Pillangó hatás

Azt mondja nekem a nej, hogy az autóban lement az ablak és nem megy fel. Hát ez nem lehet olyan bonyolult probléma, ugyebár, oldjuk meg.

Korábban már volt intim élményem atomjaira hullott ablakemelővel szívni egy emberest, de hát az egy ilyen prehisztorikus, bovdenes rettenet volt ez viszont a modern járműgyártás büszkesége, nyilván minden sokkal egyszerűbb lesz. Gondoltam én.

Lebontottam hát a kárpit, leszedtem azt a párazáró fóliát amit a világ legundorítóbb gennyével ragasztanak fel a gyárban gonosz japán munkások, és legott az ajtó belsejében találtam magam, ahol minden nagyszerűnek látszott, leszámítva azt, hogy az ablaktekerő kis villanymotor vörösizzásig hevülve igyekezett lehúzni az ablakot a vas-nikkel rétegig, de nem tudta.

Az ablakemelők amúgy nagyon ötletes szerkezetek, egy kis villanymotor fogaskereke toszogat egy fogasívet, aminek a másik oldala egy ollós-sínes mihíjjákot mozgat amitől az ablak egyenes vonalú egyenletes mozgással felmegy. Vagy le, attól függ milyen polaritású delej megy a motorba, a polaritást meg a juzer dönti el a kis kapcsolóval. Pofonegyszerű.

Leszámítva hogy az egész rohadást az ajtón belülre kell szerelni és az ajtó – ésszerű okokból – nem szedhető szét. A felhasználói élményhez hozzáad, hogy mivel az összes biszbasz amivel dolga van ilyenkor az embernek, úgy van tervezve, hogy egyszer érinti a munkás kesztyűs keze, aztán nem látja többé emberi szem, úgyhogy (ragtapasz alert!) semmi sincs lesorjázva vagy befejezve, ahogy a présgép kifossa a cuccokat, mennek is az ajtóba, ezzel is több centet spórolva évente a gyártónak.

Első gondolatom az volt, hogy a kis motor megszorult, ez szerencsétlen esetben előfordulhat, úgyhogy kicsit megröcögtettem, de nem hajlott a szép szóra. Ezután végigmértem az összes csatlakozót, hogy merre megy a feszej meg merre nem és vidáman tapasztaltam, hogy van áram, úgyhogy nem vezetékprobléma lesz ez. Ekkor már gyanakodnom kellett volna, hogy valami nem kerek, na de erre még visszatérünk.

Analitikus elmémmel kitaláltam, hogy ez vagy:

 • kapcsoló
 • motor
 • mechanika
 • okkult erők gonosz játéka mit sem sejtő halandókkal

nem lehet más. A zárlatot és a földelési problémát kizártam, azok mindenféle egyéb jelenségeket okoztak volna. A kapcsolót kizártam, kicserélve a hátsó ajtó kapcsolójára minden maradt a régiben, a beteg ajtó kapcsolója viszont remekül viselkedett a hátsó ajtón. Szintén kiderült, hogy a motor is oké meg a mechanika sem akad vagy sérült.

Mivel az autó kellett meg az eső lába is lógott, gyorsan (hehe) összeraktam mindent és másnap délceg léptekkel behaladtam a “szedd-magad-alkatrészbolt”-ba, ami csodálatos hely, de alkalmazkodni kell a klientúrához és a kiszolgáló személyzethez amihez csak egy borsodi tüzép segédmunkásai mérhetőek. Na de nem koherens filozófiai elméletek vitájára jár oda az ember.

Magammal cipelve összes szerszámom, találtam egy hasonló járgányt amit csak egy lépés választott el a kohóba kerüléstől, viszont megvolt benne az ablakemelő, úgyhogy azt a festői környezetben kibontottam. A bontó tesztlaborjában (lefingott akku két villanydróttal) kipróbáltam, működött, kifizettem érte pártíz dollárt és hazaiszkoltam.

Otthon a már jól begyakorolt műveletsorral kiszedtem az üveget, kiszereltem az egész ablakemelőt, szárazon felkötöttem rá az újat – ami meg se mozdult. Bzmg.

