Földrengés Chriscthurchben – folyamatos utórengések

Sajnálatos módon a Christchurchiek még nincsenek biztonságban, az utórengések kisebb-nagyobb megszakításokkal követik egymást, és némelyikük meglehetősen erősre is sikerül, a legerősebbek elérték az 5.1-es erősséget is.

Ma délután háromnegyed kettőkor is volt egy utórengés, amelynek epicentruma mindössze öt kilométeres mélységben volt. Szerencsére ezek újabb károkat nem okoztak, ugyanakkor vannak épületek, amelyeket újra meg kell vizsgálni, hogy a szerkezetük hogyan viselte a további megpróbáltatásokat.Két műemlék épületet már biztosan le kell bontani a belvárosban.

A CBD 678 épületét átvizsgálták, 69%-ukat nyilvánították biztonságosnak, a többi korlátozásokkal használható, vagy nem biztonságos. Kaiapoiban 22 épületet zártak le, némelyiket már le is bontották. A városi szükségállapot ma ért volna véget, de a tanács – köszönhetően a mai rengéseknek – ezt kiterjeszti újabb hét nappal. A lyttelton alagutat reggel lezárták, de azóta újra megnyitották.

Úgy tűnik, hogy a Lytteltoni olajterminál nem sérült meg, viszont a Woolstonig húzódó olajvezeték és a kiszolgáló rendszerek a földrengés miatt automatikusan lezárnak, minden esemény után át kell vizsgálni őket, úgyhogy az üzemanyagellátás (Mobiléknál) nem zökkenőmentes, de elegendő üzemanyag van a Chch-i depókban, hiány nincs, a töltőállomások viszont nem nyitnak ki, amíg nem 100%-ig biztonságosak.

A szombat hajnali földrengés óta több, mint háromszáz utórengés érte Canterburyt és továbbiakat várnak a következő hét során.

A királynő a miniszterelnököt kérte meg, hogy tolmácsolja jókívánságait a népnek, sőt Milla Jovovich is twittelt az ügyben, meg vagyunk illetődve.

Az alábbi térkép kattintható, zoomolható változata a képre kattintva, vagy itt elérhető, be van rajta jelölve az új törésvonal is.

Piros: Epicentrum
Kék: általános károk
Zöld: információ és közösségi szolgáltatások
Sárga: segélyhelyek
Lila: kárt szenvedett műemléképületek
Rózsaszín: lebontásra váró épület

Aki esetleg érdeklődőbb a tektonikus mozgások iránt, az követheti a majdnem real-time földrengésközvetítést, cask pár perc a lemaradása, attól függően, hogy hogy sikerül begyűjteni és feldolgozni az adatokat. Tektonikailag mozgalmas időket élünk, bár szerencsére a mozgások túlnyomó többsége jelentéktelen. (bár egy hatos, mintha pont a poszt írása közben becsúszott volna Dunedin környékén, de a hírekben nincs benne, fene tudja) Aki mindenről tudni akar, annak itt egy RSS FEED, ahol azonnal látja a GeoNet által kiadott, friss értesítőket.

Ne ijedjünk meg, ez a skála nem a logaritmikus Richter-féle, hanem az egyszerűsített Mercalli, a jelmagyarázatra klikkolva kapunk egy viszonyítási sort, hogy melyik érték mekkora baj.

Az időjárás nem túl kedves, szelek és esők továbbra is a horizonton, szerencsére az elektromos szolgáltatás működik, úgy tűnik, hogy viszonylagosan rendben van minden, bár a nép kezd kicsit nyűgös lenni már, ami érthető is. Bizonyos részeken a vizet továbbra is forralni kell ivás/főzés előtt. Akinek nincs itthon vezetékes vize, az vízellátó helyeken vételezhet, kéretik vinni a saját kannákat (20+ literest)

Az utórengések lelkivilágáról érdemes elolvasni Dr Mark Quigley írását, jól elmagyarázza, hogy mi is zajlik ilyenkor a teknóniában. A polgári védelem is rendszeresen ad ki friss infót, RSSben, vagy csak úgy. További friss infók érhetőek el a Canterbury Regional Council oldalán.

A helyreállítás költségei, a kezdeti kétmilliárdos becslésről, mára négymilliárd dollárra ugrottak (a kincstár szerint).  A kincstár felállított egy négyfős csapatot, amely csak a földrengéssel kapcsolatos ügyeket kezeli, közvetlenül a miniszterelnöki irodának jelentenek, ugyanannak a kabinetirodának, amelyik felelős a földrengéssel kapcsolatos kormányzati lépésekért is.

Az EQC (Earthquake Commission) felkészült, hogy kb. kétmilliárd dollárt kifizessen a benyújtott kárigényekre. A kormány  átmeneti órabértámogatást ajánlott fel azoknak a kisvállalatoknak (max. 20 fő) amelyek nem tudnak üzemelni és fizetni az alkalmazottakat, erre elkülönítettek egy összeget.

Egy hozzászólás “Földrengés Chriscthurchben – folyamatos utórengések” bejegyzéshez

  1. JÍó is, hogy a postod nem jelenik meg a magyar médiában, még kiderülne, hogy milyen egy működő állam, oszt a fülkeforradalmárok meg reklamálnának, hogyaz övék miért nem ilyen…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.