Hidroplán a múltból

A városi tanács üzemeltet egy amolyan térinformatikai jellegű honlapot, amelyen mindenféle hasznos információ elérhető, a helyi ingatlanadók mértékétől a tanácsi értékbecslésig, de rajta van a víz- és csatornahálózat meg mindenféle hasznosság. Egyéb okoból turkáltam benne de csuda klassz dolgot fedeztem fel, nézzétek csak meg ezt a képet alaposan!

Sok egyéb okos funkció mellett a városról készült légifotókat is megnézegethetjük, sőt rétegenként egymásra pakolhatjuk az 1940-es, 1959-es, 1996-os, 2001-es, 2006-os és 2008-as légifotók rétegeit. Szerencsére az ’59-es nemsokkal a Harbour Bridge megépítése után készült, érdekes végignézegetni a North Shore kietlenségét, az autópálya még csak a Northcote Rd-ig tartott. Nade!

A legmókásabb viszont az 1940-es felvételeket nézegetni (akkor még nem tartották fontosnak a Nort Shore végigfotózását, nem volt ott semmi érdekes, nem is tartozott igazán a városhoz.), ráadásul a felvételek nagyon élesek és látványosak. Ahogy böngésztem a várost, feltűnt, hogy a jelenlegi Port of Auckland konténerterminál még nincs ott, a helyén csak egy hullámtörő van, az volt a Mechanics Bay.

De hol is hallottunk sokat a Mechanics Bayről? Hát persze, a TEAL hidroplánok onnan indultak a Coral Route-ra, ott tartották őket karban és ott várták – bójához kötve – a következő repülést. Az 1940-es felvételen jól látszik hogy egy hidroplán már mooringra van kötve,  a partnál viszont már látszik a csónakmóló, a száraz lábbal beszállást biztosító építmény és a karbantartóépület már épül, előtte a sólya már kész.

Ha jól számolok, akkor a képen látható masina egy Short S30 Empire, vagy a ZK-AMA Aotearoa vagy pedig a ZK-AMC Awarua, mert a ZK-AMB nem ért ide 1942-ig, sajnos nem látszik pontosan. Természetesen aki végigolvasta a hidroplánok történetéről szóló posztomat, az velem találgathat, hogy melyikük. Itt meg nézzétek meg, hogy mekkora konténerterminált töltöttek fel a régi mooring helyére:

Egy hozzászólás “Hidroplán a múltból” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.