Autós adminisztráció

 

Volt ugyebár nekünk az a szép almazöld-metál nissanunk, amit januárban olyan könnyelműen megvettünk a piacon. Használtuk, elfáradt, eladtam, elvitték, csak a két rendszám maradt belőle. Mivel így a központi központ szerint az autó forgalomban van, kell utána fizetni regisztrációt, amit én nem szerettem volna, különös tekintettel arra, hogy azóta az autóból szerintem hétezer darab sörösdobozt készítettek.

Most leírom lépésről-lépésre, hogy hogyan megy az ilyesmi itt a zátonyon, az adminisztráció folyamatát, melyik hivatalokat kell felkeresni, meg mindent:

Először is, ahhoz, hogy kivonathassunk egy járművet a forgalomból, nálunk kell legyen a két hatósági jelzés (rendszám), annak igazolása, hogy – amennyiben a jármű üzemanyaga nem a vásárlás helyén adózik – be van fizetve a Road User Charge (ezesetben szükségünk van egy hiteles kmóra állásra), az a papír amit a LandTransport küldött az autó átíratása után*, valamint egy olyan okmány, amellyel igazolni tudjuk, hogy mi saját magunk vagyunk, nem pedig valaki más.

Ha mindez megvan, akkor fogjuk magunkat (és a fentieket) és beballagunk a legközelebbi LandTransport irodába, vagy egy ügynökségre, mint például az AA. (mivel a rendszámot le kell adni, ezért a posta erre az egyre nem alkalmas) Itt kitöltjük alaposan az MR15 nyomtatványt, amely azonosítja a járművet (motorszám, alvázszám, rendszám) valamint minket, megjelöli a kivonás okát (ez mindenféle lehet, a lopástól a totálkárig), majd a pultnál a nénibácsi összenézi az adatokat a központi központ adataival, és ha minden egyezik, akkor lepecsételi a papírt, elveszi a rendszámot és szép napot kíván.

Hősünk esetében ez a takapunai AA irodában, 7 perc 31 másodpercig tartott (mértem!) ebből 5 perc volt kb, amíg kitöltöttem a papírt (ki kellett néznem a másik papírból* a motorszámot meg az alvázszámot), a többi pedig, hogy a néni ellenőrizze a dolgot és elvegye a rendszámot a hónom alól. Mivel a nissan benzinges volt, ezért nem kellett rá RUC-ot fizetni, így elmaradásom sem lehetett, tehát a forgalomból kivonás nem került pénzbe

Az már csak hab a tortán (meggy a habon, sőt csokireszelék a meggyen), hogy emlékeztek arra, hogy most csináltam jogsit és megkérdezték, hogy hogyan sikerült, ezután örültünk együtt, hogy milyen ügyesen levizsgáztam, megdícsértek szépen, veregettük egy kicsit a vállamat.

 

*= amikor az egyszeri izélandi vásárol egy járművet, akkor az átiratás után (NZD 9.20) kb. egy héttel érkezik postán egy levél a LandTransporttól (Ikiiki Whenua Aotearoa), benne az MR3 becenevű nyomtatvánnyal, hivatalosan “certificate of registration”  amely az alábbi információkat tartalmazza (a nissan esetében):

 

 • jármű gyártója (nissan)
 • modell neve (bluebird)
 • gyártás éve (1990)
 • motor űrtartalma (1974 köbcenti)
 • kasztni fazonja (saloon)
 • alvázszám
 • motorszám
 • felhasználási mód (private passenger)
 • első NZ regisztráció helye és ideje (Henderson, 1990, júni 29.)
Ezen felül van még egy “előző tulajdonosváltások listája” rész is, ahol nem meglepő módon az autó eddigi tulajdonosváltásai vannak feltüntetve, az aktuális tulajdonosnál lezajlott műszaki vizsgán rögzített km-óra állással. A nissannak én a nyolcadik tulaja voltam. Az első tulaj 81950km után adta el. 
Most jön a ravaszság. Ha már a földelhordási hivatal kiküld valamit az új tulajnak, akkor ésszel csinálja, ha megfordítjuk az MR3-at, akkor csiribú-csiribá: MR13 lesz belőle, és az lesz a neve hirtelen, hogy  Notice of Change Registered Ownership of Motor Vehicle, vagyis ezzel a papírral tudjuk eladni a járművet, ha nem szeretjük már (vagy egyéb okból). Kitöltetjük a vevővel az “új tulaj” részt, és elmegyünk vele a postára átiratni. Mivel a lap alja az MR13A nyomtatvány, amely leválasztható (perforáció, a világ nyolcadik csudája!) ezt nekünk kell bedobni a postaládába (nem kell bélyeg rá), miután kitöltöttük, hogy ki vette meg a kocsit. Az új tulaj természetesen majd kap egy ugyanilyen papírt a postán.
Röviden összefoglalva, amikor vásároltunk egy járművet, kapunk az államtól egy igazolást erről, amely igazolás egyben a következő tulajdonosváltás komplett dokumentálására és ügyintézésére is alkalmas, mind az eladó, mind a vevő oldaláról és egyszer kell bemenni vele a postára 5 percre. Azt külön szeretném kiemelni, hogy egy A4-es lapon 3 nyomtatvány van, amelyből az egyiket csak be kell dobni a postaládába. Nagyjából egy államnak ennyi köze is van a saját polgárai által használt járművek adásvételéhez.
.

