Akoranga station

A tömegközlekedés örvendetes fejlődésnek indult a körzetünkben, egyre több busztársaság egyre több buszát látni, és az északi buszútvonal is egyre népszerűbb. Annyira komlyan vették a dolgot, hogy az autópálya dugóit egy rém egyszerű módszerrel oldották fel a buszok számára, építettek egy párhuzamos autópályát, kétsávost, csak a buszoknak. Ezen több hasonló kinézetű állomás épült, innen indulnak és ide érkeznek a north shore mindenféle buszai.

Az autópályára vezető Akoranga Drive elhalad az AUT kampusza mellett, ezen is jár busz, de az igazán klassz, hogy a kampuszon keresztülsétálva elérhetjük az Akoranga Station nevű buszállomást. Már az egyetemi területen sétálva is jópofa dolgokat láthatunk, például az egyetemi könyvtár épületét vagy egy golf-edzőtermet. Meg a fletcher következő építkezését.

A kampusz egészen az autópályáig tart, a peremén egy mesterséges és fedett deszkaösvény kanyarog végig, amely a buszállomásra vezető, az autópálya soksok sávja felett áthaladó zárt üveghídban végződik. Mondjuk az itteni esőktől a fedél nem nagyon véd, de nyáridőn kényelmesen megóv a tűző naptól és a magas UV sugárzástól. Kellemes rajta sétálni, magától értetődő módon kerekesszékkel is lehet közlekedni rajta, ahogyan a buszállomáson is. No, meg bringával, amiről csak a hídon kell leszállni.

Az állomás teljesen el van választva a pályától, nem is hajthat be más, csak a buszok, a két fő része között is kishíd van, szörnyen biztonságos, világos és szerintem szép is, bár nincs agyoncsicsázva. Nem is kell, nem is ez a cél. A cél az, hogy az egyetemisták a busztól be tudjanak sétálni az oskolába anélkül, hogy szintben keresztezniük kellene forgalmas közelekedési útvonalat. Van benne lift, kerékpárparkoló és kerékpártároló is, amely kétdolláros érmével üzemel. (ha mész a bringádért, akkor visszakapod a pénzikéd, mint a bevásárlókocsiknál, a buszra nem lehet felvinni bringát csak összehajthatót).

Délután négy körül voltunk arra sétálni, ahhoz képest elég üres volt az állomás, akár mondhatnánk néptelennek is, de azért 1-2 lézengővel összefutottunk. Ellenben az egész tiszta, rendes, nincs se összetörve, se összefirkálva, minden tájékoztató tábla megvan, szóval egyben van az egész. És persze a töküres állomáson minden standnál van utatájékoztatás, hogy mi indul mikor. Nagyon klassz kis pályaudvar.

 

Itt egy található egy leírás az építkezésről (pdf) és itt pedig egy másik képgyűjtemény.

%d bloggers like this: