Mit nyomtatok? – https://shieldsup.org.nz/

Main image

Amit mindenki más is nyomtat. Hetek óta gyártják a makerek otthon a face shieldeket az egészségügyi dolgozóknak, rengeteg közösség alakult világszerte, hogy hatékonyan termeljenek és juttassák el a cuccot azoknak akiknek szüksége van rá.

Ha már van itthon 3D nyomtató, gondoltam én is segítek, fogtam a Prusa designjét és nekiálltam. Rendeltem átlátszó műanyag lapokat az arc elé kerülő részhez meg gumit amivel a fejre lehet rögzíteni az egészet. Aztán rájöttem, hogy úgyis csomóan biztos szívesen segítenek és az itteni szomszédolós szociálmédia izén megkértem a környékbelieket, hogy ha tudnak, segítsenek. Nem meglepő módon az emberek csomó gumit szedtek össze otthon és tették ki a postaládájukba, hogy felszedjem, meg rendeltek a boltból a címünkre, nagyon kedves és segítőkész volt mindenki.

Aztán ugyanazon a platformon gyorsan megtalált egy ipse, aki a https://shieldsup.org.nz/-nek valami szervezője, hogy csatlakozzak inkább hozzájuk, mert ők már két hete szervezik magukat és nyomtatnak, mint a vöcsök. Ráadásul összeraktak egy adományoldalt is, ahol pénzt gyűjtenek nyersanyagra, meg egy helyes kis megrendeléskezelőt, ahova beérkeznek az igények a mindenféle egészségügyi intézményektől.

Megszervezték a nyersanyagbeszerzést, részben a már befolyt hatvanezer dollár adományból, részben saját erőből, részben szponzorok felhajtásával, úgyhogy ha elfogy a filament vagy a gatyagumi, akkor csak jelenteni kell a megfelelő slack csatornán és az ember pár napon belül újabb feldolgozható cucchoz jut.

Mostanra közel ezer 3D printer dolgozik a maszkokon az országban, ötezer darab már orvosok, fogorvosok, ápolók, idősotthoni gondozók, mentősök, kórházak kezébe került, és folyamatosan jönnek újabb igények a gyerekkórháztól, szülésznőktől, gyógyszertári dolgozóktól, stb.

Az itteni dokik rábólintottak egy olyan maszk verzióra amely jóval gyorsabban nyomtatható, mint a Prusa-féle amivel indultam, úgyhogy viszonylag termelékenyen lehet dolgozni akár egy printerrel is, de persze vannak megszállottak, akik a bezárt iskolából hazavitték a printereket és most a garázsban futtatnak print farmot és százával nyomtatják a motyót.

Nyilván előbb-utóbb valaki csinál egy szerszámot és akkor lesz fröccsöntött keret, amit ipari méretekben lehet gyártani, de egyelőre nem tartunk ott, úgyhogy a szerkesztőség kis maszkösszeszerelő manufaktúrává változott és a húsvéti szünetben összerakjuk azt a mennyiséget amit nekem kell legyártani és leszállítani. Aztán folytatjuk amíg van filament meg minden más, vagy azt nem mondják a fehér köpenyes emberek, hogy elég.

2 hozzászólás “Mit nyomtatok? – https://shieldsup.org.nz/” bejegyzéshez

  1. Ez nagyon rendes tőled. Jó, amikor így emberek összeállnak.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.