Hová tűnt a szerkesztőség ?

Az ember hajlamos egészen messzire merészkedni a kényelme érdekében, szóval mi is átgondoltuk mit szeretnénk okosan megcsinálni, hogy kényelmesebben lakjunk. Több fronton eszkalálódtak az események, nézzük mivel töltötte a szerkesztőség az elmúlt hónapokat.

had-planning

Balzsamos Éjszakák Hadművelet (Operation Balmy Nights)

Tekintve, hogy a kecó megfelel az újzélandi elvárásoknak (van fala meg teteje) semmiféle fűtési opcióval nem rendelkezett amikor megvásároltuk, pedig mi szeretjük a fűtést. Kedves a szívünknek. Eleinte a fűtés hiánya nem volt gond, mert nyár volt, de winter is coming, ugyebár, kénytelenek voltunk szakember segítségét igénybe venni, hogy változtassunk a status quo-n. A fűtés nem csak a kényelmet szolgálja, hanem segítségével elkerülhető a hideg láb, asztmás gyerek és penészes szobasarok, úgyhogy minden amellett szólt, hogy jobb, ha mi döntjük el hány fok legyen otthon, nem az időjárás.

had-control

Végül két heatpump-ot (inverteres klíma) számolt ki nekünk a mérnök úr, ezeket installáltattuk, az egyik egy split, amely a konyha+nappali részt menedzseli, és egy másik, un. ducted megoldás, a villanyból és a külső hőmérsékletből meleget csinál amit belefúj az összes hálószobákba. Ehhez a ház alatti alvilágban van egy űrszörny telepítve, félelmetes ezüstszín csápokkal és szívótorkokkal, ő gondoskodik a folyamatos levegőáramlásról és hőfokról. Igy, a kiwi szokásokkal ellentétben egész éjszaka kényelmes, állandó hőmérséklet van (nappal mostanában nincs hideg, enyhe a tél, nem kell géppel csinálni meleget), nem fázik meg senki és mivel az egész lakótér levegője kicserélődik párszor egy éjszaka alatt, sehol sem tud megállni a hideg levegő, hogy kicsapódjon belőle a pára és szanaszét penészedjen minden. Az, hogy nem kellett semmit a falakra szerelni (úgysincs olyan pici split klíma ami ne lenne túl nagy a hálószobákhoz) és semmit se hallani az egész motyó működéséből, csak bónusz. Az energiahatékonyság és a komfort:villanyszámla arány is remek, szóval a műveletet sikerrel zártuk.

had-csaposrem

Kék Láng Hadművelet (Operation Blue Flame)

Amióta zátonylakók vagyunk, úgy alakult, hogy kizárólag villanyos tűzhelyünk volt, és a ebben a házban is ilyen volt. Ez nem lett volna baj, ha nem rühellnénk nagyon a villanyon főzikélést, különösen ezt a rezsó-szerű megoldást nem állhatjuk, amit annyi éven át kénytelenek voltunk. Plusz a tűzhely egyik mihíjjákja nem is működött, meg amúgy is elég ramaty állapotban volt az egész, úgyhogy mennie kellett. (a trademe-re) Az új tűzhellyel kacsolatban két elvárásunk volt, az egyik, hogy az elektromos sütőrész mellé gázos égőfejek legyenek rajta, a másik, hogy beleférjen kényelmesen a dzsunganagy, öntöttvas edényem. Természetesen millió tűzhelyopció van, ha nem egybeszerelt tűzhelyet akarsz venni, hanem beépíthető sütőt meg egy főzőmodult, mi viszont most nem akartuk szétverni a konyhát, csak kihúzni a régi tűzhelyet és betolni az újat, így sokkal szerényebb a kínálat, de végül találtunk egy nekünk megfelelő tűzhely+elszívó kombót.

