Kiwi Ikonok – The Hobbit : érme gyűjtőknek

Ha már több kanyart vett az internetek bugyraiban a dolog, akkor tegyük helyre, hogy mi van a hobbitpénzzel.

 

Nincs hobbitpénz. Az újzélandi posta (amiről írtam már) jogosultságot szerzett, hogy az itt készülő, The Hobbit – Az unexpected journey c. film megjelenésének alkalmából emlékérméket és bélyegeket bocsásson ki. Nem, ez nem jelenti az, hogy a kiwi dollár átmenetileg középföldi pénzzé változik, pusztán annyi történik, hogy bizonyos érméknek lesz dollár névértéke.

Ez azt jelenti, hogy elvileg besétálhatunk a trafikba és vásárolhatunk a tízdolláros névértékű fizetőeszközzel kakasos nyalókát, a gyakorlatban viszont ezt valószínűleg nem fogja senki sem elkövetni, tekintve, hogy az érme 3695 dollárba kerül. Ez lesz az egyik  legértékesebb gyűjtői darab és összesen ezer darab készül belőle. Anyaga tiszta arany, az érmén az a jelenet látható, amikor Zsákos Bilbó elhagyja Zsáklakot, hogy hosszú útra induljon a Ködhegységbe ahol majd megleli az Egy Gyűrűt. Az érmén angolul és törpe nyelven a Középfölde – Új-Zéland felirat helyezkedik el és nem, nem székely rovásírás. Az érmét egy csinos fadobozkában kapjuk és jár vele egy egyedi, számozott certifikát, amely igazolja, hogy mi egy vagyunk az ezerből, akinek a birtokában lehet egy ilyen darab.

Ha valaki esetleg tényleg keményen tolja, az 10995 dollár ellenében szert tehet egy csupán 250 példányban kibocsájtásra kerülő szettre, amely három színarany érmét tartalmaz, rajtuk, Zsákos Bilbó, Gandalf és Tölgypajzsos Thorin, aki a törp expedíciót vezette a Ködhegységbe. Természetesen szép fadoboz, certifikát, sallangok.

Aki ennyire nem csinálja komolyan, az sem feltétlenül marad le a Hobbit érmékről, vannak olcsóbb, nagyobb tételben kibocsájtott érmék is, mint az ezüst szett, vagy az aranyozott egydolláros, és persze lesznek névérték nélküli érmek is, amelyek nemesfémet nem fognak tartalmazni, de szép gyűjtői darabok, olcsón.

 Természetesen nem csak érmeket vernek a jeles alkalomra, hanem bélyegsorokat és blokkokat is kibocsájt a posta, mindenféle verzióban, és a gyűjtőknek készül külön elsőnapi bélyeg és blokksor is. A bélyegek mellett készülnek képeslapok és képeslapkészletek, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

4 hozzászólás “Kiwi Ikonok – The Hobbit : érme gyűjtőknek” bejegyzéshez

  1. Hogyhogy nem szekely rivasiras???? De az!!!!!!

    Amugy ez nagy biznisz? Hol aruljak az ermeket?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.