Kiwi ikonok – Silver Fern

Na nézzük miért ekkora kaland a kiwiknél a páfrány. Rengeteg kép.

fern-cyathea

A Silver Fern, vagy ezüstpáfrány egy, a zátonyon őshonos növény. Latin neve Cyathea dealbata, maoriul ponga. A legfontosabb közös többszörös, mélyen belevésődve a kiwi néplélekbe, mindenütt ott van. A növény sötétzöld leveleinek fonákja ezüstös fehér, amely kiválóan alkalmassá tette arra, hogy a maorik ösvényeket, fontos helyeket jelöljenek meg vele, messze a fehér ember megérkezését megelőzően. Emellett finom puha ágyikót is lehet belőle csinálni erdőben alvás esetén, mindkét felhasználási mód ma is gyakorlat a természetjárók között. A páfrányhoz kapcsolódik egy másik helyi szimbólum, a koru, amely az éppen kifejlődő páfrányhajtás.

fern-war

A Silver Fern mai jelentőségét a Második Búr háborúban alapozta meg, amikor a britek által odavezényelt gyarmati erők soraiban megjelentek az ausztrál és újzélandi katonák is. A harcoló kiwi egységek páfránylevél kitűzőt viseltek N.Z. felirattal.

fern-boer

A páfránylevél motívum később is megmaradt a katonaságnál, sapkajelvényként és bizonyos egységeknél felvarróként is, az elesett katonák sírkövére is páfránylevelet véstek és a fern mai napig a véderő vizuális kultúrájának szerves része. (kivéve persze a légierőt, ami a röpképtelen kiwit nyerte)

fern-hat

fern-nzdf

fern-thumb

Miután az ország rövid történelme során számos háborúban vett részt, a veteránok és családtagjaik erősen kötődnek a háborús történelmi szimbólumokhoz, így a páfránylevélhez is. Hasonlóképpen hangsúlyos a szimbólum sporttörténeti vonatkozása, az újzélandi rugby több mint száz éve páfrányos szerkóban aratja sikereit.

fern-All_Blacks_1905

1905-ben az All Blacks a brit szigetekre látogatott, hogy végigverje az anyaországi rugbycsapatokat (35 meccseből 34 győzelem), ezen az eseményen viselték először a páfrányt a zátonylakók a mezükön. ÉS azóta is ezt teszik.

fern-ab2015

A rugby és egyéb sportok központi elemként használják a páfránylevelet az összes vonatkozó sportruházaton, tacepaon és webszájton. Az AB logója védettséget élvez, használata mindenféle jogdíjakhoz kötődik. Úgy tűnik, hogy gyakorlatilag nem is érdemes beszélni olyan sportról, aminek a logójában nincs páfrány, jöjjön pár példa, hogy mire is gondolunk:

fern-Silver_Ferns

fern-blacksticks fern-canoe fern-bobsled fern-cricket fern-athletics fern-triatlon fern-blackcaps fern-tennis

fern-rally fern-netball fern-golf fern-nzis fern-croquet

Természetesen nem maradhatunk páfrány nélkül nemzetközi szinten sem, olimpiászaink és maga az olimpiai bizottság is lelkes páfrányfelhasználó, nem beszélve olyan sporteseményekről, mint az Americas Cup, ahol az ország neve a hivatalos fern design-t mutatja. A nemzeti légitársaság újragondolt festése is ezt hivatott népszerűsíteni, illetve összekötni Új-Zélandot a páfránnyal külföldön is.

fern-olympics (2) fern-olympics

fern-americas fern-airnz

A sport mellett az állami Új-Zéland imázskampány is a páfránylevéllel operál, és emelett számos állami intézmény is elpáfrányosodott az idők során, mint a rendőrség vagy a bevándorlási hivatal, utóbbi a munkakereső vízumot pl. Silver Fern Vízumnak nevezte el. Az ország címerébe 1956-os megújulásakor került a páfrány  és a legutóbbi útlevélborító is páfránymintás lett.

