[COVID-19] 102 eset – országos LOCKDOWN

Image

Ma reggel 36 új páciens van akinek a tesztje pozitív lett, ezzel összesen 102 betegünk van, akiről tudunk. Több mint 1100 tesztet végeztek el tegnap, az összesen elvégzett tesztek száma 7400 felett van.

A 36 új eset több mint fele tengerentúli utazáshoz köthető, a fennmaradó rész túlnyomó többsége pedig korábbi esetekkel történt érintkezés eredménye. Két eset nem köthető egyértelműen sem utazáshoz sem pedig close contacthoz (korábbi, utazáshoz köthető esettel érintkezés), ezt két esetet a dokik közösségi terjesztésként kezelik.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a vészhelyzeti szintet Level3-ra emelik, ami 48 óra után a legmagasabb szintre változik (Level 4). Ez azt jelenti, hogy bezárnak az iskolák és minden olyan business ami nem nélkülözhetetlen a túléléshez, vagyis az élelmiszerboltok, benzinkutak és orvosi rendelők kivételével minden. A lakosság azon része aminek a munkája nem nélkülözhetetlen, az otthon marad és nem megy sehova, aki tud otthonról dolgozik, aki nem az sajnos így járt. Országos otthoni elkülönítés van.

Elvileg így megelőzhető az olaszországi helyzethez hasonló terjedési séma, legalábbis ezt mondják, majd kiderül, hogy elkésett-e a kormány ezzel az intézkedéssel. A tesztelési kategóriába eső eseteket továbbra is tesztelik a dokik. A Level4 első körben 4 hétig fog tartani, azalatt folyamatosan elemzik a helyzetet és majd meglátják mi lesz.