A jegybanki kamat változása

Új-Zéland, sok más államhoz hasonlóan a monetáris politikáját – többek között – a jegybanki alapkamat módosításaival igyekszik érvényben tartani. Múlt csütörtökön a jegybanki kamat újra emelkedett, most 25 bázisponttal.

A jegybanki alapkamat (OCR – official cash rate) intézményét 1999-ben vezették be a zátonyon, azóta használják részben inflációs célok elérésére, részben pedig gazdaságélénkítésre. Az OCR-tól függ, hogy mennyibe kerül a pénz, mennyi kamatot kell fizetnünk, ha kölcsönt veszünk fel és mennyi kamatot kaphatunk, ha lekötjük a pénzeinket, hatása közvetlen a gazdaságban. A jegybanki kamatot évente nyolc alkalommal vizsgálja felül a jegybank, és ha szükségét érzi, akkor módosítja, ez történt most is.

A gazdasági válság hatásai ugyan csak részlegesen érintették az országot (jobban, mint Ausztráliát és kevésbé, mint Spanyolországot) ellenben a gazdasági partnereinek nagyrészét súlyosan érintette a visszaesés, erre pedig a monetáris politikának is reagálnia kell. Az alapkamat 2007 óta először a múlt hónapban emelkedett, akkor is 25 bázisponntal, 2,5%-ról 2.75%-ra, majd innen ugrott most 3%-ra. Valószínűleg itt nem fog megállni a dolog, de a jegybank szerint ennyire nem lesznek drasztikusak a további ugrások, de a várható alapkamat 4- vagy inkább 5% is lehet, ahogy a gazdaságok kezdenek visszamászni a válságot megelőző állapotuk közelébe és a zátony is talpra vergődik.

Óvatosan kell bánni az ilyen monetáris eszközökkel, a válság hatásai még nem múltak el, a munkanélküliség még mindig 6% körül van, októberben jön a jelenlegi 12.5%-os helyett a 15%-os GST (ÁFA) és az szja változások. A kormány szerint persze a jövő rózsás, a pénzügyi szakemberek szerint azért nem lesz minden diznilend és a változások együttes hatásait egyelőre csak saccolgatni merik, még az sem tiszta, hogy merre fog kószálni a helyi dollár, mi lesz az ingatlanpiaccal, az exporttal és hogyan fog alakulni az állami adósságszolgálat.

Az OCR változásairól itt egy adatsor, ez a jegybank oldala, ez pedig a Statisztikai Hivatal, ha valakit mélyebben érdekel a dolog, erre érdemes elindulni.

Egy hozzászólás “A jegybanki kamat változása” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.