Degas to Dalí – Auckland Art Gallery

Brisbane kultúrainputja után, itthon is mázlink volt, meghosszabbították a Skót Nemzeti Galéria gyűjteményének bemutatását az Auckland Art Gallery-ben, így az utolsó napon néztük meg a Degas-tól Dalí-ig c. kiállítást.

 Nem csak a kiállítás volt érdekes, hanem a galéria is, a teljesen felújított és kibővített galéria 2011 szeptemberében nyílt meg újra. Az egész bővítési procedúra még 2004-ben kezdődött, amikor a város nekifogott a galéria épületének újragondolásához. Az Auckland Art Gallery az ország legrégebben üzemelő közösségi gyűjteménye, 1888-tól áll nyitva a nagyközönség számára.

A tervezés 2006-tól 2008-ig tartott, ekkor megérkezett minden engedély és megkezdhették az építkezést a város által kiírt pályázat győztesei, és szinte napra pontosan 3 év alatt fejezték be az egész épületet. Az átépítés nem kapott komoly sajtóvisszhangot, pedig még webkamerán is figyelemmel kísérhette bárki az építkezést, ma pedig követhetjük a létesítményt a facebookontwitteren vagy olvashatjuk a blogját.

A galéria az átadása óta kifejezetten népszerű, az állandó kiállítási része amely a zátony maori és nem-maori művészetét is tárgyalja gyűjteményén keresztül – ingyenesen látogatható, csak az időszaki kiállítások kerülnek pénzbe 14 éves kor felett. Ma kénytelenek voltunk kb. húsz percet sorba állni, hogy jegyet vehessünk és az egész ház tele volt látogatókkal, gondolom ez leginkább azért volt, mert ez volt a kiállítás utolsó napja és mások is most kaptak észbe.

A Daegas to Dalí c. rendezvényen a Skót Nemzeti Galéria gyűjteményéből kapunk ízelítőt, 79 gondosan kiválasztott munka van kiállítva a XIX. század közepétől egészen a XX. század végéig, Monet, Miró, Renoir, Picasso, Magritte, Warhol, Degas és persze Dalí (komplett lista). A modern festészet az impresszionizmustól a kubizmuson át a szürrealizmusig kísér minket, majd hirtelen az ötvenes évek pop-artjában találjuk magunkat, és az utazás egyáltalán nem unalmas.

Az útvonal ötletesen vezet kersztül a barbizoni iskola plain airjétől a Picasso kubizmusáig, majd onnan a szürrealizmusig, van Gogh olajfáitól Max Ernst mármár bizarr La Joie de Vivre-éig, majd Warhol-ig, elég tömény, de fantasztikus kaland. A kiállításon okosan elhelyezett szobrok és kisplasztikák is láthatóak, sőt, némi japán fametszetek is, amelyeknek erős és máig tartó hatása volt a nyugati művészetekre.

A másik időszaki ami éppen fut a Whizz Bang Pop címre hallgat és egészen érdekes kortárs alkotásokat tartalmaz, ezt is érdemes megnézni, ez még szeptemberig nyitva tart. Van sok üvegmunka, kinetikus installációk videók, fotók, nyomatok, szobrok és tükördoboz (Luc Peire: Environment III) is.

A galéria többi részén láthatjuk a helyi művészeket, az egészen korai időktől, amikor a fehér emberek először találkoztak a maorikkal, a mai kortárs művészek munkáiig, de az egy következő kaland része lesz, az bármikor látható.  Az épület nagyon klassz lett,  csomó részén megmaradtak az eredeti részek, elemek, de a bővített rész hatalmas üvegfala az Albert-parkra néz, mintha a szabadban sétálnánk. Nézegessetek festményeket sokat!

 

Egy hozzászólás “Degas to Dalí – Auckland Art Gallery” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.