Gasztro – csirkemell filé hagymaágyon

Ma ismét voltunk állati tetemekért, mert a fagyasztó teljesen kiürül, így kénytelenek voltunk feltölteni alaposan. A beszerzés eredménye soksok finom husika meg zöldségek, húsügyben megint elvagyunk egy darabig. A húsok darabolása-sarabolása után direkt elölhagytam egy jól megtermett csirkemellet, ebből készült a címben is szereplő takarmány.

A serpenyőbe vajat dobtam, abba rozmaringot, majd ezen a vajon megfonnyasztottam 5 felvágott újhagymát és egy fél fej, apróra kockázott lilahagymát, amit itt vöröshagymának hívnak, de hát mit tudnak ezek ahhoz. Egy kis, karikára vágott paradicsom is beleugrott. Amikor már majdnem félig kész volt a hagyma, akkor az előre sózott-borsozott-korianderezett melleket rátettem a piruló hagymára.

Amikor az első páros elkészült, akkor kiszedtem a hagymát egy külön tálkába és a helyére tettem a többi mellhúst. Pár perc alatt megvan az egész, közben elkészült a rizs ami picit nedvesebbre sikerült a menzainál, de ez az élvezeti értékéből nem von le semmit. (lásd még: a termék felületére a kakaóvaj kicsapódhat, de ez a termék élvezeti értékét nem befolyásolja – ahogy anno a macskanyelv dobozára volt írva) Sajnos nincs megfelelő edényünk, hogy szép rizstornyot csináljak, kissé csáléra sikeredett.

A fűszeres-vajas hagyma és a húsból kisülő lé nagyon kellemes, lágy ízt adott, mellé a kicsit semlegesre főzött rizs pompás harmóniát biztosított éhes kis családunk ízlelőbimbóinak. További gasztronómiai remekművek is jönnek, mert túl vagyunk pár kisérleten halügyben (tarakihi paprikás lisztben – Adrienn ötlete után) és még van pár saját écánk kajaügyben.

Jó étvágyat!

12 hozzászólás “Gasztro – csirkemell filé hagymaágyon” bejegyzéshez

  1. Szia Pappito!

    Mindig élvezettel olvasom gasztronómiai írásaidat. Azonban folyamatosan elkövetek egy „kis” hibát. A legelső gasztro publikációk alkalmával meglehetősen éhinséges állapotban kezdtem bele az olvasásba, de korrigáltam a kezdő gyermekbetegségemet. Ezt követően már nagy rutinosan csak ültem le olvasni, ha előtte megalapoztam azt (aktuális időbeosztásnak megfelelően étkeztem). Most azonban minden elővigyázatosságom és előkészületem kudarcba fulladt. Ugyanis, alig telt el 20 perc az ebédemet követően, de máris szörnyű éhinség lett rajtam úrrá! Nem tudnál adni egy harit abból a csirkéből?

    További jó étvágyat,

  2. Tengeri halat mondok neked, hogy kísérletezz. Úgynevezett „striped ass, sorry, bass” nevű halételt tanultam New Jerseyben.

    Egy bögre prézliben elkeversz friss metélőhagymát, apróra vágott újhagymát, bazsalikomot, apróra vágott petrezselymet, két-három gerezdnyi fokhagymát, meg egy kis cayenne bors vagy sima borsot. A halat enyhén besózod, és mindenhol bekened olivaolajjal. Utána jó alaposan rálapogatod a prézlis cuccot, és felemeled hogy a porózus részek lepotyogjanak róla. Hűtőben pihenjen 1 órát.

    Utána sütőben közepesnél picit erősebb lángon 20-25 percig sütöd, amíg meg nem barnulgat és vadító illatokat nem ereget.

    Egyben kell sütni a filét, én fogtam! 29 inch volt csak úgy mondom.

    Evés előtt jól nyakon kell spriccolni citrommal, és én hagymás-rukkolás-mangós-diós iceberg salátával tálaltam.

  3. Szia Yda!

    KÖszönöm a méltató sorokat, lesz még gasztó poszt, ne félj 🙂

    Sajna a csirek elfogyott, de tele a fagyasztó fonomabbnál finomabb takarmánnyal 🙂

  4. Immacolata!

    Kösz a tippet és egyben gratulálok a 29 inchhez, az már tekintélyes!

    A recipét pedig ki fogom próbálni, bár egyelőre nem saját pecálású halacskával.

  5. Sziaztok!

    Ha ezt így folytatjátok nem merek étgyomorral blogot olvasni, vagy csak kiadós bekajálás után! 🙂
    Mi is hasonlót szoktunk csinálni mint te Papito csak a húsit kockára vágjuk és gyömbér meg balzsam ecet kerül még a wokba, aztán fedőt rá és párolni majd amikor kezd puhulni a hús akkor egy kis szójával besüriteni szósz jellegűvé! Még egy kis párolás és kész is! Köretnek meg jázmin rizst szoktunk csinálni natúrba vagy mazsolával. Hű éhes is lettem! Szép napot!

  6. he he egyforma tuzhelyunk van 🙂
    A kajat kiprobalom, ha elfogyott a borsofozelek.

    /illetve ez a tuzhely dolog nem olyan vicces, mert mindig beesik valami a fozoize ala. Viszont tok jo otlet az alufolia, en is bevezetem, mert utalom sikalni azt a talcat, vagy mit.

  7. Hettie!

    Nekem kicsit fura ez a tűzhely, de egy helyi erő már elmagyarázta, hogy az normális, hogy neked át kell nyúlkálni a fővő dolgok felett a gombokhoz, mert így a gyerek nem éri el és nem tudja felgyújtani a házat. Hát igen.

    Viszont a fólatálca a cucc alá az zseniális, és fillérekbe kerül és pont tűzhelyhez való, nem házibarkács, kókányolt szar. A hivatalos neve (ami a dobozán van) „element liners” és tűzhelymárkák sorára van pont jó méret. Így pár hónap után, amikor már okádékul néz ki, akkor kiveszed, teszel bele friss-tisztát és 3 dollár volt…

  8. Ha a gombokat esetleg a fozolapok melle tennek, akkor se a gyerek nem erne el, se atnyulkalni nem kene a meleg cuccok folott. Lehet hogy be is adom a szabadalmat:-)

  9. hobe, micsoda innováció lenne 🙂 sose volt még ilyen a világon 🙂

  10. utananezek ennek az element liner dolognak, bar hat evig nem talalkoztam vele, de ha Uj-Zelandon van, akkor talan itt is… bar az elozo ket tuzhelyem modernebb volt. Mondjuk nincs erre se panaszom es most mar az also talcat se kell sikalnom

    illetve meg egyszer 🙂

    Hobe, anyukamnak ilyen tuzhelye van, ugyhogy keso 🙂

  11. Ötletet adtál, úgyhogy ma a sütőben a csirkedarabok jól befűszerezve, karikára vágott hagymákon sültek, szalonnadarabkák kíséretében. Hagymaágy rulez.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.