terhes koreai esete a bevándorlással

Itt is megy ám a vakítás, nem csak a világ sűrűbben lakott vidékein, sok egyéb mellett bevándorlásügyi botrányok is akadnak, ráadásul nem mindig a hivatal a hülye.

A skandallum kitörésének oka egy kedves, harmincegy éves koreai hölgyemény, bizonyos Sung Won Kim, aki (első körben ez derült ki) tanulóvízummal tartózkodik az országban, ám terhes lett, mire a bevándorlás kiutasította az országból. Lett is mindjárt nagy sopánkodás, és újságírófogaknak csikorgatása, és a Human Right Act által kiválóan megfogalmazott, terhesség miatti diszkrimináció emlegetése meg „ha terhes vagy, pakolj és  húzzál haza” című cikkek irkálása, szóval olyan igazi hiszti.

A sopánkodó újságcikkek mellett a koreai közösség is egyöntetűen kiállt a hölgyek mellett, sürgetve a kormányzatot, hogy tegye lehetővé, hogy a terhes tanulók itt szülhessék meg gyermeküket, merthogy nem sokkal a sajtómegjelenés után már két nőről volt szó, és mindenki mondta a magáét, két kézzel rázva a „hát miféle ország Új-Zéland?” csöngőt.

A dolog hátteréhez jó tudni, hogy ha valaki itt bizonyos meghatározott tanulmányokat végez, akkor jár neki tanulóvízum, amely lehetővé teszi, hogy hetente 20 órát dolgozzon, legalisan itt tartózkodjon, és, hogy az élettársa, házastársa korlátozás nélküli munkavállalási engedélyt kapjon (ha a tanuló olyasmit tanul amiért később pont jár Skilled Migrantként). Ezért az itt tanulásra egész iparág épült ki, chef, fodrász, kertész, tehát jobbára hiányszakmák képzésével, amely NZ-n elfogadott végzettséget ad. Ezekben az iskolákban többségében ázsiai diákok tanulnak, akik aztán, megszerezve a helyi végzettséget, igyekeznek itt is maradni.

Ebben nincs semmi törvénytelen, ha az iskola elismerteti magát, a nebuló pedig kicsengeti az iskola költségeit és egyéb okokból nem utasítja el a bavándorlási hivatal, akkor sima ügy, a szakma megszerzése után, szerez állást, majd az NZ végzettségre kapott pontokat (55) és ha talál állást, annak a pontjait is (50) összeszámolva, kér letelepedési engedélyt.

Na de térjünk vissza a felháborodáshoz, nem elég, hogy szegény állapotos tanulót ki akarják ebrudalni az országból, ezt annak elenére teszi a lelketlen hivatal, hogy a lányka kijelentette, hogy hajlandó megfizetni minden kismamasággal és szüléssel kapcsolatos költséget, neki az államtól egy fillér sem kell. Erre aztán végképp felhördültek a népek, hogy hohó, hát itt van ez a szegény lányka, aki amellett, hogy a rohadt drága iskolát fizeti (kb. NZD 20,000), még az eü költségeket is állná (kb. NZD 4000-8500), ejnye de gonosz ez a hivatal!

Ma viszont, hogy pontot tegyen az ügy végére és lecsillapítsa a kedélyeket, a bevándorlásügyi miniszter, bizonyos Jonathan Coleman, nyilatkozott az ügyben, én a rádióban hallottam, de az ojság is megírta¹. A sztori valójába úgy nézett ki, hogy az ominózus hölgy egész egyszerűen turistavízummal tartózkodott az országban, teherbe esett, majd ezután folyamodott tanulóvízumért, amelyet a terhesség miatt elutasítottak.

Azért azt jól látni, hogy ha valaki tanulóvízumot igényel, és ennek minden feltételét tudja teljesíteni (befizetett suli, stb.) akkor a hivatal feltételezi, hogy az illető tanulni jön. Ennek erősen ellentmondani látszik, a „teherbe estem, Új-Zélandon akarok szülni, kérek tanulóvízumot” megoldás. Az pedig, hogy a terhesség felfedezése után, a turista hirtelen megérzi magában a tudásszomjat, amit csak egy NZ iskola csillapíthat, erősen kérdéses.

Mindemellett az orvosi papíron fel kell tüntetni, hogy a kérelmező állapotos-e vagy sem. Tanulóvízum esetében az állapotosság kizárja a vízum megszerzését, és jelen esetben is ez a helyzet, a turistavízum lejárta után Kimnek mennie kell.

Coleman az alábbiakat mondta:

Minden másképp nézne ki, ha Kimnek már meglenne a tanulóvízuma. Egész egyszerűen nem igaz, hogy ha egy hölgy, aki már itt tanul, ha terhes lesz, akkor automatikusan kiutasítják. Minden eset egyedi és minden esetet külön kell vizsgálni. A szabály az, hogy terheseknek nem adható tanulóvízum, mert ezt nem kívánt terhet róna az egészségügyre. Nem számít, hogy a vízum kérelmezője képes és hajlandó kifizetni az egészségügyi szolgáltatás árát, az országnak nincs kapacitása arra, hogy turistáknak terhesgondozási szolgáltatásokat nyújtson.²

Az is kérdéses, hogy képes-e a jelentkező eleget tenni az iskola és a tanulmányai (aminek alapján a vízumot igényli) által megkívánt követelményeknek, ha terhes³.

