változik a jövedéki adó

Úgy látszik, hogy valamiért felgyorsult az állam működése, egyre-másra jönnek a furábbnál fura bejelentések, az azokra reagáló közvélemény és szakmai szervezetek hangja és sok komolyan elgondolkodtató dolog kerül a közvélemény elé. Most a jövedéki termékek adójával varázsolnak, a dohányosoknak megint mélyebben kell a zsebbe nyúlniuk.

A dohánytermékeken természetesen eddig is komoly adó volt, nem is az a meglepő, hogy ez tovább emelkedik, inkább az állami működés eszméletlen tempója. Tegnap délután ötkor a Maori párt elnökhelyettese (és mellesleg egészségügyi államtitkár, vagy mi), Tariana Turia bocsájtotta a parlament elé a javaslatot, ma reggel pedig az árak már magasabbak voltak a boltokban. Az ACT párt frakciójának öt tagján kívül, a parlament egyhangúan szavazott a jövedéki adó növeléséről. A Maori párt szerint ezzel csökkenni fog a jelenleg  évi ötezer, dohányzáshoz köthető halálesetek száma. Utoljára a Labour kormány emelte a jövedéki adót 2000-ben, akkor 14%-al.

Az eddigi jövedéki teher a dohánytermékeken a következőképpen nézett ki:

  • $492.86/dohánytartalom-kg  (ha a valós dohánytartalom meghaladja a 0,8kg/1,000 szál értéket)
  • $345.87 / 1,000 szál (ha a valós dohánytartalom nem éri el a 0,8kg/1,000 szál értéket)

A ma reggeltől életbelépő  törvény csak az első lépcsője annak a három emelésből álló sorozatnak, amely minden lépésben tíz százalékkal fogja növelni a dohánytermékeket terhelő jövedéki adó mértékét, a mai tíz százalékot jövő januárban követi még egy, majd 2012 januárjában egy újabb 10%, úgyhogy egy 25 szálas cigarettacsomag ára el fogja érni a 17 dollárt. Ha beleszámoljuk a nemsokára megérkező áfaemelést is, lesz az több is, mint tizenhét.

A cigarettafogyasztás egyharmadát a kimért dohány (sodró) teszi ki, amely eleddig alacsonyabb jövedéki adó kategóriába tartozott és az ország hétszázezer dohányzó lakójának kb. egyharmada fogyaszt nem gyárban készülő cigarettát, ma reggeltől ők 24%-al fizetnek többet. A lédig dohány adójának 24%-os ugrása legerősebben a maori és szigeti, alacsony jövedelmű réteget fogja érinteni, akik nagyfelhasználók, viszont gyári cigit nem nagyon engedhetnek meg maguknak.

A tegnap délutáni reakciók elég végletesek voltak, értelemszerűen minden egészségügyi, családtámogató és fitnessztársaság örömmel üdvözölte a döntést, sőt volt aki toporzékolva követelte, hogy évente ne tíz, hanem húsz százalékkal emelkedjen a jövedéki adó. Természetesen vannak ellenzői is a dolognak, akik szerint ennek a döntésnek nem szükségszerű következménye a kevesebb, dohányzáshoz kötlhető haláleset.

Természetesen megint a racionális és az emocionális érvek értelmetlen ütköztetése zajlik, aminek sok értelme nincs, ellenben jól lehet hergelni a másik felet, ez pedig kifizetődő a médiának. A kereskedők szövetségének szóvivője tegnap egyértelműen elítélően nyilatkozott a döntésről, azt hangoztatva, hogy ettől ugyan semmi mérhető egészségügyi érték nem fiog változni, ellenben a kisboltosokat megint csak jobban meg fogja érni kirabolni, pedig ez a bűncselekmény így is túl népszerű, ráadásul magától értetődően megnő a csempésztevékenység, hiszen nagyobb lesz a profit.  Ugyanakkor a szenvedélybetegek adóztatása nem szükségképpen vezet a szenvedélybetegség elmúlásához, a füstmentes Új-Zélandhoz pláne nem.

Ez a hirtelen lépés valahogy pont egybeesik az Ausztrál szigorítás bejelentésével, ott a kormányzat azt tervezi, hogy nem engedi a márkajelzéseket és logókat a cigarettásdobozra, annak egész felületét egészségügyi következményekre figyelmeztető feliratokkal kell megtölteni 2012-ig. Ez az ötlet nem új, már a briteknél is felmerült, de egyelőre ott se lett belőle semmi, a márkajelzések használatának tiltása akár milliárd dolláros kompenzációt is érhet, ha a dohánygyárak jogászai ügyesek, márpedig azok szoktak lenni, a ronda doboz pedig még senkit el nem riasztott a dohányzástól.

A dohányzás korlátozása már eddig is előrehaladott állapotban van, szinte sehol nem lehet dohányozni (középületek, irodák, boltok, kocsmák, iskolák, sőt már egyes parkokban sem) és további korlátozásokat terveznek bevezetni, amivel nincs semmi baj, sőt. Az eszetlen adóztatásnak viszont más problémákban szokott megjelenni a hatása, amiről persze sosem beszél senki, hiszen az egészségügyi kockázatok és költségek csökkentése minden érvet elsöpör.

2 hozzászólás “változik a jövedéki adó” bejegyzéshez

  1. Az egyik napilapban láttam egy grafikont, a cigarettafogyasztás változását mutatta az elmúlt 10 évben és megjelölték, hogy hol voltak jövedékiadó emelések. Elég közvetlen az összefüggés.
    Itt szerencsére elhanyagolható a határmenti csempészés.
    Asszony is bejelentett hivatalos céldátumot
    Már megérte 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.