Kert – örömteli fejlemények

Múltkor sopánkodtam, hogy az uborka nem hajlandó növelni a termelékenységét, hát most már nem panaszkodom, nem állunk rosszul. Plusz a paprikák is kezdenek említésre érdemes növényként viselkedni.

Az uborka egészen szépen terem, már a második üveg kovászost kezdtem meg falatozni tegnap, de szüreteltünk is a gyerekkel, úgyhogy a kb. két kiló uborkából újabb két befőttest raktam tele és indítottam be. Sajnos a harmada túlnőtt az ideális kovászolós méreten, de nem lesz baj. Az első két gyakorlat nem sikerült első nekifutásra fényesen, elkövettem azt a hibát, hogy ostoba recepteket követtem, nem pedig a szinte mindig működő józanész+alhasi (sztomatikus) becslés kombót, így sikerült atomra elsózni az uborkákat. Szerencsére az ilyesmi korrigálható egy bizonyos határig, így ravasz parasztpraktikákkal korrigáltam az oldat töménységét, és 98%-os tökéletességű koviubit sikerült készítenem.

Az egyetlen komoly bánatom, hogy elképesztő mennyiségű levéltetű lakik az uborkán, és a kis rohadékok elszíjják az életerőt szegény növénytől, ami így nem tud rendesen termelni. Tettünk már imádkozó sáskát a levelekre, aki szerintem halálra ette magát és lefordult az ágról, anélkül, hogy látható eredményt értünk volna el a tetvek számának csökkentésében. Katicák se jönnek (mér nem árulnak katicát boltban? Nem, nem olyan Katicát és nem olyan boltban!) pedig azok rendetvágnának hamar. Gondolkodom rajta, hogy a swanplanton lakmározó hernyókat (abból lesznek a szép királylepkék) éttelepítem és levéltetű-diétára kényszerítem, de egyelőre még nem tudom hogyan hajthatnám szegény csíkos joszágokat akaratom igájába.

A hat (+1) tő paprikám továbbra is elég csökött, pedig most már kapnak napot sokat, sőt extra tápoldatot is kaptak, hízelgésképpen. Az igaz, hogy virágoznak és némi terménykezdemények is látszódnak, szóval ígéretes kezd lenni a buli, de egyelőre nem igazán jön át a „végtelen paprikaföldek” fíling. Jó, hát lecsó valószínűleg nem ebből lesz, ahhoz tényleg kéne egy tisztességes méretű fólia, de azt egyelőre nem hekkelünk a bérleményben.

2 hozzászólás “Kert – örömteli fejlemények” bejegyzéshez

  1. kaporral kellett volna megsegíteni azt az uborkát, hidd el! 😉

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.