Ingress

Tavaly novemberben elindult az Ingress, a Google közösségi ARMMOG-ja, egyelőre csak Androidot futtató készülékekere. Végre megjött a meghívóm.

Ingress_Logo
Az Augmented Reality vagy kibővített valóság (valóságon túli valóság) egy meglehetősen új koncepció, de köszönhetően az elképesztő számítási kapacitású kéziszámítógépeknek, lassan beszivárog az életünkbe. Egyelőre inkább játékokként és picike alkalmazásokként láthatunk rá példákat, de egészen érdekes területeken fogunk majd találkozni vele a jövőben.

ingress-augmentedreality1

Leginkább úgy képzelhetjük el a dolgot, hogy a körülöttünk lévő (fizikai érzékekkel megtapasztalható) valósághoz a számítógépünk újabb információs rétegeket ad az elérhető inputok alapján. Pl. az okostelefonunk kamerája által látott képre a számítógép odarajzolja a várostérkép vonatkozó részét vagy GPS helyzetünk alapján a közeli vedéglátóhelyeket vagy egy híres épület wikipedia oldalát. Ezek az applikációk egyelőre gyerekcipőben járnak, de a régészetben, lakberendezésben, orvoslásban, építészetben, számos helyen jelenthet komoly segítséget, ha kiforrja magát.

ingress-augm

A legfontosabb persze, hogy szuper játékokat lehet készíteni és a Google eléggé nekidurálta magát. Az Ingress tavaly november közepén jelent meg, de továbbra is beta státuszban van, csak meghívóval lehet belépni. A történet röviden: a tudósok véletlenül felfedeztek és elszabadítottak egy különleges energiát/anyagot, amelyet Exotic Matter-nek (XM) neveztek el. Az XM un. portálokon keresztül szivárog a mi dimenziónkba és szerteszét található a bolygón, de leginkább a portálok közelében lelhetjük fel.

ingress-screenshot

Számos kutatás zajlott az ügyben és vannak jelei, hogy ezen anyag jelenléte valahogy befolyásolja az emberi agyat, leginkább a kreativitásért felelős részeit. A Niantic Project oldalán követhetjük a nyomozás/kutatás folyamatát, de a lényeg, hogy beszállhatunk az emberi tudatokért, illetve azok megmentéséért folytatott küzdelembe.

Ingress-t

Miután az XM eredetéről nincs biztos információnk, a világ két táborra szakadt: a Megvilágosodottak (Enlightened) szerint az XM áldás az emberiségnek és minél több portált kell nyitnunk számára, illetve a lehető legtöbb embert kell a hatása alá helyeznünk. A másik tábor az Ellenállásé (Resistance) akik abban hisznek, hogy az XM valamiféle ismeretlen cél érdekében kontrollálni akarja az emberi tudatokat, amelyeket meg kell védeni ettől. Miután tudományos bizonyíték továbbra sincs egyik oldal igazára sem, rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk. A cél természetesen a meggyőződésünk szerinti oldalt hozzájuttatni a teljes tudatkontrollhoz.

A játékmenet rengeteg gyaloglással jár (igen, kinn a valóságban, nem lehet fotelból játszani) és leginkább a nagyvárosok sűrűn lakott részeiben játszható, a portálok ugyanis leginkább híres épületek és köztéri szobrok, installációk, emlékszünk, ugye, hogy a kreativitásra van hatással az XM. Feladatunk a portálokat a saját csapatunk színéhez igazítani, vagyis elfoglalni azokat. A portálok elfoglalása un. rezonátorok telepítésével lehetséges. Rezonátorhoz és egyéb mindenfélékhez úgy jut az egyszeri játékos, hogy meghekkeli a portálokat.

Ingress-screenshot3

A portálok hekkelése során juthatunk kulcsokhoz (portal keys), rezonátorokhoz, fegyverekhez (Xmp Burster), és pajzsokhoz (Mods). A portálok hekkelését csak azok fizikai közelségéből lehet elvégezni, ami azt jelenti, hogy személyesen el kell jutnunk a portálig, hogy hekkelni tudjunk.

ingress-screenshots4

A portálok lehetnek szürkék, zöldek (Enlightened) vagy kékek (Resistance), ha szürkék, akkor még egyik csapat sem foglalta el, szabad portál, ha ilyet lelünk, akkor nincs más dolgunk, csak telepíteni legalább egy rezonátort, és a portál máris a mi szolgálatunkban áll. A portálok 8 energiaszintet érhetnek el, L1-L8-ig, az L1 a legalja, L8 a legerősebb szint, amelyhez szükséges 8 darab L8-as szintű rezonátor. A játékosok csak a saját szintjüknek megfelelő szintű rezonátorokat telepíthetnek.

