Választási értesítő

Idén választások lesznek a zátonyon, úgyhogy mocorog a politika, bár ezt csak blogokból és a híradóból venni észre, halk ígéretek suhannak el, picit több a politikis jelenlét a rendezvényeken, és gondolom masszív háttéralkuk kötődnek. A Labour valószínűleg bukik és jön a National vezette koalíció. Vagy nem.

A kedves választópolgárok hetek óta nézik a tévében, hogy nemsokára megérkezik a feliratkozós levél a postaládájukba, és, hogy mit kell vele csinálniuk. Én is kaptam ilyen levelet, bár velem lukra futottak, hiszen nem szavazhatok itt, de sebaj, azért nagyon civilizáltan csinálják.

Mivel vettem autót, a nevemcímem tudja a hatóság, a szép levélben van a feliratkozó lap, meg kitöltési útmutató.

“Kedves Név!

Idén parlamenti választások lesznek, és fontos, hogy pontosan feliratkozzon a szavazásra. Adataink szerint Ön még nem iratkozott a fenti címen.

Amennyire fontos, hogy feliratkozzon, annyira próbáljuk egyszerűvé tenni önnek a feliratkozási lehetőséget. Kérjük töltse ki a mellékelt nyomtatványt, írja alá, írjon rá dátumot és adja fel a mellékelt válaszborítékban.

Amennyiben bármilyen kérdése volna, vagy nem biztos benne, hogy jogosult szavazásra, hívjon fel.

Várjuk feliratkozását, amennyiben beérkezik, visszaigazoljuk.”

Az űrlap 4 szakaszból áll, első a személyes adatoké, születési idő, lakcím, és annak tisztázása, hogy az ember Maori-e, mert ha igen, akkor a Maori helyhatósági választásokra is ezzel a papírral iratkozik.

Második szakasz az, hogy istenbizony jogosult vagyok, jól töltöttem ki a papírt és ez itt az aláírásom.

Harmadik szakasz azt hivatott tisztázni, hogy újzélandon élek-e vagy sem, ezt csak annak kell kitöltenie, aki egy hónapon belül költözött és/vagy nem itt él.

A negyedik szakasz a legmókásabb, ezt csak akkor kell kitölteni, ha háziónknak nincs házszáma vagy az utcának nincs neve. Kapunk egy nagy üres részt, ide kell rajzoljuk a térképet, hogy hol is lakunk (északi irány megjelölve) és kisebb kitöltendő mezőket, például: “az utca önnel azonos oldalán lakó legközelebbi szomszédainak neve” meg “az önt megelőző lakó neve (ha tudja) kérjük jelezze, ha a ház most épült

Gondolom a népség nagyrészének csak az A és B pontokat kell kitölteni, a mellékelt tájékoztató pedig maoriul is tartalmazza a tudnivalókat, ráadásul van rajta ingyenesen hívható információs vonal, meg mindenféle cím, ahol tájékozódni lehet. No és itt vannak a kizáró tényezők. Nem szavazhat aki:

– újzélandi állampolgár de nem volt itthon 3 éve (külszolgálatos katonákra nem érvényes)
– állandó tartózkodási engedély birtokosa aki nem volt itthon 12 hónapja
– aki el van tiltva

Mindenki másnak viszont kötelező feliratkozni, ennek elmulasztása esetén 100 dollár bünti jár, ha ezután se iratkozik a pógár, akkor 200 dolcsi.

Az aranyos rész a kitöltési útmutatóban, hogy “mi történik az adataimmal?” A válasz egyszerű, az így adott adatok nyilvánosak, bárki beléjük tekinthet, a választási hivatal kiadhatja őket, ideértve a kort, lakhelyet, tudományos-, egyészégügyi kutatás céljaira, pártoknak, parlamenti képviselőknek és a bíróságok esküdt-toborzó részének.

Természetesen, ha családunk biztonságát veszélyezteti ezen adatok nyilvánosságra hozása és ezt bizonyítani is tudjuk (rendőrség, ilyen tartalmú bírósági végzés, stb. Csak úgy bemondásra nem megy) akkor kérésre kivesznek minket a nyilvános listáról és az adataink sötétben maradnak..

Érdekes az egész, de főleg rém egyszerű, 10 mező kitöltésével 5 perc alatt feliratkozhatunk, így az állam mindig tudja hol lakunk, és persze szavazunk is.

3 hozzászólás “Választási értesítő” bejegyzéshez

  1. Na ettől az uniós Security Supervisornak és az ombudsmannak égnek állna a haja. 🙂 Kicsit másképp értelmezik a személyes adatok védelmét.

  2. Nekem nagyon tetszik ez a kütyü! A Sony nem normális cég ezt mindig tudtam! 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.