2006-ban megváltozott az Új-Zélandon vagy felségvizein született gyerekek jogállásáról szóló törvény, azóta nem lesz az újszülött automatikusan Új-Zélandi állampolgár, kivéve, ha legaláb egyik szülője NZ állampolgár vagy letelepedési engedéllyel rendelkezik*.

korean-jonathancoleman
MP Jonathan Coleman

Mindesetre úgy tűnik, hogy ez most nem jött be a koreai diákoknak, és a nagy habverés ellenére, most mégicsak az államnak van igaza. A botrány persze nem jött jól a bevándorlási hivatalnak, amiről – ettől az ügytől függetlenül – nem mondott szépeket a miniszter úr pár napja egy rádióinterjúban. Egészen pontosan azt mondta, hogy a bevándorlási döntések 20%-a megkérdőjelezhető, illetve a hivatal nem tudja megmondani, hogy miért lett az a döntés, (nem tudja megvédeni az álláspontját) nincsenek meg a megfelelő protokollok és sokszor előfordul, hogy a hivatalt felhívva nem ugyanazt a választ kapjuk, ami a honlapon van, és ha bemegyünk személyesen, előfordulhat, hogy  meglepnek bennünket egy harmadik variációval, és az ügyintézőnk hangulatán múlhatnak dolgok. Ezpedig nem szolgálja az állampolgárok érdekét.

Finom csavar a történetben, hogy Coleman Northcote-on mérette meg magát, innen került a parlamentbe, itt pedig nagyon sok ázsiai él, (nem véletlen, hogy a honlapján kínaiul és koreaiul is olvashatók az infók) akik nagyrészt őt támogatták, a Korean Roatry Clubbal együtt.

-=o=-

Fentieket tegnap éjjel írtam, ma a Heraldban egy újabb cikk fogadott, és a rádióban is erről kérdezte a műsorvezető a betelefonálókat, egy litván turistanő (turistavízuma van) aki nagyon terhes, megpróbálta meghosszabbíttatni a turistavízumát de elutasították. A turistavízumot általában három hónapra adják, amely összesen kilenc hónapra meghosszabbítható. Ha nem hosszabbítják meg és a régi lejár, akkor az ember a túltartózkodás (overstay) bűnébe esik, amelyet a hatóságok kitoloncolással jutalmaznak.

A kellemetlen része a dolognak ott van, hogy a hölgy veszélyeztetett terhes (hat hetes terhességgel érkezett meg januárban) és az orvosok azt mondják, hogy nem ajánlott utaznia, mert veszélyezteti a babát és saját magát. A családnak van biztosítása, amely félmillió dollárig fedez minden egészségügyi költséget és van pénzük fedezni az ittartózkodás költségeit is. A férj volt bátor megjegyezni, hogy pont azért kérték a turistavízum hosszabbítását, mert nem akarnak overstayerek lenni, a mama Júli 22-re van kiírva, utána elutaznak, de nem akarja kockáztatni a baba és a mama egészségét.

Ugyanakkor, ha nekik megengedik, hogy maradjanak és fizessenek az eü szolgáltatásokért, akkor mi van a koreai lány kiutasításának indokával, hogy ugye a turisták ellátása akkor is komoly teher az egészségügynek, ha megfizetik az árát**. Viszont hivatalos döntéssel veszélyeztetni a turista egészségét,az nagyon nem kiwi. Kíváncsian várom, hogy ezügyben milyen döntés születik.

¹= A Herald nem először égeti meg magát csúnyán bevándorlási ügyekben. Nem is olyan régen volt egy roppant komoly szakmai hiba, amikor a bevándorlási ügynökök működésének regisztrációhoz kötése volt terítéken, és most is durván belehajolt, hogy nem ment utána a koreai nő sztorijának tisztességesen, nem ellenőrizte a nő státuszát.

²= midwife rendszer van, orvos csak komplikációnál jön, midwife-ból viszont súlyos hiány van, de, hogy ez pusztán kifogás-e, vagy ténylegesen ez az ok, azt nem tudni

³= a hölgy kertésznek tanult volna

*= a Herald cikkében „elfelejtődött” hogy a rezidens szülő gyereke is állampolgárnak születik, csak az állampolgár szülőt említi, lásd az első lábjegyzetet. A hivatalos bevándorlási infó az újszülöttekről (amit az ojságíró nem olvasott) itt van.

**= Persze a koreai esetében nincs mire hivatkozni, fel kell ülni a repülőre és hazamenni, a litvánok pedig nem kértek semmilyen más vízumot, nem akarnak letelepedni, tanulni, csak biztonságban megszülni a babát és kész.

2 hozzászólás “terhes koreai esete a bevándorlással” bejegyzéshez

  1. Valoban jo lett ez a bejegyzes, nekem is tetszik. Ezek szerint viszont az ujsagiras a vilag minden zugaban egyforman mukodik… 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.