szalad – zene

Igérem, most egy ideg nem lesz szaladós poszt, visszatérünk a zátonyon zajló eseményekhez, de ezt a rövid kis eszmefuttatást tessék elolvasni és kommentálni.

run-lonerunner

Rágen, amikor még fiatalka voltam és úgy szaladtam, hogy tyű, akkor nem volt zene a fülben, csak a saját lihegését hallgatta az ember, meg nézelődött mindenfele. Amennyire visszaemlékszem ezt is lehetett élvezni, de jobbára azért elég uncsi volt, körbekörbe a pályán, végeérhetetlenül.

Most viszont ugye van iPod, mondja a zenét a fülembe, és kezd letisztulni, hogy mi az ami viselhető szaladás közben. Számomra kifejezetten meglepő volt, hogy a zene ennyire számít, valahogy azt képzeltem, hogy az ember a futásra figyel, a zene meg csak amolyan unaloműző, még örültem is, hogy van rádió az 5g ipodban, majd azt hallgatom és kész.

No ez nem ennyire egyszerű, sőt. A kis wurlitzeren úgy négy giga zene van, meglehetősen vegyesen, nagyon nem szelektáltam előre, akartam is, hogy változatos legyen a készlet, röhögve magamon, hogy ugye többszáz számot minek viszek magammal arra a tíz percre, amíg szaladni tudok. Viszont most már inkább a félóra szaladáshoz közelítek, nem mindegy, hogy közben mi szól.

Legnagyobb sajnálatomra ki kell dobjam a gépről David Krakauert, pedig azt hittem, hogy az majd jó tempós lesz, sőt ki kell dobáljak szinte minden jazzt, ideértve a bigbandet is. Ellenben itt a lista, amit már próbáltam és jól éreztem magam, kellemesen

  • Orishas
  • Mano Negra
  • Mano Chao
  • Sargento Garcia
  • Bëlga
  • US3
  • Jestofunk
  • Dreadzone
  • a Kispál Ramix album (a többi kispál nem jó erre)
  • Anima Sound System*

Van ennek az ipodos szaladásnak pár érdekes aprósága, ha időre fut az ember, akkor mondja a fülbe, hogy hány perce szaladunk, mennyi van hátra, kellemesen megoldva, zene fade, nénihang mondja, zene fade vissza. Ugyanezt tudja távval is. Plusz, van egy un. powersong, amit egy hosszú gombnyomással elő tudunk szedni, akkor ez azonnal elindul és új erőt kölcsönöz nekünk. Na ezt úgy, ahogy van parasztvakításnak tartottam, kipróbáltam több muzsikával is, de semmi különbséget nem éreztem, hogy a normál shuffle szól-e, vagy a powersong.

De! Az Anima (1996-os) Hungarian Astronaut című albumáról a Fight* track – na az mindent visz. Nyilván egy profi sportolónak nincs szüksége ilyenekre, de én nem vagyok az, és át tud lökni a küszöbön a pörgős zene. Sose gondoltam volna, különös tekintettel arra, hogy nem vagyok egy villanyzene rajongó. Ti mire futtok vagy sportoltok?

24 hozzászólás “szalad – zene” bejegyzéshez

  1. Görgőn:
    Metallica, Master of Puppets, Ride The Lightning
    Apollo 440, GETTIN’ HIGH ON YOUR OWN SUPPLY
    ELECTRO GLIDE IN BLUE
    MILLENNIUM FEVER
    es hasonlo lagymatag zenek. Nincs lazsalas, 170 folotti bpm.
    Persze ez meg fiatalon volt, amikor tudtam menni..

  2. akkor a felépülésedet kezdd bangó margittal, az megfontolt, aztán később jöhet karády, pár hónap múlva meg a „lesz maga juszt is az enyém”… na onnan 30 nap a master of puppets 🙂

  3. Hat en NZ-on nem sportolok (pulzus ne menjen 80 fole), nincs igazan mit. Ugye sport az csak egy van, a foci (bocs, meg az ulti), itt meg azt csak naaaaaaaaagymeretu palyan jatszak, meg ha neha keresztbe is.
    Azonban mikor magyarba vagyok, ott mindig focizok pentekente. Ott ugyan zenet nem jatszuk, de az egymas cinkelese kb a „Sickratman – Buzi-e vagy”-hoz hasonlit leginkabb.

  4. Én csak zenére tudok futni, zavar ha hallom hogy szedem a levegőt. Általában friss UK top40-et hallgatok, tingli tangli popzene, változatos, pörgős. Most fent van a Pitchfork top200, az is nagyon rendben van nem unatkozom alatta.

