A térképekről

Ha az ember tájékozódni szeretne a zátonyon, a legegyszerűbb, ha vesz egy GPS-t és azzal kirándul. De aki papírozni szeret, az sincs magára hagyva, Új-Zéland földrajzát egy erre hivatott hivatal intézi, a Land Information NZ.

A LINZ egy állami hivatal, számos fontos funkciója van. Az első és a kirándulók számára a legfontosabb, hogy a LINZ-től lehet beszerezni a legpontosabb hivatalos térképeket a zátony bármely pontjáról illetve területéről, de emellett ellenőrzi a Korona területeit, intézi a földmérési adatok kezelését, nyilvántartja a tulajdoni lapokat, a NZGB-vel együttműködve segít elnevezni a földrajzi dolgokat, legyenek azok utcák vagy hegyek. A tevékenységek és felelősségi körök teljes listáját itt találjátok.

A földrajzi információk kezelése mellett a LINZ felel a térképészetért is, ami nem csak az Új-Zéland szárazföldi területeit érinti, az ország felségvizei, kis szigetei és függőségi területei is beletartoznak, plusz az Antarktisz vonatkozó része is. A LINZ által produkált adatokat nem csak a nagyközönség használja, hanem ebből dolgozik a véderő és a különféle Search/Rescue intézmények is. A Nautical Almanach hivatott segíteni a tengeren közlekedők életét, de emellett számos más tengerészeti vonatkozású adat és térkép áll a hajósok rendelkezésére, a navigációs fényektől az ország pontos tengeri határaiig vagy az országhoz tartozó offshore szigetekeig.

A tengerészeti térképek mindenkinek ingyenesen hozzáférhetőek, válaszhatunk a katalógusból, (pdf) hogy melyik terület térképére van szükségünk és már tölthetjük is lefelé, de megvehetjük papíron is őket, ha éppen az a vágyunk, sőt, elektronikus formában is rendelkezésünkre állnak. Ha letöltjük őket, akkor kapunk nagyfelbontású verziót, ami navigációra is alkalmas.

Aki nem a tengereken közlekedik, hanem csak sétálni menne, annak is érdemes a legfrissebb térképeket használni. A tengeri térképekhez hasonlóan rendelkezésünkre áll egy szárazföldi változat is, amely a klasszikus turistatérkép léptékekkel készül, van egy sorozat 1:250000 (Topo250) és egy 1:50000 (Topo50) léptékű, ezek szintén kereshetőek és ingyenesen letölthetőek, ha nem akarjuk őket megvásárolni. Ha mégis, akkor a túraboltokban a Topo50 sorozat darabjai 8 dollár ellenében vihetőek.

A két sorozat térképnek van digitális, weben elérhető verziója is, a topomap.co.nz oldalon találhatjuk, ahol kereshetünk városnévre vagy akár koordinátára is, zoomolhatunk, és a szükséges térképrészleteket onnan is letölthetjük közvetlenül (Garmin és KMZ (Google Earth) fájlként is). Igy szépen összeválogathatjuk a számunkra éppen szükséges turistatérképeket vagy feltölthetjük őket a GPS-ünkre még indulás előtt. A térképre ráhúzhatjuk a google térképét vagy műholdfelvételét is, amivel jókat lehet játszani.

Sétálva elég nagy ország ez, sőt, eltévedni is lehet benne, ami akár végzetes is lehet, ha elég felkészületlen az ember, de azt nem mondhatjuk, hogy az állam nem adja meg a lehetőséget a felészülésre. Akit érdekelnek az ilyen földmérős rendszerek vagy csak virtuálisan kirándulna egyet a zátonyon – látogasson el a LINZ oldalaira bátran.

5 hozzászólás “A térképekről” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.