digitális dilemma

Nagy a fájdalma az én szívemnek, a mai múzeumlátogatáskor a társadalom hibájából* odaveszett a kisebbik fotómasinám, ami annyi remek képpel látta el a blogot. Most itt állok egy új beszerzése előtt, mert a nagyobbik kamera, mérete miatt nem alkalmas a mindennapokra. (DSLR) Mit vegyek blogkamerának?

EX-Z1080

Az most megsérült gépezet egy Casio exilim EX-Z1080-as volt, aminek ugyan voltak hiányosságai, de azért szépen szolgált az elmúlt másfél évben, könnyű volt és kicsi, jött velem mindenhova. A 10 megapixele is elég volt mindenre, ráadásul ugye az üveg csinálja a képet, nem a megapixel, az pedig ebben a kategóriában úgysem tud egy határnál többet. Az elmúlt években viszont kifejlődött egy külön kategória, a strapabíró pocketgép, és a következő darabot innen választanám, ha nem mondtok okosabbat.

Amit tudnia kell:

  • bírja a strapát
  • SD(HC) kezelés
  • gyors usb
  • minél nagyobb átfogás
  • saját akku
  • tudjon mozgóképet
  • lehetőleg lehessen egy kézzel üzemeltetni
  • MÉRET!

A strapabíró pocket kamerák választéka elég szerény és másfél-két órás olvasgatás után nekem két darab maradt az érdemesek listáján, a Canon PowerShot D10 és a Panasonic Lumix DMC-TS1. (ki találja ki ezeket a barom neveket? Már a nokia telefonoknál se értettem)

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha másfél évig jó volt egy nem direkt ütésálló, mindentbíró kütyü,  (ami ma is kiválóan teljesített a múzeumban, jobbára vaku nélkül, kézből) akkor most miért kell olyan, és erre csupán azt tudom válaszolni, hogy mert lehet ilyesmit kapni a boltban. Kicsit nyugodtabb lennék, ha nem kéne gyorsan eldugni, ha esni kezd az eső, vagy ha van egy kis szélhordta homok a tengerparton, nem beszélve a vízbemenésről. Az is lesz nyáron és vonzónak tűnik, hogy a gyerekről, erről-arról tudjak fotót/mozgóképet csinálni anélkül, hogy megpusztulna a masina.

d10CameraSide

Most jön a dilemma, a Canon terméke direkt erre van kitalálva, semmi baja nem lesz, ha az ember gördeszkás sziklamászás alatt vagy snowboardos marlinhorgászat közben használja. A dslr-t könnyű megóvni ilyenkor, fogom magam és nem viszem oda. De valami kicsi kell. És a Canon D10 minden, csak nem slim pocket méret. Majdnem dupla olyan vastag, mint a casio (volt) szóval nem az ingzsebben elférős modell. Ellenben 10 méter mélységben is lehet vele fotót és videót készíteni, ami mondjuk rólam nem mondható el.

d10Intro

A Canon nagyon jó képeket csinál (milyet csinálna?) de szárazföldön kissé bumfordi és kényelmetlen a használata, pedig minimum 95%-ban szárazföldön üzemelne. Az átfogása 35-105mm ami nem rossz, de kissé már obszolált, ennél a kategória többi versenyzője többet ad, rendszerint 28mm körül kezdődnek a wide-angle állásban. Tud mozgóképet 640×480-as felbontásban, ami nem rossz, abszolút használható, a tesztképek is meggyőzőek. Mindezek mellett nem kell félteni, bírja, ha egy méterről leesik, ázhat-fázhat, búvárhomlokra is ragasztható. 103.6 x 66.9 x 48.8mm amiből a közel 5 centiméteres vastagság a zavaró, kizárja a zsebbenhordást.

DMC-FT1A

A lumix kissé korszerűbbnek tűnik, egyrészt szintén por-, fagy-, víz-, és istálló, nagyobb átfogást ad, 28-128mm, másrészt kisebb az egész 98.3 x 63.1 x 23.0 mm ami egy lehellettel még a Casionál is kisebb és csupán 184 gramm. Emellett a Lumix tud 720p HD videót rögzíteni, ami, ha nem is létszükséglet, de bazi jól néz ki. Az, hogy nem tíz, hanem három méter mélységig használható, nem tűnik túl aggasztónak, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor jártam én ennél mélyebb vízben.A Lumix Leica üveget használ, 10 lencsatag 8 csoportban, 5 aszférikus és egy ED tag, ami ilyen pici kategóriában reménykeltő.

lumixintro

Rivjúk olvasgatása és millió kép végignézése után nekem a Lumix jobban tetszik, összességében, leginkább a gyakorlati oldalát szemlélve a dolgoknak. Igaz, hogy kb. 100 dollárzokkal többe is kerül. Mivel gyakran van a zsebemben a kamera, akár a munkahelyemen, vagy csak ha sétálni megyünk, szinte bárhol képes vagyok poszt-illusztrációkat készíteni és erről nem szívesen mondanék le.