Mindenféle hülye ötletek kipróbálása és rengeteg káromkodás után ugyanúgy nem akart menni a rohadék, viszont eszembe jutott, hogy el kéne menni a gyerekért, úgyhogy ablakemelő be, üveg be, az egész bejzlit kitámasztottam fadarabokkal és kerítésdróttal megfixáltam, legalább menet közben ne essen le az ablak. Gyereket felszedtem, ajtót megint szét, üveg, emelő ki, lebontottam a kesztyűtartó alatti izéket, hogy az ottani kábelkáoszban megnézzem nincs-e valami rendellenesség de ott se volt semmi.

Ekkor fedeztem fel, hogy az összes többi ajtón az a helyzet amit a logika diktál, az ablakemelő kapcsolója nyugalmi helyzetében a kis villanymotor pontosan 0 (nulla) Voltot kap, a kapcsoló két másik állásában viszont 12 Voltot, a hibás ajtó viszont nyugalmi helyzetben is 12 volton üzemel, a kapcsoló kapcsolgatásakor viszont földöntúli dolgokat mutat a multiméter, innen a forró motor.

Eszembe jutott, hogy ezeket a vackokat ugybár a sofőr oldalról is lehet vezérelni, nézzük meg tehát azt az oldalt. Azon az oldalon nem csak egy ostoba kapcsoló van, hanem egy hatfunkciós, egybeszerelt bigyó (4 ablak vezérlése, kp zár, plusz ablakmozgatás lezáró kapcsoló). Na ezt szétbontottam amíg nem láttam a nyákot amire mindenféle kapcsolókat meg izéket szereltek és egyből fény derült a jelenségre.

A kapcsolók amiket az ember ide oda kapcsol, egy-egy villás pöcökkel rendelkeznek, amik beleakadnak a nyákra szerelt csúszókapcsolók pöckébe és a kapcsoló föl-le mozgását előre-hátra mozgássá alakítják. Az ominózus kapcsoló villás lábának egyik szára eltörött (hogyan???) és amikor a nej leeresztette az ablakot, a kis villa nem tudta visszahúzni a kapcsolót, ami így örökké a LE állásban maradt és mivel a sofőroldali kapcsolók túlerőben vannak a többi kapcsolóval szemben, a kis villanymotor folyamatosan áram alatt volt.

Természetesen a kapcsoló izé nem javítható, nem bontható végzetes roncsolás nélkül, úgyhogy mehetek vissza a bontóba és kereshetek egy ilyen ablakvezérlő panelt ami passzol. Időközben, hogy elkerüljük a hasonló eseteket, az egyetlen megoldás az volt, hogy letöröm a kis villa másik lábát is és a kapcsolót rögzítem középállásban, így legalább az utasoldalról vezérelhető az ablak, ami természetesen vidáman működik, feleslegesen vettem másik emelőt bele.

Ez a bigyó olyan kicsi, hogy se megragasztani nem lehet, se más nem jutott eszembe, amivel megjavíthatnám, úgyhogy átmenetileg elbúcsúztunk az anyósülés ablakának központi irányításától, viszont az ablak működik. És a két napos szívást, kezek szanaszét vagdosását és elrongyolódott idegeket ennek a kis szarnak köszönhetjük, ez a letört kis darab műanyag felelős a pandemóniumért és az elrongyolódott idegeimért. (mellette egy tictac a méret összehasonlítása miatt)

Nincs tanulság. A tictac cseresznyés.

9 hozzászólás “Pillangó hatás” bejegyzéshez

 1. lehet hogy a tictac tehet mindenről, hamár pillangó-effektus… a narancsos jobb 🙂

 2. Na végre, egy hozzászólalgat6ó doboz. 🙂 Hoyg én mit össze kerestem.
  Igaz, még csak 2009-nél tartok az életetek megismerése okán, de már “akkor ” is levettem az összes parókám elötetek. Most csak ennyi, mert zúgok vissza az elmaradásokat pótlandó.

 3. Mazdánál ugyanez csak a vezetőoldalon, 323F 2001 tegnap vitte el 441654 km után valaki . Le akarja vizsgáztatni.

 4. Hahó, részvétem 🙂

  opciók esetleg:
  szódabikarbóna + pillanatragasztó, ha a külső felére rá tudsz kicsit dolgozni, biztos megfogja, elöbb rötik le a másik.
  Vagy letöröd a másikat is és 3D nyomtatsz hasonlót és azt ragasztod oda…

  …persze tudom mindezek után mekkora kedved van valaha is foglalkozni vele 😉

  1. abszolút jól látod, az egy hario, de az a flexibilis bigyó elkallódott vagy sose volt. rendelni másikat? amikor van 3d printer?? :))))

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.