változik a KRESZ

Új-Zéland nem a sofőrjeiről híres, hosszas rágódás és élénk viták után mától életbe lép egy újabb kresz változás, amiről augusztusban már hírt adtunk.

mobileban3A ma hajnaltól érvényes szabályozás szerint tilos kézbentartott mobillal telefonálni vagy menet közben sms-t írni, akkor is, ha éppen a pirosnál állunk, vagy a dugóban órákig. Aki mégis megteszi és el is kapják, az nyolcvan dollár büntit kell fizessen és begyűjt húsz feketepontot is. Aki két éven belül összeszed száz feketepontot az három hónapra kiesik a játékból, ennyi időre vonják be a jogsiját.

Két számot hívhat büntetlenül az autós vezetés közben, az egyik a segélyhívó (111) a másik pedig a kretén/veszélyes vezetők bejelentőszáma az *555. Természetesen kihangosítót vagy kékfogú cuccokat használva telefonálhatunk, ha akarunk, bár számos tanulmány látott napvilágot, hogy tulajdonképpen nem is a kézbentartás, hanem a telefonálás maga tereli el a vezetők figyelmét, úgyhogy semmi értelme csak a kézbőltelefonozást tiltani.

A biztosítók többsége ezután sem fog különbséget tenni a telefonáló vagy nem telefonáló sofőrök biztosítási eseményeinél, ám ez nem általános szabály, a biztosítók fenttartják maguknak a jogot, hogy egyedileg bírálják el a baleseteket befolyásoló tényezőket. A munkahelyek általában kötelezik a céges járművek vezetőit, hogy használjanak valamiféle kihangosítót vagy bluetooth szettet vagy megtiltják a mozgó járműből telefonálást, ahogy van.

Csak példaképpen a BP-nél például egyértelműen tiltó poliszi van életben, a Fonterra dolgozói 2006 óta csak kihangosítóval telefonálhatnak, az elmúlt fél évben, amióta nyilvánosságra került, hogy változik a kresz, a cégek egyre másra frissítik vagy hozzák létre a céges járművek vezetését szabályozó irányelveiket.

További szabályváltozások, hogy a motorosoknak ezentúl kötelező lesz felkapcsolni a lámpájukat, függetlenül a fényviszonyoktól, valamit az, hogy a rendőrség végezni fog drogtesztet is, nem csak alkoholszondázást.

4 hozzászólás “változik a KRESZ” bejegyzéshez

  1. Aarrgh.
    Ezzel a „Milyen nap van most?” kérdéssel már egy jópár hozzászólást bebuktam. Melyik időzónához köthető a helyes válasz?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.