SNAP – Serial Number Action Partnership

A SNAP nevű kezdeményezést a rendőrségnek köszönhetjük, és tulajdonképpen nem is buta gondolat, vannak könnyen látható előnyei, de azért paranoiásoknak nyilván merülnek fel kérdései is.

Az ötlet maga pofonegyszerű, egy egyszerű adatbázisba behordhatjuk az értékeink jellemzőit, és így egy esetleges rablás vagy havária után van egy listánk ami minden komolyabb értékű holminkat és azok jellemzőit tartalmazza. A rendőrség szerint ez majd megnehezíti az orgazdák számára, hogy lopott javakat vásároljanak, és a biztosítási ügyintézést is leegyszerűsíti. Ha mondjuk betörnek hozzánk, akkor ezt a listát bárhonnan elérhetjük, a tartalmát pedig excelbe vagy emailbe exportálhatjuk, vagyis azonnal elküldhetjük a rendőrségnek.

A lista felépítése pofonegyszerű, csak megmondjuk, hogy mi az amit éppen felviszünk, értelemszerűen kitöltjük a rubrikákat, ha akarunk, akkor csatolunk egy fotót és kész is. (a lakcímemmel tisztában levőknek üzenem, hogy nem,  sajnos továbbra sincs a birtokomban a példában szereplő 1939-es Maybach).

Ha az összes tévénket, autónkat, orrszőrborotvánkat, ékszereinket, fegyvereinket és kenyérsütőgépünket felvittük, akkor lesz egy ahhoz hasonló listánk, mint itt a képen (csak több elemű), és tulajdonképpen meg is vagyunk. A rendőrség szerint a listánkba rajtunk kívül senki nem tud betekinteni, amit mindenki legyen kedves – vérmérséklete szerint – elhinni vagy sem.

A rendszerbe az állami ügyfélkapuszerűségen lehet belépni, amelyet itt iGovt-nak hívnak, ez egy kényelmes rendszer, amelybe számos állami intézmény webes felülete be van kötve, (rendőrség, statisztikai hivatal, tűzoltóság, munkaügyi minisztérium, stb, teljes lista itt) így egy név-jelszó párossal elérhetjük a szolgáltatásokat ill. azonosíthatjuk magunkat.

Igazából az ötlet sem új, ilyen site-ok már léteznek, viszont általában azok fizetősek, ezt viszont ingyen kapjuk (az adónkból) úgyhogy az állami felhőben tárolhatjuk a kösöntyű- vagy ozmiumgömb-gyűjteményünk darabjait. Ha megbízunk az államban (tudom, ez K-Európaiként nem könnyű) akkor használjuk bátran, ha nem, akkor úgyis van másod/harmadlagos backup megoldásunk. Elvileg, ha valaki megtöri a rendszert, akkor csodálatos listákat készíthet a betörőknek, hogy hova érdemes menni és onnan mit érdemes elhozni, de hát ez minden más rendszerre is igaz, és azokért még fizetni is kell.

Ha márm indenünket felvittük a rendszerbe, akkor kinyomtathatunk egy kis táblácskát, amelyet kitehetünk a házunkra, reménykedve abban, hogy a betörők elolvassák és lemondanak gonosz szándékukról.

7 hozzászólás “SNAP – Serial Number Action Partnership” bejegyzéshez

  1. Sajnos ez nem tantoritja el a hulyegyereket az ablakon valo bemaszastol, ha elmenyautozasra vagyik 🙁

    1. Nem, de senki nem is mondta, hogy el fogja tántorítani a betörőt. Viszont a listázott cuccaid után sipsupp fizet a biztosító és még az is, lehet, hogy megtalálnak valamit.

  2. Namost érdeklődnék, hogy a Mlybakk eladó-e, lejárt műszaki nem gond, megoldjuk 🙂

    Hányan használják ezt a rendszert és mikor kötik össze az adóhivatal adatbázisával?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.