Tél van

Persze, ha most kinézek az ablakon, akkor süt a nap, meg minden, nem tűnik az időjárás túl téliesnek, de hideg van, éjszaka és kora reggel egy fok volt odaki.

ice-4Önmagában persze a hideg nem akkora kaland, ám az ilyen alacsony hőmérséklet meglehetősen szokatlan az évnek ebben a szakaszában. Az igazi zátonytél, nagyjából egy hónappal megelőzte az általában megszokottat. Ami azt jelenti, hogy a hideg már itt van, a csapadékos rész pedig még nincs.

ice-1

Tavaly, ha jól emlékszem, akkor 2 fok volt a legalacsonyabb, amit tapasztaltunk a ház körül, és az is jóval később volt. Ma reggel viszont kapirgálni kellett a jeget a kocsi ablakáról, mert alaposan befagyott, és ez ráadásul most nem az a kora reggeli deresedés, ami már egy hete zajlik, hanem igazi, becsületes jég.

ice-3

Kiwi kollégáim, akik a 10 fokos időkben nagy mellénnyel mondogatták, hogy hát ők ugyebár így nőttek fel, nekik ez meg se kottyan, most sötéten néznek, fújkálják az orrukat és forró teát iszogatva sopánkodnak, hogy hát ilyen hideget, ilyenkor, hát komolyan… Pedig ez a barátságos észak, nem a déli sziget déli fele, ahol havazik meg egyéb viszontagságok zajlanak.

ice-2

Amelyik fejlettebb sopánkodásmirigye van, az az ebédlőben, a kávégépet ölelgetve magyarázta, hogy az extrém hideg hogyan is magyarázza a globális felmelegedést,  és a jelenlegi száraz időjárást miképpen is okozza a csapadékosság ütemes növekedése, amely kifejezetten jól megfigyelhető volt két éve angliában. Hát… mindegy, szóval sál, sapka.

3 hozzászólás “Tél van” bejegyzéshez

  1. Még hogy ma reggel, már egy hete is jeget kellett kaparnom a szélvédőről. Ma be is ruháztam egy jégkaparóra, hogy időben beérjek dolgozni. 🙂
    Mikor lesz már nyár? (Igazi, nem olyan, mint ami most legutóbb volt) 🙂

  2. Nálunk reggel -3 és -1 közötti a téli időjárás már egy hete:(((
    Nekünk ez az első telünk itt, és igaz nagyon érdekes a nappali +15 fok, persze napon, de ezt az éjszakai fagyot nagyon ki tudnám hagyni az életemből.:(

  3. csala, nekünk is csak a második telünk, a múltkorira aszonták, hogy jajj, extrém sok eső volt és nehéz tél. a mostanira azt mondják, extrém korán jött és jujj. lehet, hogy nincs is átlagos tél ? 🙂

    Auckland ma -2 volt, jajj! Merre laktok?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.