NZ$6500

Tegnap kíváncsiságból összeadtam, hogy mennyibe került az összes idevándorlási ügyintézkedés költsége a repcsiről leszálláskor kapott turistavízumtól  a fekete útlevélig.
baby-throwing-money-away

A címadó összegben persze benne foglaltatik a magyar útlevelek meghosszabbítgatása is, az összes permitek/vízumok, letelepedési engedélyek, fordításhitelesítések, migrant levy, állampolgárság stb.

Mi a visitor visa – meghosszabbított visitor visa – work permit/visa – gyereknek külön meghosszabbított visitor visa – resident permit – permanent residency – citizenship ösvényen sétáltunk végig, életben tartva a magyar okmányainkat időközben.

money3

Nem is olyan vészes összeg, sokkal többnek gondoltam, vagy inkább többnek érződött, mintha folyamatosan fosztogattak volna (amúgy szép kasza van a bevándorláson). Ráadásul mi nem vettük igénybe bevándorlási ügynök segítségét, nem csináltunk sem szakmaelismertetést sem IELTS nyelvvizsgát, az összes hivatalos fordítást megcsinálta nekünk egy fordító barátunk a sok szép szemünkért és születési meg házassági anyakönyvi kivonatokat csináltattunk még Mo-n mielőtt elindultunk, szóval ez másnak lehet több/kevesebb, kortól, családmérettől, munkakörülményektől, vízumtípustól, szituációtól függően.

money2

Nem számoltam bele továbbá mindenféle postaköltségeket (okmányok küldözgetése pl.) magyar erkölcsi beszerzését, az ideoda szaladgálás, parkolás költségeit meg a magyar okmányokkal kapcsolatos járulékos lóvékat, amikről persze se számla, se semmi úgyhogy a hatezernégyszázvalamennyit nagyvonalúan hat és fél rugóra kerekítettem. Meg nincs benne a magyar paneldoki ára sem, részben azért mert végül nem tudtuk felhasználni az általa kitöltött izéket, meg nem is találom, hogy mennyibe került, de az itt csináltatott vizsgálat költsége benn van. Az egyik gyerekünk kiwiként startolt, gyak. egy kiwi útlevél árába került csak a kis tősgyökér. Őt nem vontuk a ner hatálya alá, amúgy nem is tudom mibe kerül meg hogy megy az ilyesmi.

money

A legérdekesebb, hogy elsőszülött gyermekemnek összesen öt (5) útlevele képződött az idők során. 4 magyar (három lejárt egy érvényes) és egy kiwi. 10 éves ő. A gyerekútlevélre vonatkozó szabályok miatt neki háromszor kellett útlevelet hosszabbítani, mindhárom alkalommal más volt a procedúra és mindhárom alkalommal teljesen különböző összegeket fizettünk az okmányért és tök különböző ideig tartott mire meglett. A kiwi gyerekútlevél alapból öt évig érvényes akkor is, ha a gyerekről a tíz napos korában készült kép van benne. Felnőtt útlevelet tavaly novembertől alapból 10 évre adnak.

money4

A folyamat legbizarrabb része az volt amikor a felnőtt útlevél hosszabbításakor a Canberrából iderepült konzuli alkalmazott átvette a $219 készpénzt, majd a gép kinyomtatott egy igazolást, hogy ő átvett 14000 rénes magyar forintot. Mentségére szóljon, hogy ez az okmányirodai vagy milyen szoftver semmit nem engedett neki csinálni, szóval esélye se volt a valóságot a gépbe erőltetni.  De azért elég laza.

money7

Ja, és ez volt az egyetlen eset a magyar okmányokkal kapcsolatos ügyintézések soránt, hogy kaptunk bármiféle papírt arról, hogy fizettünk. Elektronikus fizetésre természetesen a mai napig nincs mód. A kiwi hivatalok se el nem fogadnak, se nem kezelnek kp-t már hosszú évek óta, magyar útlevélért fizettünk postán feladott kp-vel(!) bankcsekkel és személyesen marokba nyomott készpénzzel is.

money5

Persze ez a hat és félezer dollárzok nem egyszerre, hanem nyolc évre elosztva jelentkeztek, nem egyszerre kellett felköhögni, meg az eredményt/célt tekintve minden cent jó helyre ment vagy elkerülhetetlen volt. A legdrágább az állampolgárságra szóló jegy volt (két felnőtt egy gyerek, csak oda), 1175 kiwipénz.

4 hozzászólás “NZ$6500” bejegyzéshez

  1. Tenyleg olcson megusztatok. 🙂
    Csak ugy erdekessegkeppen megoszthatom egy atlag indiai allampolgar utjat/koltsegeit? Eleg elnagyoltan szamolok majd. Szamukra tobbnyire tanulovizumon keresztul vezet ide az ut. A vizumdij $250, de a tandij min. $27,000 egy olyan kepzesre, ami ket evig tart es igy feljogositja oket a tovabbi munkavallaloi vizumokra. (Vagy egy eves posztgrad kepzes, mondjuk $20,000). A megelheteshez szukseges $15,000-et nem szamolom bele, az tobbnyire csak virtualisan letezik szamukra. Orvosit, utazast, szinten kihagyom. Szoval megvan a diploma, akkor (ma ervenyes aron) $298 a munkavallaloi vizum (ketszer) es jo esetben kozben a residency (SMC) is intezheto, ami ma $530 plusz $2470. Viszont mar nincs kulon migrant levy. Aztan meg permanent residency dija, ami eleg elenyeszo az egesz eddigihez kepest. Es nekik itt tobbnyire veget is er a tortenet, mert nincs kettos allampolgarsag. Tehat also hangon kb. $24,000. (Es itt egyedi jelentkezokrol beszelunk, nem csaladokrol.) Szoval, ahogy Te is irtad, az egyedi kulonbsegek nagyon nagyok lehetnek.

    1. Igen, azt szamolgattam, hogy nem nagyon uszom meg a pr-t $3000 alatt es mar eddig is $2000 felett vagyok , nem szamolva a tanuloi vizum+ helyi nyelviskola koltseget.
      Mondjuk igy jar aki nem tanul idoben (es ingyen) idegen nyelvet;-)

  2. Szia Pappito,

    Köszönöm a sok információt amit ideutazásom előtt olvastam tőled. Nagyon jó itt, remélem ez így is marad még sokáig. További sok sikert a blogodhoz.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.