Kiwi ikonok – NZAA (autóklub)

Kicsit zavaró, hogy az NZAA betűszót ki mindenki használja, ideértve az újzélandi amerikai társaság-ot, az anonim alkoholistákaterdészeket, könyvelőket, sőt az újzélandi régészeti társaság-ot is. Ez persze nem jelent semmit, ha itt az ember aszondja AA, akkor mindenki tudja, hogy az autóklubra gondol.

1903-ban, egy szépnevű aucklandi sebész (Dr George Thomas Humpfrey de Clive-Lowe) 20 másik autómániással megalakította az Auckland Automobil Szövetség nevű klubot, létehozva a zátony első autós társaságát. Az ország többi részén is gombamód szaporodtak a hasonló szövetségek, az ezt követő években számuk 14-re nőtt. A kor álmodozói voltak, a kutya se vette őket komolyan amikor azt mondták, hogy az autó le fogja cserélni a lovakat és hétköznapi szállítóeszközzé válik majd.

Az első autóstérképet 1924-ben adták kis és a klubtagoknak ingyenes volt. Az ezt követő évtizedekben a friss térképeket rendszeresen postázták a tagoknak, ez a szokás máig megmaradt, csak kibővült az évente frissített országos Bed&Breakfast, szálláshelykatalógus és tematikus térkép kiadványokkal.

1964-ben létrehoztak egy irodát Wellingtonban, amelynek az a feladata, hogy az autós érdekvédelmet a politika közelében végezze. Mára az AA tevékenyen részt vesz az autósok érdekeinek képviseletében, hatással van a közelekedést érintő törvények kialakítására, komoly lobbierő. A nyolcvanas években a 17 regionális AA szervezet összeolvadt és létrejött az NZAA. Ennek központja 1991 óta Aucklandban van, innen irányítják a leányvállalatokat, franchise partnereket, az egész vállalatóriást, ami igen szerteágazó tevékenységet folytat a hatalmas, Albert street-i irodaházból.

2003-ban, amikor a szervezet éppen centenáriumát ünnepelte, a tagok száma elérte az egymillió főt, 2007-ben pedig az egymillió kettőszázezer tagot is meghaladták. Ez elég szép teljesítmény egy 4.2 milliós országban, azt hiszem.

Az AA tagja a  Fédération Internationale de l’Automobile (FIA)-nak és a Alliance Internationale de Tourisme szervezetnek, így tagjainak sok külföldi országban képes útmenti segítséget, szolgáltatásokat és kedvezményeket biztosítani. Mára az autóklub nem csak autóklub, hanem egy roppant sokrétűen és szerteágazóan működő vállalatbirodalom, az egyszerű sárgaangyal szolgáltatáson kívül ma már általános biztosító, utazási iroda, és pénzintézeti részleg is van.

A szolgáltatások között a sárgaangyal a legnépszerűbb, de felsorolni is nehéz mi mindent nyújt a tagoknak a szervezet. Mivel a hosszú évek során iromba nagy adatbázisokba szedték össze a járművek adatait, most tudnak használtautó előéletet vizsgálni, és értéket/állapotot felbecsülni vásárlás előtt. Emellett nyújtanak aktuális forgalom információt, percenként frissülő webkamera képeket, működik egy – egyelőre –  bétaverziós térképszolgáltatás, de házhoz is jönnek km-órát hitelesíteni, van országos szervízhálózatuk, ahol wof-tól a motorcseréig bármit elvégeznek, és a portáljukon a tagoknak mindenféle információkkal kedveskednek, az autótesztektől a fenttartási költségek számításán át, a hasznos vezetési és autótartási tippekig. Az AA-nál lehet jogosítványt is szerezni és az ehhez szükséges tanfolyamokat elvégezni. Klubtagoknak okos lehetőség, hogy emailban figyelmeztettessék magukat ha lejár a kocsijuk regisztrációja vagy műszaki engedélye, hogy időben elmenjenek megújítani ezeket. Az igénybevett szolgáltatásokat amolyan smartkártya módjára pontokkal jutalmazzák.