had-blueflame

Sajnos az utcánkban nincs gáz, így ki kellett hívni a gázmant, aki kiépítette a déli áramlatot a tűzhelytől a ház alá rekkentett palackos lelőhelyig, ami egy vagyonba került, mint minden szaki minden munkája, de most egy nagyon modern, sárga cső vezet le a ház alatti sötétbe, és jön rajta a gáz, lehetővé téve a civilizált főzési procedúrák alkalmazását. A gázhálózat beszervítése mellett még egy konnektort is kellett a falra applikálni, amit a villanyman intézett, ezzel elő is készítettük a helyet az elszívó felapplikálásához. A projektet az elszívó felszerelésével zártuk, amit nálam sokkal gyakorlottabb és bátrabb emberkék segítségével abszolváltunk, most az elszívó az összes párát meg guzmányt kifújja a házból szépen, ráadásul – mivel későbbiekben még tárgyalt – lámpásokkal van felszerelve, így látja is az ember, mit kotyvaszt. Hol tart a tudomány!

had-stainless

Komótos Részecskék Hadművelet (Operation Sluggish Particles)

A szerkesztőség már régóta tanakodott a világításkorszerűsítésen, de azt se tudtuk hol kezdjük, csak azt tudtuk hogy a hagyományos izzóknak menniük kell. Alapvetően nekem nem sok bajom van a régimódi izzókkal, remekül szolgálták az emberiséget az elmúlt százötvenhatvansok évben, de vannak más megoldások, amelyek modernebbek és hatékonyabbak. Nyilván legegyszerűbb lett volna minden izzót simán LED helyettesítőre cserélni, de ez rohadt sokba került volna egyben, mert a megbízható darabok még mindig elég drágák. Persze lehet sokmindent rendelni kínából, de jobb, ha észnél van az ember, a jutúbon számos lelkes arc van, akik mindent megmérnek, így megmondják, hogy milyen – az érintésvédelmitől a pénzkidobásig – kockázatot jelenthetnek bizonyos nagyon olcsó termékek. Érdemes rászánni egy kis időt a tájékozódásra, megtérül. Meg tudni mi a különbség az AC és a DC között. Khm.

had-bulbs

Mi két lámpásügyi helyzetet modelleztünk, az egyik, ahol a lámpát sűrűn kapcsolgatjuk, a másik, ahol nem. Ahol sokszor kell kapcsolgatni és általában rövid, pár perces időtartamra ég a lámpás, oda sajnos a kompakt fénycsövek, felépítésüknél fogva nem alkalmazhatóak, mert hamar kipurcannak és legtöbbször el sem érik a teljes erőből világítást máris leoltódnak. (mellékhelységek pl.) Ide sokkal okosabb LED fényforrásokat tenni, amiket nem zavar a sok kapcsolgatás, a fényerejükből pedig sokezer óra után kezdenek veszíteni. A kalandot szépíti, hogy a zátonyon kissé random alakult a foglalatháború, általános, hogy tök véletlenszerűen van menetes és bajonettes foglalat a házban, nálunk pl. van E27, B22, GU10, G4, és G6.35 foglalat, észnél kell lenni vásárláskor.

had-led

A konyhai halogéneket, mellékhelységek világítását, olvasólámpákat LEDekre cseréltük, a nappali százas izzóit, a garázs, mosókonyha, hálószobák központi lámpását kompakt fénycsövekre, így az összes fényforrás névleges teljesítményét 1316 Wattról 219 Wattra csökkentettük (excel!), pl. a konyha 350 wattnyi halogénje helyett összesen 35 wattnyi LED világít és általánosságban az eredeti világítós energiafelhasználást kb. 15%-ra mérsékeltük. Sajnos az már most látszik, hogy a kompakt fénycsöveknek menniük kell idővel, egyre jobb LEDes termékeket kapni, amelyek minden szempontból jobbak, mint a cfl pilácsok.

