióta itt lakunk.

electricity_meter

Kicsit zűrös a számlálás, mert ugye volt az a rész, hogy nem is a mi óránkat számlázták, aztán meg amikor nem olvasták le a mérőt, szóval nem ment minden gördülékenyen. A számlákon ezért nem csak havi fogyasztás van, hanem 24-85 nap közötti fogyasztások, ahogy a villanyművek érezte a bugit.

Az elmúlt 467 napban összesen 2327,13 dollárzokat számláztak ki nekünk, ellenben mégsem ennyit fizettünk. Azért nem, mert ennél a szolgáltatónál, ha az ember a megadott határidő előtt fizet, akkor kedvezményeket kap a számlájából. Igy a mi összesített fizetnivalónk 1941,73 dollárz volt, ami 385,4 dollárz kedvezményeket jelent. Erre a majd’ másfél évre nézve, az átlagos napi energiaköltségünk 4,16 dollárzok voltak.

villanygraph1

Hogy kicsit átláthatóbb legyen, feltüntettem, hogy mennyi napra (kék) szól az adott fogyasztás (sárga) és az mennyibe került (piros) , a második grafikonon pedig az adott számlázási időszakra vetített átlagos napi költséget (balra) és felhasznált egységeket (jobbra) lehet látni. Egy tikk az órán az egy egység. Mi olyan díjszabásban vagyunk, hogy naponta fizettünk 33,33 cent alapdíjat és elfogyasztott egységenként 20,42 centet. Ez utóbbi már a múlté, a jelenlegi díjszabás 22,17 cent egységenként. (érik is egy pofon a villanyszolgáltatóknak, kiderült némi kartellezés meg indokolatlan áremelés, meg ilyesmik)

villanygraph2

További háttér, hogy tavaly télen kétféleképpen fűtöttünk, egyrészt a nappalit gázzal, a hálószobákban és a fürdőben viszont amolyan ventillátoros meleglevegőfújókák üzemeltek, (2.2Kw teljesítményűek) amelyeket időkapcsoló vezérelgetett, hogy egy órában kb. tizenöt percig fűtsenek. A gáz roppant finom meleget csinál, ellenben megeszi az oxigént a lakásban, és a felfalt oxigén helyére széndioxidot és párát tol, ami nem túl kényelmes, a párás hűvös viszont kedvez a penészedésnek, amit csak erős odafigyeléssel lehetett meggátolni. (mivel az ablakok egyrétegűek, ha kinn 5-10 fok van, benn meg párás húsz, akkor az ablakon belül ömleni fog a víz, ahogy a fizika előírja) A gáz még kb. havi 60 dollár plusz költséget is jelentett, a palackot nagyjából két hetente kellett töltetnünk. Emellett időközben lett mosó- és szárítógépünk is, ami szintén hozzáadódik a napi fogyasztáshoz.

Idén kicsit más megoldást alkalmazunk, mert a párás nappalit és az éjszakai ventillátorzajt megelégeltük, úgyhogy beszereztünk másféle fűtőkéket. Ezek tudományos fantasztikus izék, áramból meleget csinálnak (először, háló nélkül!) ám ezt csendesen teszik, ráadásul nem kell kapcsolgatni őket, mert van bennük termosztát, akkor dolgoznak, amikor szükség van rá. Kényelmes és egyelőre sokkal kevesebbet fogyasztanak, mint a fújókák, és nincs gázpalack töltögetés se.

Emellett a hálószobák ablakaira tettem fóliát, amitől van egy szigetelő levegőréteg a szoba és a külvilág között, ez rettenetesen komoly komfortemelkedést jelent, még úgy is, hogy csak szimulálja a kétrétegű ablakokat. Igy a hálószobák nem is párásak, az ablakokon nincs páralecsapódás. Fatengelyes megoldás, ám kinn tartja a meglehetősen nagyvonalúan alkalmazott illesztéseken besurranó szelet is.

Egy hozzászólás “Az áram ára” bejegyzéshez

  1. Mi nemrég váltottunk Online-ról Meridianra, merthogy a srác mindent beigért, a csillagokat is.
    A dologból siker lett, méghozzá váltás nélkül, ugyanis felhivott egy Onlinos arc, hogy miért megyünk át. Mondtam neki hogy a csillagokat hiányolom. Erre közölte, hogyha maradok, akkor kapok náluk is az eddigi kedvezmények felett.
    Kiváncsi vagyok a Meridian mire hajlandó egy ügyfélért. Az Online nagyon megbecsül…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.