Hatalmas cégmammut lett az AA, viszont működik, ráadásul én 69 dollárzokért lettem egy évig tag, (ha még rádobok 45-öt, akkor lehetek AA+ ami mégsokkaltöbb szolgáltatást nyújt) ami nem egy egetverő összeg és kapok is érte valamit. Nem beszélve az online részről, ami egy ekkora cég esetében általában katyvasz szokott lenni, de az autóklubé nem az, jól működik, a tagságomat is interneten intéztem öt perc alatt.

.

30 hozzászólás “Kiwi ikonok – NZAA (autóklub)” bejegyzéshez

  1. Na jó-jó, de élményt, azt nyújt az NZAA???

    Idézek:

    „A Magyar Autóklub most a két élményt egyszerre nyújthatja Önnek. Sőt, az egyiket garantálja is. Ha ugyanis ezen sorokat olvassa, egészen bizonyosan a klubtagunk, vagy az lesz. Vagyis nyert! Biztonságot és egy szakértő csapatot, amely számos szolgáltatással és termékkel áll a rendelkezésére, ráadásul nyerhet egy személyre szóló ajándékot is.”

  2. Ah, jó öreg AA. Itt is működik, évente küldenek új térképet és szálláslistát, egyem a szívüket.

    Képzeld, a turbo timert meséltem az uramnak, kiderült, hogy az angoloknál-íreknél be van tiltva…

  3. Imma, lelkem, 69 dollár és még élmény is kell?

    (egyébként pedig dühítően nyújt a nyüves, bemégy az irodájukba, bármelyikbe és mosolyognak. biztos habpatronoznak műszak előtt, vagy nem tudom, de tényleg ilyenek, mind. fura)

    majd mesélek, mert ráfordulok a jogsitémára 🙂

  4. a turbótájmer gondolom környezetvédelmi okokból van betiltva, ahogy svédországban sem melegítheted a motort a ház előtt.

    (ez jogos egyébként, mert a hideg motornál van a legynagyobb károsanyagkibocsájtás, legmagasabb kopás, stb. jobb elindulni és a hűtővíz üzemi hőmérsékletre hevüléséig óvatosan járni és nem taposni a gázt ész nélkül)

  5. No, egyébként nekem egyáltalán nem pozitívum hogy térképeket küldözgetnek. Küldjön inkább egy linket az e-mail címemre:)

    Szóval remélem van olyan opció, hogy „please do not spam me mate” – a Budapest Banknál ezt egy év alatt sem sikerült elérnem.

  6. Nem tudom, mi az indok, de hogy írek és környezetvédelem – ne kacagtass… azt sem tudják, eszik-e vagy isszák 🙁

  7. Learn your own Mother Tongue, first lessoon:

    „iromba” means „cirmos”.

    Send 5 USD or equiv. to my account, thx.

    ZöPö (az otromba pajdagágász :-))))

  8. „franchise partnereket,” ez mit jelent? kis AA-kat vagy mit? Ezek szerint gazdasági vállalkozásuk is van? Attól lettek nagyok?Nem értem, még sosem láttam autózok szövetségét, amelyik az az autósok érdekeit szolgálta volna, ez eddig eszembe se jutott. Egy dolgot tudtam – a sárga angyalt, de ezen kivül mi van még?
    Imma néni bevallom az idézetből nem értettem egy szót sem, milyen konkrét dologról szólt, vagy az csak még ezután jön?

  9. Amúgy nekem az Albert street-i AA-ban volt először benetton élményem odakinn, hogy miután mosolygós Gayatri-val indrishül közös erővel kitöltöttük a jelentkezési lapot, átküldött kedves arcú Chen-hez, akinél pedig chinglishül biztosítást köthettem.

  10. Zöpö, köszi, komoly tévedésben voltam eddig. Most utánanéztem és igazad van.
    Az a helyzet, hogy az „iromba” egész egyszerűen túl jó szó ahhoz, hogy azt jeletse „cirmos”. Lingvisztikai pocsékolásnak érzem.

    ész megáll

  11. kmeduza, a franchise partnerek azok kis cégek, akik nyújtanak AA szolgáltatásokat a népnek. Így az AA-nak nem kell boltot nyitni ott, hiszen a francsájzpartnernek már van, és fizet jutalékot az ott eladott szolgáltatásért, vagy valami ilyesmi.