had-lamp

Az egyetlen kompromisszum, hogy a LED lámpások fénye nem olyan, amire mindenféle magyarázat van az egészen okkulttól a tudományosig, de a lényeg, hogy az egyszeri proletár a hagyományos izzók sárga fényét meleg fehérnek (sok benne a sárga) érzi, a műtőslámpát meg hideg fehérnek (sok benne a kék). A színhőmérséklet igen fontos, az alacsonyabb érték a sárgább, a magas a kékes.  A hagyományos izzószálas izzók színhőmérséklete kb. 2700K körül van, ez a warm white az amihez szokva vagyunk általában. Sajnálatos módon a gyártók előszeretettel ravaszkodnak és mindent warm white-nak hívnak egészen 3500K-ig, annak ellenére, hogy ez már a legolcsóbb, leghitványabb kompakt izzók kékes tartománya. Mi úgy döntöttünk, hogy nem megyünk 3000K fölé, ha lehet, úgyhogy kompakt izzóra is kicsit több pénzt szántunk. A LED-ekkel más a szitu, sok esetben megnézed a dobozon, hogy 3000K, juhéj, aztán otthon meg pislogsz, mint béka a vödörben, hogy mi is történt a szemeddel. Mi egyelőre elégedettek vagyunk a kialakult színhőmérséklettel. A hadművelet a kezdeti sikerek ellenére még nem ért véget, úton vannak apró csomagok, mindenféle ledekkel freeshippingiából, és majd még zajlanak kísérletek további ledes alkalmazásokkal, de egyelőre a fontos dolgokra koncentrálunk.

had-feature

Kisebb projektek is lezajlottak, előszobafal csinálás, itt-ott tapétázás és csináltunk lego kulcstartót is a falra, mert a gyerek akarta, szóval apró, de határozott lépésekkel haladunk. Még két fontosat meg kell majd csinálni, az egyik az elektromos kapcsolószekrény korszerűsítése mert a miénk kicsit régimódi, már kismegszakítók vannak(!), de nincs RCD, aminek a becsületes szittya neve fí-relé, ami pedig igen hasznos bigyó, úgy hallom. Ezen felül őrült terveink vannak a mosókonyha racionalizására is, de hát az nem sürgős igazán. Na, hát ide voltunk tűnve az elmúlt időkben.

had-kulcsok

20 hozzászólás “Hová tűnt a szerkesztőség ?” bejegyzéshez

 1. Azért jó, hogy előkerültetek és klassz így összeszedve látni a fejlesztéseket. A konyhában a gázzal főzésért én is vállaltam volna a macerát. A fűtéshez lövésem sincs, de biztos alaposan körülnéztél, jó lesz az. A legós kulcstartó annyira megtetszett, hogy elkezdtem csinálni egyet. Alkatrészek majdnem mind megvannak, csak nekünk 2 nagy lap kell alá, mert sok kulcsunk van (a kerékpárok lakatkulcsai, meg még pár dolog megdobja a létszámot), még a fúrógépet kell megkeresnem, hogy a falra rögzítsem.

 2. Orommel latom, hogy a zatonyon is az Ausztraliaban megszokott epiteszeti technologiakat alkalmazzak, bar nalunk a fejlett varosokban szokas a nappaliba elhelyezni egy splitklima egyseget, az egyretegu ablak es a tokeletesen szigeteletlen falak ellensulyozasakepp. Videken az electric blanket a nyero.

  1. Hát a szofisztikált épületek itt is nagy divatban vannak, ugyanaz itt is, mint ott. Az electric blanket az gyilkos, ha olyanom lenne, akkor sose szállnék ki az ágyból télen 🙂
   nincs baj a split klímával, csak mondjuk a hálókba mi nem szerettünk volna ilyesmit

 3. Electric blanket is a godsend, ha olyan nyirkos a szoba, mint a miénk, ráadásul a ház sötétebbik oldalán, felettünk egy átázó terasszal. Toasty ágyikó 🙂 Gázos cuccért irigykedés.

