[COVID-19] esetszám: 155, 24 óra múlva lockdown

Ma sem vidámak a hírek, 40 új eset van és mostantól a valószínűsíthető eseteket is beleszámolják a napi „eredménybe”, így most 155 coronavírusos esetet jelent az ország a WHO-nak. Ezen kívül 4 eset már biztosan helyi fertőzés (community transmission) és nem külföldről hozta valaki, ami sajnos elég rossz hír. A jó hír, hogy 12 személyt gyógyultnak nyilvánítottak és továbbra sincs halálos áldozata a járványnak. Összesen töb mint 8300 tesztet végeztek el.

Miután holnap (szerda) éjféltől a vészhelyzeti szint 4-re emelkedik, és a nélkülözhetetlen szolgáltatásokon kívül mindennek be kell zárnia első körben 4 hétre, volt egy kis zűrzavar, hogy mi is nélkülözhetetlen igazán. Ez mostanra letisztulni látszik és a kormány kiadott egy listát, hogy mi maradhat nyitva, a többieknek roló.

A kedves lakosságnak kötelező elszigeteltségbe kell vonulnia, vagyis mindenki otthon marad a valagán – hacsak nem kell a bolba mennie valamiért. Úgyis ki kell pihenniük a pánikvásárlás fárdalmait. Az otthonmaradás még nem kijárási tilalmat jelent, el lehet menni sétálni meg a bankba, de szigorú szabályok lesznek mindenhol, korlátozott számú vásárlók egyszerre meg ilyesmi.

A közösségi közlekedés erősen korlátozva lesz és csak azoknak áll majd rendelkezésükre akik nélkülözhetetlen munkát végeznek – nekik viszont nem kell majd fizetni érte. Péntek estig járnak a belföldi repülők. Többezer kiwi rekedt valahol a világban akik nem tudnak hazajutni a lezárás előtt, nekik konzuli segítséget nyújt az ország, ha tud.

A parlament beszünteti az ülésezést, az iskolaszünetet előrehozták, hogy beleessen a karantén időszakba, hivatalosan szükségállapot lesz, de hogy a kormánnyal ne szaladjon el a paci, lesz egy ellenőrző bizottság, hogy utólag elszámoltatható legyen a kormány a válsághelyetben hozott intézkedések miatt.