Kiwi ikonok – Qualmark

A turizmus az ország egyik húzóágazata, olyannyira, hogy még külön minisztere is van, pillanatnyilag a kormányfő, John Key. Amióta a kiwik rájöttek, hogy rengetegen csak azért is hajlandóak idejönni, mert szép a táj, hatalmas energiát fektetnek abba, hogy a legvonzóbb célpontok között tartsák az országot.

A turista azért jó, mert akármilyen csóró, hátizsákos, mezítlábas hippi, pénzt hoz, úgyhogy érdemes minél többet idecsalni belőle, hogy nézegesse a birkákkal dúsított réteket, egyen-igyon, szálláson szálljon meg és hagyjon itt annyi pénzt, amennyit csak tud. Persze a mezítlábasból is jó a minél több, de érdemes olyanokat is ide sikeríteni, akiknek van valamiféle lábbelije, esetleg különlegességekre, egyedi dolgokra vágyik, és persze hagyjon itt sokkal több pénzt, mint a mezítlábasok.

Az állam költ is az ország marketingjére, meg fenttartja a turizmusipari minisztiumot, igyekszik mindent megtenni, hogy minél többen látogassanak ide. Hogy el tudjuk helyezni ezt a számegyenesen: a 2009 márciusával záródó adóévben 21.7 milliárd dollárt költöttek el a turisták. Ennek, a szabad szemmel is jól látható összegből 9.3 milliárd dollárt a külföldi turizmák költötték el itt, (ez a teljes termék és szolgáltatásexport értékének 16%-a!) a maradékot a belföldi turisták. A teljes DGP 3.8%-áról beszélünk, amit a turizmus hoz, amihez még jön egy nagyjából 8.7 milliárd dollár, ami nem közvetlenül, hanem áttételesen köszönhető a turizmusnak. Az ágazatban közel százezer teljes állásnyi ember dolgozik, a a fogalkoztatottak közel öt százaléka, csak áfából bejön vagy másfél milliárd dollár.

A vizsgált évben 32.1 millió vendégéjszakát sikerült összehozni, (és ez jellemzően a nyári szezonban jön össze) az idelátogató, közel két és fél millió turistának, meg a helyieknek együtt. A régi kabarétréfával mondhatjuk, hogy az idegenforgalom bevételei örvendetetsen növekednek.

Ha átgondoljuk a számokat, vagy pláne, ha – mint én tettem – rászánjuk az időt a statisztikai hivatal vonatkozó elemzéseit elolvasgatni, akkor kiderül, hogy igen komoly ágazatról beszélünk, amely egyre több pénzt hoz, érdemes törődni vele, nem csak úgy hagyni csellengeni a turistát eszetlenül. Számos idegenforgalomból élőnek fontos, hogy a turista jól érezze magát, hiszen akkor jön újra, és/vagy másoknak is elmeséli, hogy milyen jó is volt neki, ami megint csak még több pénzt jelent. A szép táj ugyan tényleg roppant vonzó, de a turistát ki kell szolgálni és szórakoztatni kell, az erre kiépült facilitások pedig szeretnék, ha minél több vendég hagyna náluk minél több pénzt. A kiwikben van némi bájos esetlenség, ha a komoly dolgokkal kell megbirkózniuk, de azért általában ügyesek. Kitalálták, hogy megmérik magukat, az a biztos.

Hogy ne lehessen kummantani a méricskéléssel, az állam és a privát szektor összefogott az ügyben, végül is közös az érdek, a Tourism NZ és az Autóklub (amiről már meséltem) tolta össze az íróasztalokat 1993-ban, hogy valami egységes minősítő- és minőségbiztosító rendszert dolgozzanak ki, ez lett a Qualmark, ami mára az ország hivatalos minősítőintézete. Annyira hivatalos, hogy az ország turizmusipari stratégiájában is szerepel (pdf).

Az egész minősítés lényege, hogy a Qualmark jelzéssel ellátott turistacélpont (legyen az bálnanézés, egy gejzír, szállás vagy egy étterem) megfelel a magas elvárásoknak, a minősítést pedig használhatja a honlapján, hirdetéseiben meg a párnahuzatokon, ha akarja, a turista pedig tudja, hogy itt minőségi szolgáltatást kap a pénzéért.

A minősítés 1-5 csillag között mozog, számos kategóriában, szállás, közlekedés, sport, élmény, szolgáltatás, mind-mind minősíthető, és mivel mindenkire ugyanaz vonatkozik (természetesen nem ugyanaz vonatkozik egy backpackersre, mint egy hotelre), egy négycsillagossal sokkal jobban fog járni a turista, mint egy egycsillagossal. A minősítést a szolgáltatást nyújtó kell kérje, ez önkéntes, nem kötelező, a megkapott licenszig viszont igen hosszú út vezet, a csillagokat nem osztogatják csak úgy, meg kell dolgozni érte.

A Qualmark kiváló marketingeszköz is, a licensszel rendelkezők közöt kereshetünk magunknak kedvünkre valót, vagy akár a térképen tájegység szerint licenszelt lehetőséget, és persze a mindenféle turistaorientált szolgáltatások honlapjain is felfigyelhetünk arra, hogy minősített szolgáltatóról van-e szó – és most gondoljunk a poszt elején említett számokra… nem mindegy, hogy az a rengeteg turista mind keres-e magának garantált minőségű kalandokat. Ahol a fekete-sárga logót látja, ott biztosan nem jár rosszul.

8 hozzászólás “Kiwi ikonok – Qualmark” bejegyzéshez

  1. Érdekes rendszer. (A 32 vendégéjszaka az nyilván millióban mérendő, igaz?)

  2. az elsó bekezdéssel akartam vitába szállni, felhívva a figyelmet, hogy a kavbojok itt is pont szarnak a turizmusra.

  3. ebben igazad is van, csak a poszt arról szól, hogy aki nem szarik az hogyan minőségbiztosít. legalábbis nekem úgy tűnik.

  4. Jó, de ne hagyd figyelmen kívül, hogy van olyan olvasód is, aki csak az első bekezdését olvassa el a cikknek, aztán mindjárt beledumál, pedig nem is kérdezték 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.