 4. Nahát, nem gondoltam volna, hogy felújításról is lehet élvezetesen írni! 🙂 Nálunkfelé a padlófűtés divatozik, most kezdünk mi is saját vityillót nézni, ami ugyan még pár éves távlat, de azért sasolom, hogy ahol csempepadló van, ott okvetlen legyen alatta fűtőszál is. A gázat itt szinte nem is ismerik, a gorumet hobbiszakácsoknak van esetleg méregdrága gázsparheltje, de nem tudom elképzelni, a gázt honnan szerzik hozzá, mert az országban nincs kiépített gázhálózat… talán ilyen palackokból?

 5. Nos világítás ügyben ha elfogadsz egy tanácsot.
  Akkor az olvasólámpa kategóriában jobb a hagyományos izzó.
  A fénycső kategóriák bármilyen szépek akkor is fénycső kategória, ha izzónak van álcázva, és a világítás mellett egyéb titkos célja is van, mégpedig az hogy szemüvegessé tegye azt aki használja. A LED kategória nem rossz de az színe ahogy te is írtad, nem az igazi, na meg nem jó belenézni, mert utána egy pillanatig nem látsz semmit.

  Az a bizonyos FÍ relé tényleg jó dolog de a beépíthetősége attól függ hogy az eredeti elektromos kiépítés megfelelő e.

  1. hát a fénycsöveket (cfl) már kicsit megbántuk, kettő is feldobta a talpát (az egyik jogosan mondjuk)
   a ledekkel semmi bajunk, a belenézés meg minden fényforrásnál ugyanaz, legalábbis a konyhai halogénekbe se nagyon lehet anélkül, hogy utána ne vakulj meg kicsit. abba se néztünk, a ledekbe se tesszük, van lámpabúra meg ilyenek 🙂 a szinnel sincs bajunk, sőt, most már a hagyományos látszik túl sárgának, megszokás kérdése.

   a fi reléhez nem értek, a villanyász aszonta megcsinálja és lesz benne fi relé is. ha szerinte lehet az nekem elég

   1. Izzó ügyben annyit hogy az ember a tábortűz mellett szocializálódott, és éldegélt több ezer éven át, vagyis a napsütés és a normál tűz az amit a génjeink évezredek óta ismernek. A LED kategóriával csak a szinek azok amelyek nem tetszenek, na meg a távol-keleti “okosok” nagyobb áramfelvételre állítják a LED-eket így azok fényesebben világítanak és persze hamarabb megdöglenek, de az a vevő problémája lesz.

    A hagyományos izzó, beleértve a halogén izzókat is jobbak a szemnek mert a villogás amit lead kevésbé érzékelhető a szem számára, a hő tehetetlenség okán (magyarul az izzószál nem tud teljesen elsötétedni, mert izzik így mire elaludna már megint világít így nincs benne az ami van a fénycsőnél.

    1. én együtt tudok élni azzal, hogy neked a LED nem tetszik, nekünk viszont igen és semmiféle vibrálás nincsen.

 6. Most nézek ki a fejemből, hogy valaki jobbnak találja a gázos főzőcskézést, mint az elektronyosat.:)
  Nekünk itt az óhazában ugye gáz van, de én a sógoroknál ténykedve mindenhol elektromos sütőt használok és eldöntöttem, hogy konyhafelújításnál csakis elektromos dolgot engedek be a házba.

  1. a sütőnk elektromos, abból nem akartunk gázost. de főzni jobb gázon, legalábbis mi azon szeretünk és örvendezünk, hogy végre nem kell villanyon.

 7. Elektromos sütő előnye a hőfok és a gyorsaság, legalábbis az újabb verzióknál. A hátránya hogy meg kell szokni, na meg néha a lakás hálózata sem elég hozzá és akkor jön az hogy plusz költség.

 8. Olyan G4 ledre tudnál írni egy beszerzési forrást, ami működik párban a szagelszívóban? Vettem már több darabot, kicci, occo, de csak halogénnal együtt megy 🙁 Esetleg bevált G10, E14? Megspórolna néhány próbakört 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.