    Bejön még a Killers, de pl a Coldplay-t futás alatt utáltam meg, lassú picsogó szar. Az egy óra feletti futásoknál már tényleg kell a változatosság, próbáltam német nyelvleckét hallgatni, nem jött be, legutóbb a dr House féle hangoskönyvvel próbálkoztam Kulka felolvasásában, szerintem durván felvitte a vérnyomásom olyan idegesítő szar. Most rádiókabaréban gondolkozom, ki fogom próbálni pár héten belül.

  5. A listád kb hajaz az enyémre. Közös sportmúlt?!
    + Tankcsapda (általában csak erre jó), és Sing-sing (?) Halál a májra…, na nálam az segít átlendülni a holtponton. Ja, és Hair!

  6. Tisztán emlékszem a közös sportmúltra, piros tornadresszekkel… 🙂 látszik, hogy együtt kondicionálódtunk 🙂

    a singsing meg tankcsapda nekem nem jön be, idegesit a bácsi hangja, a Hair jó tipp, kiporbálom, köszi!

  7. JMJ se nem rossz ötlet, csak erősen válogatni kell, mert a hosszú felvezetések nyúlnak, mint a gumicukor, ahelyett, hogy adnák a ritmust.

    Lehet, hogy a music for supermarkets az jó lesz… lecsekkolom, köszi

    vagy kraftwerk! 🙂

  8. Kraftwerkből a Tour De France, vagy a T.E.E., nyilván.
    (vagy inkább ahogy a Die Roboter-re pattog a szerves kis tested? 🙂

    Jarre-tól meg Oxygene és a Revolutions néhány száma.

  9. „a képen M. Kendera : Lassúság c. képe”
    jajj..ez így olyan, mintha egy index cikkből másoltam volna be 🙂

  10. Hajrá!

    Nekem a gyors, dallamos, egyszerű ritmusképletű zenék jönnek be futáshoz, jazznek vagy progresszív rocknak nincs helye a lejátszómban, mert összezavar a sok ritmusváltás és megbotlom a saját lábamban. Egyébként most hangoskönyvvel kísérletezem, az sem rossz, de teljesen más.

    Ha szereted a rockot/metált, akkor próbáld ki a Volbeatet, nekem most ez a favorit a futáshoz (pl. http://www.youtube.com/watch?v=Ts19Nn-xyGs). Nagyon hangulatos, húzós-zúzós, countrys metál, egy Elvis-torkú énekessel.

  11. Royksopp: Remind Me; Alpha Male
    Asian Dub Foundation: Hope
    Dreadzone: Elevate

  12. weid, leszedtem a Tomorrow never comes-t, az nem rossz, nem rossz. Kicsit diszkóbb, mint a biological radio, de szaladni tényleg jó lesz.

    Viszont a beyond a rock nem tetszik, se a crazy knowledge…

  13. papa, beszéltem Greg-gel (de tényleg. szeptember végén voltak Pesten.)
    új a gitáros, új a soundboy, most ilyen próbálgatós a Dreadzone.
    Ha meglenne neked az utolsó két albumuk is, nem lett volna ilyen meglepetés 🙂

    a Beyond a Rock szerintem is töltelék (sőt, az Eszter által említett Elevate utánérzése), de a Tomorrow volt az igazi ajánlat.

    új lemez már csak jövőre.

  14. hát akkor én kivárok, tényleg kimaradt a két uccsó lemez, de most végignéztem és hát… nem vesztettem semmit.

    nincs is az megírva a csillagokban, hogy a dreadzone örökké élvezhető lesz 🙂

  15. tegnap láttam egy pasit az uszodában, aki úszás közben hallgatott zenét. ezen azóta is meghökkenve/ledöbbenve/értetlenül, ráadásul vajon mit?
    és azt szeretném kérdezni, h mi is az a program, amitől 30 perc sétával egyszer csak képes leszek fél órát futni? és ócsó-e ez?

  16. úszni unalmasabb,mint futni, nem csodálom, hogy zenét hallgatott.

    a program ami téged érdekel annyira olcsó, hogy ingyé van, simán megoldható kütyük meg grafikonok nélkül is. ha dobsz egy mélt, akkor küldök linket, ahol van ilyen kezdőknek való szaladós edzésterv amiben megbízhatsz. JObb, mint amit én kezdtem csinálni.

    Semmi nem lehetetlen, én eddig 25 futáson vagyok túl és tudok 30 percet futni és meg se haltam tőle, teljesen viselhető.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.