TVNZ a PS3-on

Tegnap azt mondta a PS3, hogy töltsem le az ápdétet, addig sehova. Volt már ilyen máskor is, letöltöttem. Ettől lett egy új ikonom amitől tévét lehet nézni a tévén.

Ennek persze sok értelme nálunk nincs, a tévében van freewiev vevő, amin jön a földi sugárzású tévé, ingyen, nemtomhány csatornán, plusz van külön űrtévénk is, nem tűnik akkora mulatságnak, de azért érdekesnek érdekes. Eleinte azt gondoltam, hogy ez majd egy natív ps3-as applikáción keresztül történik, de sajnos nem, böngésző fut, tehát vannak még gyermekbetegségek, de az ötlet remek. Még, ha nem is olyan új.

2007-ben indította be a királyi tévé az OnDemand szolgáltatását, ami azóta is meglehetősen népszerű szolgáltatás, hiszen az emberekék a kis számítógépeiken megnézegethették azokat a sorozatrészeket, műsorokat, amikről lemaradtak ráadásul az egész hóbelevanc kellemesen átlátható témákba van szervezve, kényelmes.

Most ez a szolgáltatás került a PS3-ba, az XMB (Cross Media Bar) megszaporodott egy új ikonnal, ha arra bökünk, akkor jön a böngésző és benne a webről már megszokott, tematikus menü. Kétféle felbontásban nézegethetjük a műsort, akár teljes képernyőn is, amivel elkezdődnek a gondok. Abból van több is, egyelőre tekintsük őket gyermekbetegségeknek.

Egyrészt a nagyobb felbontás nagyobb sávszélességet is kér, az meg errefelé nem igazán divat, sajnos, tehát a minőség nyilván elmarad a sugárzott anyagétól, és vannak szinkronproblémák is, előfordul, hogy a hang és a kép nem passzol össze, bár én másodpercél komolyabb csőszást nem vettem észre. (az elég sok azért igy is) A teljes képernyőn megjelnített tartalom azért 40 collnál már erősen szőrös-kockás, mint a kuvasz kocsma terítői, de nem élvezhetetlen, csak elszoktunk már ettől.

Aztán ott van, hogy az egyszerű(bb) megoldást választották, (oprendszeren böngésző, böngészőben flash) és az elemeket nem sikerült tökéletesen összehangolni, még a PS3 komoly számítási kapacitása mellett sem. Sokkal jobb megoldás lenne egy natív kliens, ami aztán zörgethetné a procimagokat. Attól sem tekinthetünk el, hogy a zátonyon bizony forgalomkorlátos a legtöbb broadband csomag, tehát ha a PS3-on mutatja a filmeket, akkor ketyeg a bitszámláló és hamar kinézzük a havi limitből amit lehet. Ugyanakkor van (egyelőre) kettő olyan szolgáltató, amely nem méri az TVNZ ondemand adatforgalmat, ez az Orcon és a Snap, gondolom később a többi is odaborul hozzájuk.

A tévé ügyesen kitalálta, hogy hogy rakja bele a reklámokat, ami lassan harmadik éve nem zavarja a nézőket, akik amúgy is edzettek, az itteni kertévék reklámblokkjain edződött populációt nem nagyon lehet meglepni semmivel. Egyelőre ez a megoldás nyilván nem konkurrál a MySky megoldással, sőt, a tivoval sem, ellenben ingyen van igényes a felület, használható az egész. Van hova fejlődni, de indulásnak kifejezetten jól néz ki, és ugye a TVNZ és a Sony összefekvése filmügyben is komoly távlatokat ígér, százötezer PS3-tulaj szigetlakó már elég jól mérhető mennyiség. Ha tényleg lesz valami az országos optikai hálózatból, akkor a felbontás is megugorhat, jöhetnek a mozicsatornák és a velük járó árverseny. Új-Zéland amúgy is tökéletes hely sokminden tesztelésére, számos gyártó, technikai megoldás tesztüzeme zajlik errefelé, meglátjuk mi lesz ebből.

Egy hozzászólás “TVNZ a PS3-on” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.