Zöld fény – reloaded

A zöld fény elég harmatosan pislákolt már nálunk, a nyitjára nem jöttünk rá, úgyhogy drasztikus lépésre szántuk el magunkat.

Hetek óta vacakolt a netünk, a korábbi szolgáltatónk viszont nem érezte ezt az ügyet túl fontosnak és bár az ügyfélszolgálat munkatársai nem Bangalore-ban vannak, néha azt gondoltuk, hogy bár ott lennének. Kitartóbb olvasóim talán még emlékeznek a modemekkel való kavarásra, amelyből némi plusszal jöttünk ki, úgyhogy most erősen aggodalmaskodva tűrtük a lehetetlen sávszélességet. Egy napon aztán (november másodika) bekopogott az ajtón Ramavasi vagy Szingh, és csillogó szemekkel mondta, hogy ő egy cudálatosz internetes hozzáférési ajánlatot hozott, és szándékában áll tájékoztatni a részletekről.

Ilyenkor általában a nejt küldöm a zaklatóra, mert az én varázslatos feleségemnek az idegenekkel és házaló ügynökökkel szemben van egy bizonyos tárgyalási képtelensége, amitől a legelszántabb területi értékesítők is sírva kullognak haza kedves mamájuk szoknyája mögé bújni. Ezúttal azonban aszondta nekem, hogy beszéljek a tetteskülsejű egyénnel én, és én szépen szót fogadtam. Ramayani vázolta a lehetőségeket, amelyek tulajdonképpen tényleg jobb ajánlatnak bizonyultak, mint a jelenlegi megoldás, úgyhogy gyors hezitálás után igent mondtunk. Könnyelműségünkre mentség, hogy akkor már hosszú ideje anyáztunk a hitvány netkapcsolat miatt, úgyhogy lecsaptunk. Mindenféle papírokat aláírtunk és Dayanand szemrebbenés nélkül hazudta az arcomba, hogy kb. két hét, de akár tizenöt napba is beletelhet, hogy átkössenek.

A hónap feléig tényleg nem is foglalkoztunk a dologgal, ismerjük már a kéthetes ígéreteket, de a harmadik héten se történt semmi a világon. Huszonhetedikén felhívott egy üfsz nyuszkó, hogy na most akkor egyeztessünk. Mondok hát én továbbra is ott lakom, ahol egy hónapja, ki merne elköltözni ugye, ha függőben van valami a telekommal? Mindegy, egyeztettünk, majd finoman megfenyegetett, hogy pár nap múlva kapunk modemet postán és küldenek sms-t, ha lélekben felkészültek a nagy műveletre. Két nap múlva egy másik Vajramani meghozta a modemet. Snúrlóz meg minden, csupa színes led, diznilend.Én a további barkácsolás elkerülése végett, egyszerűen feltoltam a telekom modemjét a drótra, jött belőle az Orcon zöld fénye, még, ha pislákolva is, és napirendre tértünk.

Kisvártatva kaptam is egy üzenetet, miszerint harmincadikán (ma) bizony beélesítik a holmit, egészen pontosan este hétkor. Hat harminckilenckor jött egy újabb sms, hogy ott a ződ fény, menjek a telekom oldalára és aktiváljam. Még nem mentem, mert így is működik, de lehet, hogy később benézek hozzájuk, a lényeg, hogy teljesen sótlan és unalmas módon, még ha el is húzták kicsit a dolgot, mindent akkor csináltak, amikor mondták. Kevés annál ijesztőbb dolog van, mint amikor egy távközlési szolgáltató nem hazudik, ilyen esetekben alapos a gyanú, hogy valami suskus van a háttérben. Na majd meglátjuk, az első óvatos mérések szerint nem állunk rosszul, sütkérezünk a zöld fényben, a mellékelt ábrák szerint a sávszélességünk szignifikánsan növekedett. Ha figyelembe vesszük, hogy mindez úgy teljesül, hogy dufla annyit forgalmazhatunk egy hónapban és kevesebbet fizetünk, akkor tényleg csak annyi a panaszom, hogy az unalmas, flottul menő ügyintézésből nem lehet vicces posztot írni.

11 hozzászólás “Zöld fény – reloaded” bejegyzéshez

 1. En mar az elso poszt utan is mondtam, hogy az orcon egy fos!
  Ram pl. behajto ceget kuldtek..

 2. rád én is küldenék 🙂
  Nekünk pont két és fél évig semmi bajunk nem volt velük, de most ugyazon a kanócon ugyanazokkal a holmikkal itthon sokszoros sávszél jön a matávtól – olcsóbban.

  két és fél évvel ezelőtt sokkal jobbat mondtak, mint a matáv. most a matáv volt ügyesebb

 3. 0,39/0,73 basszus ilyen nettel toltátok? Errefelé ilyet már csak a koszfészeki csodanet szolgáltatók engednek meg maguknak, természetesen aranyáron. A 12/1 már jóval barátibb.
  Jocóra meg csak akkor hallgass, ha seedelni ő fog helyetted. 😛

 4. FT, igen, jól látod, ezt tudta az ADSL2+ az utóbbi hetekben. korábban se volt túl acélos, de nekünk az akkori kb. 4-5Mb/s tökre megfelelt.
  A másik szolgi meg ugyanazon a kanócon tud 12-t.

  egyébként itt még sok helyen van dialup is, főleg vidéken

 5. Bonsai-csalodast kell okoznom. Nincs ekkora kulonbseg a Telecom es a tobbiek kozott.
  Volt egy Telecom upgrade az elmult nehany honapban. Allitasuk szerint mostantol ADSL2+. Nekem szeptembertben meg kb 6-7Mb/s volt, oktober vegere meg mar 15Mb/s. Nem valtottam szolgaltatot, vegig matavon logok.

  1. Mit kell hozza csinalni? Egyszeruen csak modemet cserelni? Nem mintha barhol is ki tudnam hasznalni a 15Mb/s elonyeit..

  2. Tibb, kipróbáltam 3 modemmel, ebből kettő vadiúj, most csomagoltam ki őket. A váltás után, ugyanaz a modem, ugyanazon a dróton elkezdte 12-vel szopkodni a ződfényt. Én úgy alítom, hogy orkonéknál volt valami elkefélve, mert a kanóc is meg a modem is tudja a frankót, amint a mellékelt ábra.

   Egyébként nem izgat túlzottan, ki küldi a számlát, csak legyen ződfény.

 6. 4-5M az teljesen korrekt. Bárcsak felfelé is az lenne. 😀 Ez a dial-up dolog meg kicsit furcsa. Szerintem felénk már nincs is.
  Nekem most 5/512 van, ami gyakorlatban kicsit azért több, de szerencsére nincs ingadozás benne. Meg is zöldülnék, ha leesne 1M alá.

 7. Most jutott eszembe, hogy nekem is volt egy ilyen sebesseg csokkenesem par eve. Leanyaztam mindenkit a foldon mire kiderult, hogy a modem volt beteg. Uj Netgear modem/router es hasitott ujra.

 8. Az Orcon nálunk is belassult pár hete, de csak a szigeten túlra, a helyi oldalak jöttek, mint a gép.
  Ha valamit töltenem kellett, akkor a céges VPN-en keresztül húzgáltam…
  Most költöztünk, kiváncsi vagyok, hogy hány nap alatt sikerül nekik átkötni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.