ingress-auckland

A portálok összeköthetőek egymással, bár az, hogy egymástól milyen messze levő portálok köthetőek össze, az függ a portálok energiaszintjétől. Ha sikerül három portált összekötnünk (ehhez szükség van a portal key-ekre) akkor az általuk létrehozott háromszög területét ellenőrzésünk alá vontuk.

ingress-portal

Nem ülhetünk azonban a babérjainkon, a rezonátorok ugyanis kb. napi 10%-ot veszítenek energiájukból, vagyis nagyjából tíz naponta megsemmisülnek. Ezt elkerülhetjük, ha rendszeresen feltöltögetjük őket, ezt bizonyos, általunk telepített rezonátorok esetén távolról is megtehetjük.

ingress-portal1

A portálok hekkeléséhez és mindenféle aktivitáshoz a játékban, szükségünk van egy jó nagy készlet XM-re, amelyet szanaszét találhatunk a városban, de leginkább a portálok környezetében. Ha a szkennerünk aktív, akkor összeszedi a közelben levő (20-30m-es körben) XM-et, mindig érdemes körülnézni kicsit aktuális helyzetünk körül, hátha éppen egy komolyabb depoziton sétálunk át. A térképen fehér pöttyel jelzett holmiról beszélünk.

ingress-portal-key-pick-up

Karakterünk jellemfejlődését szintén az általa elért szintekkel követhetjük, eleinte természetesen L1-ek vagyunk, majd ahogy gyűjtjük a tapasztalatot (Activity Points – AP) úgy haladhatunk előre. AP-t a játékbeli aktivitásunk után kapunk, egy újratöltésért 10-et, egy ellenséges portál hekkeléséért 100-at, a nyolcadik rezonátor elhelyezéséért 250-et, stb. Azért el kell babrálni a dologgal, a második szintre tízezer AP elérésekor kerülhetünk, az L3-hoz már harmincezer AP-t kell szereznünk.

A Niantic weboldalán naponta jelennek meg fejtörők, amelyek megfejtésével újabb AP-ket szerezhetünk, és ott követhetjük a friss kutatási eredményeket, a rejtélyes nyomozás állását és olvashatjuk a dokumentációt. A leghasznosabb segítség persze a térkép, amelyen nyomon követhetjük a portálok állapotát és helyzetét, hogyan kapcsolódnak, mennyire vannak feltöltve, stb. Az alacsony szintű portálok csak akkor jelennek meg a térképen, ha teljesen belezoomolunk. A szkennerünk is a google map-ból dolgozik, bár a szokásos térképnézet helyett egy újraszínezett, utcanevek nélküli verziót kapunk.

ingress-portal3

A portálok keresése nem az egyetlen út, mi magunk is hozhatunk létre portálokat, vagy legalábbis javasolhatunk az Ingress csapatnak új helyszíneket. Nincs más dolgunk, csak lefotózni a helyet (szobrot, épületet) és ha az Ingress fel van telepítve a telefonunkra v tabletünkre, akkor azt azonnal megoszthatjuk a NIA Super Ops nevű linkkel, és ha Niantecék érdemesnek találják a helyszínt, akkor elhelyeznek egy portált, amiért harcolhatunk.

Persze a Google nem az egyetlen az AR játékok fejlesztésében, pl. a Nintendo 3DS már beépített AR játékokkal érkezik, bár azok lényegesen egyszerűbb, single player megoldások, de van pl. Shadow Cities  (amiről állítólag az Ingress ötletét lopták)  iOS-ra, az nagyjából ugyanez a lokáció alapú MMOG csak varázslókkal és a földön újra megjelenő mágiával és kissé eltérő játékmenettel.

Az Ingress egy határon túl elvileg erősen szociális lesz, a magasabb szintű játékosok kénytelenek csapatban tevékenykedni, folyamatosan kommunikálni és összehangolni a működésüket. A játékban beállíthatjuk, hogy milyen rádiuszon belül levő játékosokkal tudjunk közvetlenül kommunikálni. Local (20km), regional (200) vagy global, na olyankor látjuk, hogy a prágai versenyzők mit karattyolnak egymással. A kommunikációt szűkíthetjük csak a saját térfelünkre is.

ingress-6

A játék még elég béta, az alverziók elég gyorsan követik egymást, (részletes infok) de szépen fejlődik, különösen az USA-ban, ahol van rendes város és mobilhálózat (adatkapcsolat szükséges, de alig kér valamit) de eléggé pörög a dolog az Ausztrál nagyvárosokban is. Nálunk leginkább a belvárosban lelünk szignifikáns mennyiségű portált, de azért a North Shore-on is akad pár. Emailcímünk megadásával kérhetünk meghívót, amíg várunk rá, addig csatlakozhatunk a Google+ Ingress közösségéhez tanácsokért és tippekért.

Egy hozzászólás “Ingress” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.