Fény

Fény az kell, pláne, ha az ember kirándul is. Vagy a padláson mászkál. Vagy csak sötét van.

petzl

Az elmúlt években amikor szinte alig vettem lámpát, csomó minden történt a nemzetközi lámpaiparban, a ledes fényforrások fejlődése egészen elképesztő méreteket öltött, az árak folyamatosan csökkennek, szóval ugyanennyi pénzért több fotont kapunk. A lámpabirtoklás remek dolog, elég sokszor jön jól átlagos hétköznapokon is, ha kezünk ügyébe esik egy frankó lámpa. Pláne, ha kimegyünk a városból a rekettyésbe.

petzl-zoom

De hol vannak már a jó öreg Petzl Zoomok, amik egy 4.5 voltos laposelemről hajtott hagyományos izzóval világítottak nekünk, egészen addig amíg le nem merült a böszme nagy elem és botorkálhattunk a sötétben… Ma már elképesztő teljesítményű bigyókat lehet kapni mindenféle kivitelben, csak győzze az ember pénzzel.

petzl-old

Én egészen sokáig elvoltam egy (tíz éves, a kattintott ledkorszak hajnaláról származó) fejlámpával meg egy kis kézilámpával, ami szintén ledes volt és kellemesen egyszerűen működött, sajnos utóbbit leejtettem, majd megpróbáltam megjavítani, ami végleg betett neki, kellett keresnem másikat.

ec4

Az elszánt lámpakeresés az internet egészen érdekes zugait tárja fel, ahol szélsőségesen elvetemült alakok tárgyalják ki minden létező lámpa minden tulajdonságait, és persze a lámpaipar szatellit kiegészítőit, mint töltők, tokok, tömítések, akkuk, szűrők, meg amit el se tud képzelni az ember, ebbe inkább bele se menjünk.

ec4hand

Nekem nem voltak túl összetett igényeim, csak szerettem volna egy jobb fejlámpát meg egy kézilámpát, én ezekkel elvagyok az erdőben kényelmesen. Nekem nem a fényerő az elsődleges szempont, hanem az, hogy hosszan működjön a bigyó, szerencsére azért a mai lámpák mind több működési móddal rendelkeznek, ami szépen elnyújtja az akkukból kinyerhető időt. Meg lehet igen klassz böszme akkukat kapni.

ec4batt

Szert tettem tehát egy Nitecore EC4 nevű bigyóra, ami nagyjából azt tudja amit én elképzeltem, bár mókás látni, hogy a régi lámpám legfényesebb módban azt tudta kábé, amit ez közepes módban, és ez messze nem a komolyabb lámpák közül való, ma már nem ritka a 4000, sőt 9000 lument produkálni képes termék sem. A legtöbbjük a 18650 nevű akku(k)ról ketyeg, amelye(ke)t nem túl vészes összegekért beszerezhetünk, de vannak még kicsi meg nagy ceruzaelemet evők meg mindenféle ritkaságokkal üzemelők, usb-ről tölthetők, stb.

petzl-tikkaxp

A kézilámpa mellé szerettem volna egy combosabb fejlámpát, de a 900-1000 lumenes szörnyek helyett inkább a hagyományos, három kis ceruzaelemmel működőnél maradtam, a régi fejlámpám modern kori leszármazottjánál. Hogy mennyire sok fény jön elő egy mai közepes lámpából, itt van pár kép amit a ház mögötti erdőben csináltam éjszaka. Szépen látszik, hogy a nagyon fényesen vetítő közép mellett van egy halványabb karika fény, hogy ne csak lézerkardozni lehessen, hanem lásson is valamit az ember. Pár hét és kiderül, hogy mennyit bír  igazi erdőben.

ec4-1

ec4-5

ec4-6

ec4-2

Ha valakit komolyabban érdekel a lámpázás, nézzen körül itt: zebralight, surefire (éppen őszi akciók vannak), skilhunt, thrunite, black diamond, Fenix, Nitecore, Klarus, Olight, stb. Ha pedig tesztekre, tippekre meg összehasonlításokra vágyik, akkor itt érdemes kezdeni.

4 hozzászólás “Fény” bejegyzéshez

  1. A zuram vett még régen egy baromi erős fényű lámpát (LedLenser ?), amikor marsalnak ment a rally versenyre, éjszakai szakasznál nézőket lehajtani az útról. A szakasz eső miatt elmaradt :-/. Azóta azzal lesem a rágcsálókat a kertben, s slug patrolhoz is remek. Más kalandozáshoz itt nincs lehetőség, kisváros, kiskert.

    1. Moni, nincs hely kalandozásra? Ott??? nemá 🙂

      Egyébként a LedLenser is jópofa, de én személyesen azt nem szeretem.

      1. Ha úgy vesszük, nekem már a reggeli parti séta is kaland, tehát tényleg, van

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.