Most ti jöttök, mondjatok tippet vagy bármi támpontot, szívesen fogadok minden javaslatot, mert nem nagyon ismerem ezt a szegmenst, előre is köszönök minden építő javallatot.

*= Ráültem az Auckland Múzeum földrengés-szobájában és eltört az lcd.

10 hozzászólás “digitális dilemma” bejegyzéshez

  1. szerintem mar eldontotted 🙂 Jo a Lumix sorozat, nekem volt egy ennel kicsit nagyobb (dmc LZ6), igaz egy evig sem, mert meglattam egy nikon coolpix 5100-at. Latom teged nem zavar, hogy nincs ezeken a kicsiken M, A, S funkcio, ugyhogy a nagyobb, erosebb lumixok, powershotok, coolpixek, cybershotok kiesnek. Az egyetlen zsebben hordott fenykepezom az egy pici cybershot volt, nagyon szerettem. De az az igazsag, hogy nalam mindig van taska, eleg abba belenyulni, majdnem olyan egyszeru, mint a zsebbe.

    cybershot http://www.flickr.com/photos/hettiemcfarlane/1872377046/

    lumix http://www.flickr.com/photos/hettiemcfarlane/2490886058/

    coolpix http://www.flickr.com/photos/hettiemcfarlane/2963088658/

  2. még nincs eldöntve semmi sem. Nem akarok kapkodni. Persze az erős löket, hogy valamiért most 100 pénzzel olcsóbb holnapig! a lumix, és nekünk se a legyek hordják össze.

    Megnézem a képeid.

  3. Lumixekről én is csak jót hallottam. Sajna ami nekem compact/Canon kategóriában szóba jöhetne, az az általad is említett „túl dagi” kritérium miatt rendre mind elvérzik (PowerShot A480, SX990IS, SX200IS).

  4. na megnéztem ma élőben a bótba a lumikszot és egészen tetszetős. em tolja ki a csövit, mint a casio meg mint általában a pocket p/s kamerák.

    a teszteket meg vízbedobálást meg flickr groupot végignéztem alaposan 🙂

    találtam is egy forrást 655-ért mérik. a dobálás része kevésbé izgat, mert nem szoktam ilyesmit dobálni, de ártani nem árt, ha valami shockproof. ellenben az esőben meg a parton, ahol a szél hordja a homokot, ott nem árt a zárt ház.

  5. A Lumix jó lehet neked, de szerintem nyugodtan próbálj meg előbb LCD-t ebay-ezni a régihez, nekem 10ezerből ideért UK-ből a Pentax-hoz (2,5″ LCD)
    Olympusból van még ilyen ellenálló gép, de azt a márkát én már rég használtam, nem tudom, most mit tud.

  6. Egy szavazat a Panasonicra, ismerősök és család által is tesztelve (nekem is az van, csak nem kompakt). Ügyes-okos-szép.
    Tezsvírkém egy 30.000 forintos (rózsaszín!) masinával csinál csudálatos képeket és videókat.

  7. Az Olympus MJU Tough 8000 hasonlóan vékony, kicsi, mint a Lumix, viszont 10 méterig is vízálló. Az még fagyálló is -10-ig. Hátránya – ha számít – hogy mozgóképet csak SD-ben vesz fel.
    Ahogy nézem e kettőt, a többi adatban elég hasonlóak, árban is.

  8. Sok a hasonlóság, de
    – csak SD-t tud, aviban (ami nem lenne baj tulajdonképpen, de ha már lehet DH-t…)
    – 102mm a tele vége, nem 128mm
    – CIPA szerint 240 képet tud egy töltéssel, a lumix 340-et
    – ISO1600 a vége, nem 6400 mint a lumixnál (mondjuk ez tökmindegy, ilyen ISOnál mind zajos szar)
    – minden ujjnyom, pici karc látszik rajta 🙁
    – microSD SDHC helyett (ez egyéni parám én az SDHC-ban hiszek)
    – 2.8 másodperc alat ír ki egy képet a kártyára! ennél a casiom is jobb volt
    – a 7 strapabíró kamera tesztjében ez csinálta a legszarabb képeket, az egész teszt legutolsója lett összességében

    Ettől függetlenül elmentem a boltba és megnéztem ezeket élőben is, fogásra tetszett a 8000 is, nagyon masszív érzet a kézben, de a tesztképek elég meggyőzőek, hogy nekem nem ez kell. A panasonicnak lassú a zúmja, ellenben videofelvétel alatt is tud zúmolni, ami hasznosabb, mint a tempó, szerintem.

  9. Köszönöm a reagálást, lehet, még hasznos is lesz néhány hónap múlva, ha úgy döntök, hogy veszek egy ilyesmit.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.