  12. kmeduza,

    csak gondoltam a mate szóval megzélandosítom a mondatot. A lényeg hogy „lécci ne szpemmelj” vagyis ne küldj nekem kéretlen levelet.

    Télleg utálom a tonnaszámú drága printet amit vagy kidobok vagy bontatlanul viszem az első hulladékudvarba…

  13. na de Imma drága, amit az AA küld az nem szemét. Térkép amit használsz. A B&B meg accommodation kiadványok meg ingyenesen elvihetők az AA boltokból, nem sózzák a nyakadba.

  14. Nem használok térképet, pappa.

    maps.google.com használok. Nálam van hsdpa modem, laptok.

    Nem használok telefonkönyvet sem.
    Tévéújságot sem.
    Kéziszótárts sem.
    satöbbi…

    lakatlan szigeten tutter felfordulnék:)

  15. A faszolni igét a rekvirálásra használni legalább akkora lingvisztikai pocsékolás, mint az irombát cirmosként feloldani.

  16. hát én biztos maradi vagyok, de szhatod a hdspa-dat meg a laptopt kinn a dzsindzsába. oda veszöl gps-t vagy térképezel. a térkép mindig megy.

    telefonkönyv ügyben egyetértünk, tévéújságban is, szótár is frissebb a neten. amíg van villany, hehe.

  17. ja, a maps.google.com szerint a mögöttünk levő utca létezik és autóval járható. a valóságban pedig egy sétaösvény hideg vasakkal lezárva.

    nem egy etvasz, de a papíros térképen helyesen van.

  18. Csanád,
    több mint másfél éve olvaslak, annó sokkal szarabb volt odakint a helyzet HSDPA meg internet-ügyben, mint ma. Ahogy itt is sokkal jobb mint egy éve (igaz, még mindig érthetetlen okból két évvel NZ előtt járunk kb.).

    Szóval ha két évet rá tudtam szánni a kitelepülés előkészületeire, akkor már a normális HSDPA adást is ki tudom várni.

    Pappa,
    a maps.google.com sem tökéletes, ahogy pl. a print térképek sem mindig. Nem adok túl sok időt az AA-nak sem, hogy térkép helyett frissítést küldjön a GPS-emhez (amiről szintén regéket hallottam, hogy mennyire használhatatlan – még – a zátonyon.)

    Szóval részemről maradok a papírmentes élet híve.

  19. Muhaha, guglimepsz… 🙂

    Tessen szíves végighajtani, na nem a Stefánián, hanem a Kossuth Lajos Üdülőparton itt:
    http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=47.608058,19.070785&spn=0.01017,0.018539&z=16

    vagy egy kicsinyt kocsikázni a Sziksótónál Szegeden:
    http://maps.google.com/maps?f=q&hl=hu&geocode=&q=sziks%C3%B3s&sll=47.608058,19.070785&sspn=0.010734,0.019312&ie=UTF8&t=h&ll=46.269465,20.017369&spn=0.014032,0.035105&z=15&iwloc=addr

    Tudom, ez nem a guglimepsz, hanem a TeleAtlas sara… :-)))

  20. Ja, igen, „iromba”. Talán, merthogy az „irdatlan”-t és az „otrombá”-t halljuk bele, azért. Valójában az „irdalt”-tal rokony etimológiailag.

  21. Off:

    az iromba szót Magyarisztánba legalább fél tucat jelentéssel hallotam már, de élő ember nem használja „cirmos”-ként, még az Akadémián sem, ezt biztos forrásból tudom. A „faszolni” viszont tényleg a summantani, kéz alatt szerezni, elrekkenteni, kétes úton hozzájutni megfelelője.

  22. a faszolni az k. und k. katonai műszó – vételezést jelent.

    A katona faszolja a menázsit.

    tessenek svejket olvasni.

  23. Bizony, ez német eredetű szó és vételezést, átvételt jelent.
    De pl. a zalai rokonok a „tökölődés” és a „sumákolás” szinonímájaként használják.

    Baky

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.