11 hozzászólás “Autós adminisztráció” bejegyzéshez

 1. Én szeretném elsírni magam

  Most teljesen komolyan kérdezem szerintetek ez itt Mo-n miért nem így zajlik? Most lépjünk túl azon h hülyék a bürökraták meg hasonló közhelyek. Arra tudok gondolni h a komcsik által ránk hagyott bürokrácia egyszerűen a minnél alaposabb ellenőrzésre épül és a demokrata utóbok rájöttek hogy ezzel vastagon fejni is lehet a dolgozót az egyszerűsítést meg le se tojját. Más ötlet?

 2. eygszer majd itthon is ilyen egyszerű lesdz. tegnap volt itt az ük-ük-ük-ük-ük-ük unokám a jövőből és mesélte, hogy akkor már könnyebb lesz 🙂

 3. aaaaaaahhhh…

  Ez volt az első reakcióm.

  De hogy itt, magyarlandon? Álom puha ágyon. Ez a megoldás több sebből vérzik, túl nagy benne a bizalomfaktor.

 4. “hogy emlékeztek arra, hogy most csináltam jogsit és megkérdezték, hogy hogyan sikerült, ezután örültünk együtt, hogy milyen ügyesen levizsgáztam, megdícsértek szépen, veregettük egy kicsit a vállamat.”

  Könnyek gyűltek a szemembe… remélem, neked is.

 5. Egyre inkább csípem ezt az “izélandot”. Míg bud fején találta a szöget, addig Süti tovább álmodik a szebb jövőről és Irma néni látja a bizalmi faktorok honi csapdáit, melyet a magam részéről ott kinn az eddig olvasottak alapján teljesen működőképesnek vélek (itthon Irma néni bölcsessége lenne a telitalálat).

  Úgy látom, hogy hősünk is elégedett volt a 7,5 perces „küzdelmi” idővel.

  A franc egye meg… Én már most vágyom egy ilyen frappáns és működőképes rendszerre!

 6. Moni, a vizsgámra rákérdezés nem azért érdeks, mert atomfizikából doktoráltam, hanem pofátlan egyszerűséggel azért, mert a havi fixért dolgozó ügyintéző is képes emlékezni egy hétig valakire, pedig nem kötelező és még kínai is.

 7. Yda, azt hiszem mindketten pontosan tudjuk mire gondolsz a honi szabályozás-ügyintézés kapcsán.

 8. Yo pappa,

  hogy mondják angolul hogy új-zélandi?

  (sztaki:
  kölcsönkötvény kibocsátása új-zélandi dollárban – kiwi loan
  😀 )

 9. Imma néni:
  Ha ember, akkor lehet New Zealander.

  Van olyan, hogy bond issue, vagy bond flotation, meg még sokféle. És akkor hozzá lehet tenni, hogy in NZ Dollárz.

  Nemtom, pappito bátyó mit szól hozzá – majd kiveszi, ha nem tetszik neki -, mindenesetre itt egy link, ami pénzügyi terminológiában hasznos lehet, azonban nem kell kritikátlanul elfogadni.

  http://www.findict.hu

  gondolomén.

 10. Nem vág a témához, pappito uram, nagyon várom válaszod. Megkérlek válaszolj. A recept közben nyúlhúsra kell(ene) ha tudsz segíteni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.