[COVID-19] Új-Zélandon

Nem tudom hallottatok-e róla, de egy gonosz vírus rohangál a világban és sajnos Új-Zélandot sem kerülte el, hozzánk február 26án érkezett. A poszt írásakor 28 igazolt pozitív eset van az országban, és éjféltől további utazási szigorításokat rendeltek el.

Február vége óta Kínából, később Iránból korlátozták a beutazást, majd ezt szigorították mindenkire, kivéve a Pacific régiót, az újabb korlátozás viszont minden országra vonatkozik, a hazaérkezők pedig kötelezően elkülönítésbe kell menjenek 14 napra. Mától ezután csak az NZ állampolgárok és letelepedési engedéllyel rendelkezők léphetnek majd be.

Egyelőre a vírusnak köszönhető haláleset Új-Zélandon nem történt, de az intenzív tesztelések csak pár napja kezdődtek, aminek köszönhetően három nap alatt húsz újabb esetet regisztráltak az egészségügyben. A rendőrség és az eü dolgozók folyamatosan elemzik, hogy a pozitív esetek kikkel kerülhettek kapcsolatba és azokat is tesztelik.

A járvány kitörése óta egyre szigorodó egészségügyi intézkedések mára jutottak el oda, hogy minden tömegrendezvényt töröltek, a száz főnél kisebbek kivételével (fesztiválok, koncertek, sportrendezvények, stb.) rengeteg cég igyekszik home officeba küldeni a dolgozóit, ha megteheti, és az iskolák dolgoznak a távoktatási megoldásokon, ha esetleg bezárja őket a kormány. Egyébként az iskolák (is) folyamatosan tájékoztatják a szülőket, hogy mi történik, meg persze dől a médiából a gondoskodó kormány is folyton.

Az emberek eddig csak mértékkel hülyültek meg, az első pár napos wc papír felvásárlás óta nagyjából visszatért minden a normális kerékvágásba, bár tisztítószerekből és kézfertőtlenítőből a szokásos mennyiség sokszorosa fogy. Ma, amikor az újabb 8 esetet bejelentették megint felpörgött a nép és hazahordta a rizst meg a tésztát a boltból, majd meglátjuk mit hoz a jövő.

A járvány gazdasági hatásai már jelentkeznek, az Air New Zealand 85%-al csökkentette a hoszútávú járatainak számát, óceánjárók nem köthetnek ki és ez a két dolog önmagában súlyos csapást mért a kínai turistacsoportok elmaradésa miatt amúgy is vergődő turistaiparra. Emellett a turizmust kiszolgáló egyéb tevékenység is megrendelések töredékével rendelkezik, elbocsájtások kezdődtek és várhatóak a jövőben, a kormány egy 12 milliárd dolláros segélycsomaggal próbálja tompítani az esést.

folyt köv.

hasznos okosságok:

2 hozzászólás “[COVID-19] Új-Zélandon” bejegyzéshez

  1. Hala az egnek, feloletek csak Jacinta Northern Wave – ha jol irtam – koszontese kapcsan hallottunk, s nem a sok eset kapcsan. Drukk, hogy hassanak az eloirasok, s ne is legyen tobb eset.

    Itt the shit has hit the fan, de eddig meg okes minden. Az egeszsegugy tulterhelesetol tartok legjobban, a tobbit megoldjuk, bar sutit most nem akar enni senki, csak par kenyeret.

    Biztato, hogy ti es a lanyok s koreitek a kevesbe veszelyeztetett csoportba tartoznak. Azert drukk.

    1. köszi Moni, egyelőre sokkal kevésbé veszélyes a helyzet, mint Európában, de nem állunk jól szerintem, kissé pesszimista vagyok a kormány utólagos intézkedései miatt, nem vagyunk proaktívak annak ellenére, hogy ázsiai és európai példáink is vannak…
      meglátjuk
      vigyázzatok magatokra

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.