fern-nzbrand fern-police

coat-of-arms

fern-passport

fern-immi

Az állami alkalmazás mellett a legkülönbözőbb helyi pártok és kisbizninszek is vidáman használják a páfrányt a nevükben és/vagy logójukban, hogy kifejezzék kiwiségüket.fern-landscaping fern-edu fern-spa fern-kiwiowned fern-fronds fern-wine fern-labour fern-natural

fern-farms fern-holidays

fern-wool fern-consult fern-massage

A céges felhasználás mellett az emberek szívesen viselik a páfránylevelet ékszer, ruha, és mindenféle tetoválás formájában, és persze van páfránnyal minden amit csak álmodhatunk, háztartási eszközöktől, a sporteszközökig. Matrica, lemosható tetoválás gyerekeknek, arcfestés, amit csak álmodni lehet.

fern-t4 fern-t3 fern-t2 fern-t1

fern-t fern-text fern-mug2 fern-j4 fern-j3 fern-j2fern-mug

fern-pillow

fern-cap

fern-apron

fern-tie

fern-teatowel

240813. news. Picture Kent Blechynden/Dominion Post. Fanzone at the TSB Arena. 6 year old Whatarangi Maynard-Green. facepaint fan all black
240813. news. Picture Kent Blechynden/Dominion Post. Fanzone at the TSB Arena. 6 year old Whatarangi Maynard-Green. facepaint fan all black

Természetesen közterületeink sem maradhatnak ferntelenül, szobrok, köztéri kisplasztikák, graffitik és falfestmények találhatóak szanaszét a témában.

fern-mural fern-scu2 fern-scu1 fern-scu4

Hogy mennyire szorosan össze van gyógyulva az kiwiség és a páfrány, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a királynő 1953-ban, újzélandi látogatásakor kapott ajándékba egy gyémánt és platina brosst, amely természetesen ezüstpáfrány alakú. Ezt az ékszert azóta is viseli minden Új-Zéland-vonatkozású eseményen, sőt, amikor Vilmos herceg úr látogatott zátonyunkra, becses neje, Kate viselte azt a bizonyos brosst, amelyet a királynő adott kölcsön neki az alkalomra. Ráadásul Vilmosné egy szép, páfrányokkal díszített ruhában jelent meg valamely hivatalos fellépése során. Éppen megújuló bankjegyeink is tradicionális páfrányhordozók, és az egydolláros érme is egy páfrányok közé szorult kiwit ábrázol.

fern-queen3 fern-kate fern-kate2

Nem véletlen, tehát, hogy a lobogóváltoztatás során beküldött tervek java silver fernnel indult és, hogy a szavazási lapra kerülő öt lehetőség közül három páfrányos lett, egy pedig koru. A kiwi mindennapok része, mint a jandals vagy a hokey-pokey. Hogy egy ilyen szimbólumnak a nemzet zászlaján kell-e szerepelnie, az más kérdés, az íreknek sikerült a hárfa és lóhere nélküli lobogó, és a Délafrikai Köztársaság is szuper lobogót tett hivatalossá 1994-ben. Ha megnézzük a negyvenes listát, amit a zászló-bizottság kiválasztott, látszik, hogy kevesen mertek ill. akartak elmozdulni vagy elvonatkoztatni a páfrány-koru-délkeresztje aranyháromszögből. Ennek az eredménye pedig az a bizonyos négyes lista, szóval választhattunk, hogy fern vagy koru, és persze, hogy ebből fern lett.

flag-longlist

flag-finalfour

3 hozzászólás “Kiwi ikonok – Silver Fern” bejegyzéshez

  1. Szegény légierő

    Van egy légierős pólóm, nagyon sokáig azt hittem, hogy vicc. Volt meglepetés amikor kiderült hogy az a bájos kiwi a közepén nem viccnek van szánva.

  2. hihetetlen, mihez vezet, ha egy nép szereti az országát, és kiegyensúlyozottan normális nemzeti identitása van…

    „kivéve persze a légierőt, ami a röpképtelen kiwit nyerte”

    azért van humoruk:D

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.