Az anyasági támogatásról

A zátonyon az anyaság készpénzzel való támogatása korántsem annyira bőkezű, mint egyes középeurópai országokban, aminek mindenféle következményei vannak. Többek között az, hogy klasszul lehet politikát csinálni, persze a közös pénzre apellálva.

Ha eltekintünk a kivételektől, akkor az állami anyasági támogatás azt jelenti, hogy a munkáltatód köteles biztosítani a pozíciódat egy évig (amíg otthon vagy a gyerekkel addig vegyen fel ideiglenes dolgozót /oldja meg) ha helyinek számítasz, akkor ingyen van a terhesgondozás és a szülés, plusz, ha megfelelsz a feltételeknek, akkor van anyagi támogatás is. Az anyagi támogatás mértéke változó és nagyon sok mindentől függ, (kalkulátor) de a lényeg, hogy a szüléstől számított 14 hétig kap az anyuka valami pénzt.

Egyébként a támogatás szabad szemmel is látható összeg, mi kis híján heti négyszáz dollárt kaptunk, ezt kéthetente utalták a számlánkra, és nem mondom, hogy nem esett jól. Részben azért, mert kaptam vissza az adónkból (a védőnő/szülésznő/kórházi kaland mellett) részben pedig azért, mert a 14 hét támogatásra azért – legalábbis önmagában – nem lehet bizniszt alapozni. Mi felkészültünk a fizetés nélküli időre, de azért, ha gyerekről van szó, akkor a világ összes pénze nem elég.

Most olvastam az újságban, hogy a 14 hetet a baloldali Labour párt szeretné 26 hétre növelni, és erről be is nyújt egy törvényjavaslatot a parlamentben. A javaslat erősen megosztó, egyrészt a jelenlegi kormányzat sok helyen már megvágta a kiadásokat, amúgy sem az osztogatós pénzügyi irányvonalat követi, nem csoda, hogy a kormány előre szólt, hgoy élni fog a vétójogával és meg fogja akadályozni, hogy egy ilyen törvény átmenjen.

Az anyasági támogatás közel megduplázása újabb évi cca. százötven millió dollárral terhelné a költségvetést, amely továbbra is kölcsönökkel (illetve azok visszefizetésének terhével) erősen igénybevett, és ezt a százötven milliót elő kéne teremteni valahonnan. Miután elvenni nincs honnan (lenne azért, csak akarni kéne – a szerk.) a legegyszerűbb mód erre a kiadásra is kölcsönt felvenni, aminek viszont kifejezetten rossz lenne az optikája (no meg a következményei). Érdekes, hogy anno a költségvetési többletből osztogató Labour most, a hét szűk esztendő esetén újabb kölcsönök felvételére gondolná kényszeríteni a kormányt – amit éppen az ilyen kölcsönök miatt, folyamatosan támad.

Nem meglepő módon az NZ First, a Maori Party, az United Future és a Zöldek egy pártként sorakoztak fel a közpénzosztogatás mögött, bár az NZ First legalább megkérdezné a nagyobb nyilvánosságot, hogy mit akarna. A Labour szerint a kormány matekja nem fedi a valóságot, elképzelésük szerint a 26 hetes anyasági támogatást úgy érnék el, hogy évente 4 héttel növelnék a jelenlegi 14 hetes időtartamot, így a megnövekedett költségek sem egyszerre jelentkeznének a költségvetésben, hanem évente csak kicsit emelkedve érné el a maximum összeget, 2015-re, amikor a kormány már költségvetési többlettel számol.

A Herlad felmérésén azonban árnyaltabb a kép, közel tizenötezer olvasó által megválaszolt felmérésben 54% gondolja, hogy a javaslatra nem telik. Jelenleg évente 154 millió dollárba fáj a kb. huszonhatezer ember által igénybe vett támogatás, (ez nagyjából duplázódna, ha 26 hétre növelnék az időtartamot) és a következő négy évben négyszázötven millió dollár extra kiadást jelentene a javaslat elfogadása, ennyi pénz viszont egyszerűen nincs.

6 hozzászólás “Az anyasági támogatásról” bejegyzéshez

 1. Mit csinálnak a gyerekkel, ha letelik a 14 hét? Továbbra is otthon maradnak az anyák, csak “gyes” nélkül?

 2. igen, otthon maradnak és a párjuk keresi a pénzt. vagy beadják a gyereket a bölcsibe és visszamennek dolgozni ők is.

 3. Elég 1 fizetés egy 4 tagú családnak? A bölcsi és az ovi is fizetős, ugye? Megoldható, hogy anya is dolgozzon (4, 6 vagy 8 órában), közben a gyerekek valamelyik intézményben tengetik napjaikat és a fizetése ne menjen el erre? Értük tud menni, ha dolgozik? Vagy babysitterre kell bízni őket pár órára (délután)?

 4. az attól függ, mekkora a fizetés. gondolom ha polcot töltenék a boltban, akkor nem lenne elég. a mi esetünkben úgy lett elég, hogy erre az egy évre képeztünk céltartalékot és amikor szükség volt rá, akkor ahhoz nyúltunk. Aki nálam jobban keres – ilyen van sok – azoknak gondolom ez nem probléma, de hát ez millió dologtól függ.

  Van részmunkaidő, de általában nem éri meg gyerek mellett. A bölcsi fizetős, 3 éves korig mindent fizetni kell vagy otthon kell maradni (sok anyának nem éri meg visszamenni dolgozni, mert amit keresnek azt elviszi a bölcsi) 3 éves kortól van támogatás 5 éves korig, ilyenkor az állam fizet 20 óra ovit. Sokan csak erre a 20 órára adják be a gyereket a közösségi szocializáció miatt, de emelett 8tól5ig munkát nem nagyon lehet végezni.

  Ha anyuka fizetése szignifikánsan magasabb,m int a bölcsi költsége, akkor be kell adni a gyereket és anyusnak vissza kell (érdemes) menni dolgozni (ez a mi esetünk) aztán 3-5 éves korig olcsóbb lesz az egész napos ovi.

  Az értükmenés az picit macerás, de általában megoldható. Sokszor a nagyszülők mennek a kölkökért, ez esetünkben nem működik. Vannak akik bébiszittereznek, a BS elmegy a gyerekért, hazaviszi és megvárják a szülőket.

  az iskolának pl. 3kor van vége, ha később akarunk a gyerekért menni, akkor afterschool care-t kell fizetni, de mondjuk ez nem túl komoly összeg, ilyenkor a suliban maradnak amolyan napközifélében amig a szülők értük nem mennek

 5. úristen, de jó poszt. nekem az tetszik különösen, amilyen felelősen gondolkodnak a kiwik. az “ingyen” segély helyett belátják, hogy nem, most nem telik rá.
  és az is tetszik, hogy a politika több megoldásban gondolkozik, pl. az évente 4 hetet emelnek abszolút józan gondolkodásra vall.
  aztán nem tudom mi lesz, majd eldöntik az okosok vagy a nép

 6. szszandra, azert hanyat ne ess. Az itteni szocialis haloban azert vannak lyukak rendesen. Egeszsegugy pl. Rakosoknak olyan varolista, hogy mire sorra kerul mar nincs ra szuksege. Viszont ott van a munkanelkuli segely, amit a felelosen gondolkodo kiwi allam elete vegeig folyositja a naplopo idiotaknak parazitanak.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.