gasztro – stefánia vagdalt zátonylakó módra


Mai konyhai varázslatunk a címben is jelölt kaja, stáljucisan nézzük elébb miből hebrebákoltam:


– 1 kiló darált marhahús

– 1 kiló darált bárányhús

– 1 csomag újhagyma

– 2 fej hagyma apróra vágva

– 6-7 gerezd fokhagyma incifincire vágva

– 6 tojás (4 főzve, 2 a masszába keverve)

– 5-6 szelet napon szárított paradicsom felkockázva

– fél kiló apróra vágott gomba

– fűszerek (só,bors, koriander, petrezselyem amit kifelejtettem)

– zsemlemorzsa

– 2 tejbe áztatott kenyérszelet

– anyu aki okos tanácsokat ad szkájpon

– 3 üveg sör


(most jön a kedvenc részem, a szakácskönyvek többesszám első személye)Tehát, a húsokat egy nagy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos masszírozás mellett hozzáadjuk a hagymákat és a gombát. Alaposan összegyúrjuk, kicsit hagyjuk állni, amíg megisszuk az első sört. Tekintettel a magas külső hőmérsékletre, egy negyed óra után belekeverjük a szétmorzsolt kenyeret, eldolgozzuk, majd utána két tojást ráütünk, azt is belegyurmázzuk, közben elkezdjük a rendszerbe juttatni a zsemlemorzsát. Amikor az állaga kezd masszívabb lenni, akkor pihentetjük ( második sör!) majd átgyúrjuk, közben ha kell, további zsemlemorzsákat szórunk bele. Ezzel a massza kész is van.

Fogjuk a főbérlő legnagyobb tepsijét, amit beköltözéskor már elmosogattunk, tehát soha többször nem kell, majd kibéleljük alufóliával alaposan. Az alufóliát kissé beolajozzuk, hogy ne nyikorogjon, majd az olajos fóliára zsemlemorzsát szórunk jelszésszerűen, és a kétfelé választott massza egyik feléből rudat formálva a zsemlemorzsára hengerítjük. A négy előre megfőzött tojásból kettőt lélekben felkészítünk, hogy a húsrúdba kerülnek, majd helyezzük is őket óvatosan a masszába, hogy ne látszódjanak ki. Ha ezzel megvagyunk, akkor a massza másik felével – és a maradék tojásokkal – is járjunk el hasonlóan, majd mindkét rudat borítsuk be zsemlemorzsával, hogy szülőhanzánktól távol se maradjunk menzafíling nélkül.
Ha ügyesek voltunk, akkor a massza nem folyik szét, hanem áll, mint cövek a hideg vízben. Öntsünk mellé kicsiny olajat, egy kupica vizet, majd fedjük le alufóliával, hogy a hőkezelés során főzés is legyen, ne csak sütés. ( Ne ijedjünk meg, ha kis levet ereszt, mi is eresztünk, ha felhasználjuk a recept összes sörét. Oppardon! )


30 perc energiaközlés után nézzünk rá a rudazatra, hogy megváltozott-e a színe, ha kivilágosodott, akkor vegyük le a fóliát, és süssük tovább, (most következik a harmadik sör!) amíg kész nem lesz. Szerencsés esetben a végeredmény egy kellemes állagú vagdalt lesz, amely jól szeletelhető, nem száraz és ízében gazdag. Ez igazi bevándorlókaja, mert a hozzávalók értéke nem éri el a 15 dollárt, ellenben tisza, egészséges hozzávalókból van, és hárman a gyerekkel nem eszünk meg két kiló húsból fasírtot egyszerre. (magas spórfaktor!)
Jó étvágyat, jó szurkolást!

(kéretik nem okoskodni a széteséssel kapcsolatban, elügyetlenkedtem, mentségemre szóljon, hogy ilyet most csináltam először)

4 hozzászólás “gasztro – stefánia vagdalt zátonylakó módra” bejegyzéshez

 1. fűszervájz:
  1. A wuszterszósz minden kóser fasírt alapja.
  2. Római kömény + gyömbér igazi gettóízt kölcsönöz
  3. Mediterrános jelleg a fahéjtól, szerecsendiótól adódik, ha igény merül fel.

  Fasírt Phd-t ma már csak némi vörösbor hozzáadásával lehet szerezni.

  Egyszerűen felfoghatatlan, hogy bírtad úgy összetákolni, hogy egyből szétessen. (ez nem okoskodás – mi sem áll távolabb tőlem -, hanem mélyről jövő szörnyűlködés)

 2. kedves herr spitz!

  KABBE :)))

  de a berti wuszter szószt felírtam, next tájm kiporbáljuk, a gyömbér meg pont az amiből nem tudom melyiket kell venni és látom a kínaiakat, hogy a gyömbéresládáknál 10 percet kell válogatni…

 3. Hello Pappito, megörvendtem a zátonylakó első receptednek, és el is akartuk késziteni, csak a számitásba egy kis hiba csúszott, ugyanis lehet, hogy zátonyföldön a világvégén van bárányhús, mert állitólag nyár van arrafele, de itt a másik féltekén a hópelyhek között most kimondottan nyema bárányhús, hacsak áprilisban nem lesz. Úgyhogy szeretném megkérdezni, hogy a bárányhúst mivel lehetne behelyettesiteni ? Gondolj most a nem zátonylakó magyar tesóidra is, köszi :-))

 4. bárányhús egész évben van itt, de szerintem otthon is van, csak vadászni kell rá.
  de ha bárányka nincs, a marha/disznó vegyes is fincsi

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.